Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Svjetiljke koje plijene ljepotom

Autor: Svjetlana Hribar

09.08.2013. 22:00
Svjetiljke koje plijene ljepotom

Foto: Fabio ŠIMIĆEV



Umjetnici iz Rijeke priredili su izložbu rasvjetnih tijela i lumino objekata rađenih tehnikom Tiffany – dvadesetak lampi, svaka s atestom autentičnosti, bit će izloženo do 8. studenoga u MAS-u, a jedna je stalaža rezervirana za originalne uratke ateljea Rogić na temu “pomorskog kodeksa”


Iako smo mislili da Tiffany lampe kao segment naše djelatnosti nećemo više izlagati, interes direktora Muzeja antičkog stakla u Zadru Ive Fadića potaknuo je ovu izložbu kao referentni presjek našeg rada, a koju s najvećim užitkom i vrlo počašćeni ljepotom i značajem mjesta, predstavljamo zadarskoj publici – rekao je Boris Rogić, umjetnik iz Rijeke koji je – zajedno sa suprugom Željkom Rogić – priredio izložbu rasvjetnih tijela i lumino objekata, rađenih tehnikom Tiffany. Dvadesetak lampi – replika Tiffany svjetiljki, svaka s atestom autentičnosti – izloženo je pod naslovom “Tiffany & Tiffany” od jučer pa do 8. studenoga u Muzeju antičkog stakla u Zadru, a jedna je stalaža rezervirana za originalne uratke ateljea Rogić na temu “pomorskog kodeksa”.
– Svaka od tih svjetiljki kombinacijom stakla u boji Tiffany tehnikom, donosi sliku jednog od znakova kodeksa (ukupno ih je 26, a svaki ima značenje jednog slova) koji stavljeni u niz formiraju riječ MAS ZD, u počast Muzeju antičkog stakla u Zadru, objašnjavaju Željka i Boris Rogić, koji su – uz svjetiljke izrađene Tiffany tehnikom – izložili i lumino objekte, što najavljuju njihovu izložbu “Glagoljica”.
– Ovom izložbom završavamo sezonu, rekao je Ivo Fadić okupljenima na otvorenju, ističući da se radi o izložbi koja plijeni ljepotom svojih objekata, minuncioznom izradom i vrijednošću!
Izložbu je otvorio zamjenik župana Rudolf Dvorski, koji je istaknuo zadovoljstvo što će Zadrani i njihovi gosti imati priliku pogledati eksponate iz Ateljea Rogić puna tri mjeseca:
– Ovo je prilika da se i turistički djelatnici upoznaju s programom ovog umjetničkog para koji radi u staklu već gotovo tri desetljeća, a čiji lumino objekti, ovdje izloženi, svojom ljepotom govore više od bilo koje fotografije i riječi – zaključio je Dvorski.