Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Zadar iz snova u Parku mladeži

Autor: Roman Morović

09.08.2013. 22:00
Zadar iz snova u Parku mladeži

Foto: PIXSELL



SPLIT – ZADAR 1:3
Stadion Park mladeži. Gledatelja: 1000. Sudac: Igor Križarić (Čakovec). Pomoćnici: Dražen Fejer (Bjelovar) i Goran Dević (Koprivnica). Strijelci: 0:1 Šimurina (9′), 1:1 Bilić, 1:2 (42′), 1:2 Ivančić (68′), 1:3 Heister (95′). Žuti kartoni: Pehar 16., Šimurina 35., Rebić 44., Ikić 52., Mršić 54., Bašić 81., Tokić 90. Crveni karton: Pehar 62′ (drugi žuti).
SPLIT: Zagorac 5, Glavina 5 (od 85. Vojnović – ), Vrgoč 5, Glumac 5, Bilić 5,5 (od 69. Roce 5,5), Rebić 5, Pehar 5, Mršić 5, Paracki 5, Ibriks 5 (od 71. Radotić -), Belle 5. Trener: Stanko Mršić.
ZADAR: Matković 7, Šimurina 7,5, Ikić 7, Prahić 7, Vasilj 7,5, Sarić 7 (od 86. Tokić -), Muić 7,5, Čirjak 7 (od 80. Grgurović -), Bašić 7, Ivančić 7,5 (od 72. Heister 7), Terkeš 7. Trener: Ferdo Milin.
Ferdo Milin je nadmudrio Stanka Mršića, a nogometaši Zadra taktički su nadigrali favorizirane Splićane i posve zasluženos Parka mladeži odnijeli velika tri boda. Zadar je, unatoč mnogim problemima s momčadi, bio borbeniji i postavio se hrabro od prve minute. Rano je došao do iznenađujućeg vodstva, a nije ga poremetilo ni izjednačenje krajem prvog poluvremena. Posljednjih pola sata gosti su imali igrača više, a pobjedu im je prekrasnim pogotkom donio Josip Ivančić, koji je tako zaslužio epitet igrača utakmice. No, velike pohvale za sinoćnju predstavu doista je zaslužila cijela momčad na čelu s trenerom. Zadar je bio bez ozlijeđenih Begonje, Suraća i Bilavera, a u sastavu nisu bili ni novopridošli Boljat i Torlak, te Jerbić. Milin je od prve minute poslao na teren čak četiri igrača, kojima su to bile prve minute ove sezone, vratara Matkovića, te Šimurinu, Bašića i Čirjaka. Splićani su odmah pritisli i već u prvih pet minuta stvorili dvije dobre prilike, obje glavom nakon centaršuta Glavine s lijeve strane, prvo iz igre pa iz kornera. No, prvu priliku propustio je Mršić, u drugoj je, nakon udarca Glumca, s gol-crte loptu očistio Vasilj i spasio siguran gol. Onda se dogodilo ono nogometno „ne daš – primiš”. Zadrani su poveli iz prve ozbiljnije akcije i već u ranoj fazi utakmice natjerali domaću publiku na zvižduke svojim nogometašima. Zadar se dobro zatvorio i nije dopustio protivniku da ozbiljnije zaprijeti. Pokušavali su Mršić, Glumac i Bilić, ali opasnosti po gostujućeg vratara nije bilo. I tako sve do završnice prvog poluvremena, kada je iz akcije, koja se od svih prethodnih činila najmanje opasnom, Split izjednačio. S razlogom je Milin ljutit otišao u svlačionicu, jer je imao veliku priliku u još veću nervozu uvesti Mršića, koji je ovako ipak malo odahnuo. Ako ništa drugo, barem mu momčad u svlačionicu nije ispraćena zvižducima, iako ih je igrom zaslužila. U nastavku se zaigralo u sličnom ritmu. Belleov udarac je blokiran, Bilić je glavom pucao preko gola, Split je napadao, ali ne previše konkretno. U 61. minuti je Rebić neloše pucao, ali Matković je bio na mjestu. Svega minutu kasnije Mate Pehar je zaradio drugi žuti karton i Split je ostao s desetoricom. Odmah je Zadar zaprijetio. Muić je dobro uposlio Čirjaka, kojega je za malo preduhitrio vratar Zagorac. Split je pokušao nešto napraviti preko napadačkog trojca Belle-Rebić-Bilić, no udarac potonjeg opet je ukrotio Matković. Uslijedio je Ivančićev velemajstorski potez i Zadrani su potpuno preuzeli kontrolu nad utakmicom. Do kraja je Split imao veći posjed lopte, ali Zadar se odlično obranio i zasluženo odnio kući vrijedne bodove. Na kraju je stigao i šlag na tortu u vidu trećeg pogotka.