Zadarska bolnica podigla efikasnost liječenja

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Fabio ŠIMIĆEV

Od objave prve liste u 2014. najuspješnijih hrvatskih hrvatskih bolnica došlo je do ozbiljnog "premetanja" na listi uspješnosti. Po pokazateljima uspješnosti i kvalitete kojima se mjeri kvaliteta rada pojedine bolnice, a odnose se na broj pacijenata po liječniku, stopu smrtnosti, postotak liječenja u dnevnoj bolnici, stopu bolničkih infekcija... u odnosu na siječanj ove godine, značajan je napredak postigao KBC Sestara milosrdnica, koji se kvalitetom liječenja svojih pacijenata probio na prvo mjesto u skupini bolnica prve kategorije. Na drugom je mjestu KBC Rijeka, a KB Dubrava najlošija je bolnica u toj kategoriji. 

Prema podacima Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO), u drugoj kategoriji bolnica, u koju ulazi pet općih bolnica i KB Sveti Duh, u prvih šest mjeseci 2015. godine najviše su  pokazatelja zadovoljili KB Sveti Duh i OB Varaždin, a najmanje OB Dubrovnik. Požeška bolnica i dalje je vodeća među općim bolnicama treće kategorije, dok su OB Gospić i OB Zabok na začelju liste uspješnosti. Najveći je napredak u četvrtoj kategoriji zabilježen u OB Našice, a najslabiji u OB Ogulin, koji je zamijenio kninsku bolnicu na dnu HZZO-ove ljestvice uspješnosti i kvalitete.

Ukupno gledano, hrvatske su bolnice u lipnju imale ukupno 95 zadovoljenih pokazatelja uspješnosti i kvalitete, što je za oko 40 posto više nego u siječnju ove godine, kada ih je bilo zadovoljeno 68.

Drugim riječima, bolnice su uspjele smanjiti smrtnost i bolničke infekcije te povećati broj liječenih pacijenata, osobito u dnevnoj bolnici. Oko efikasnosti liječenja najviše su se u proteklih pola godine potrudile bolnice druge kategorije, koje su na listi uspješnosti u startu stajale prilično loše. Riječ je o skupini bolnica u kojima su zadarska i pulska bolnica, bolnice u Dubrovniku i Slavonskom Brodu, a povećanje broja zadovoljenih pokazatelja uspješnosti u toj skupini za čak 100 posto predvodile su KB Sveti Duh i OB Varaždin.  

KBC Zagreb u posebnoj je, nultoj kategoriji, a u proteklih pola godine zadovoljio je jedan kriterij uspješnosti više u odnosu na početak godine.

U HZZO-u su zadovoljni kretanjem liste uspješnosti i kvalitete bolnica, o čemu ovisi oko 10 posto bolničkog limita.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno