Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Zrilićeva Senega počela gradnju solarke od jednog megawatta

Autor: Siniša Klarica

09.08.2013. 22:00
Zrilićeva Senega počela gradnju solarke od jednog megawatta

Foto: Marin GOSPIĆ



Vrijednost projekta je 1,9 milijuna eura. Od tog iznosa, samo priključak na sustav HEP-a košta 800 tisuća kuna. A u zoni Novi Stankovci pripremljeni su projekti za gradnju solarnih elektrane ukupne snage 22 megawatta, na površini od 64 hektara


Neposredno prije svečane sjednice u povodu Dana Općine, u Gospodarskoj zoni Novi Stankovci obilježen je početak projekta solarne, fotonaponske elektrane tvrtke Senega d.o.o iz Zadra. Jasnije, to je još jedan projekt najvećega zadarskog poduzetnika Zdenka Zrilića, kojeg u projektu predstavlja njegova kći Natalija. No načelnik Općine Stankovci Željko Baradić je naglasio da je na prostoru ukupne površine 64 hektara, Općina Stankovci planirala više fotonaponskih elektrana.
– Ne vjerujemo da netko u Hrvatskoj ima u ovom trenutku ovoliko hektara pripremljenih za ovakvu investiciju investitore koji su spremni početi raditi. Štoviše, i ovo je prva ovakva elektrana u Dalmaciji i s ukupno 22 MW bit će najveća u Hrvatskoj. Počeli smo 2009. na početku gospodarske krize, u trenutku kad se više nije moglo prodavati zemljište za poslovne objekte koji trenutačno postoje u Gospodarskoj zoni Stankovci. Danas se pokazuje da je to bio jedan od najboljih poteza. Senega, Solarna avenije Ornatuz, sve redom hrvatske tvrtke, gradit će svoje elektrane u stankovačkoj zoni, rekao je u uvodu načelnik Baradić.
Senega otvara polje snage jednog megawatta. Trenutačno investitor mora zadovoljiti obvezu istražnih arheoloških radova, pa će stoga gradnja početi sljedeći mjesec. Vrijednost projekta je 1,9 milijuna eura. Od tog iznosa, samo priključak na sustav HEP-a košta 800 tisuća kuna. Zbog zakonskih ograničenja projekt je razrađen na 22 cjeline, ukupne vrijednosti 313,5 milijuna kuna. Svi ti projekti bit će gotovi u dvije godine, a Senega očekuje završetak radova na svom projektu u ožujku sljedeće godine kako bi se prispjela uključiti elektranu u novi solarni ciklus.