Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Krajem godine rekonstrukcija Puta Biliga i Hrvatskog sabora

09.08.2016. 22:00
Krajem godine rekonstrukcija Puta Biliga i Hrvatskog sabora


Načelno smo s Hrvatskim cestama dogovorili sufinanciranje u projektu rekonstrukcije križanja Puta Biliga i Hrvatskog sabora, a ovih dana očekujem i kako ćemo potpisati sporazum o sufinanciranju, najavio je pročelnik Darko Kasap
Krajem tekuće ili početkom sljedeće godine najavljen je početak rekonstrukcije Ulice Hrvatskog sabora, poznatije kao zobilaznice i Puta Biliga, što je nedavno najavljeno i na sjednici Gradskog vijeća.
– Načelno smo sa Hrvatskim cestama dogovorili sufinanciranje u projektu rekonstrukcije križanja Puta Biliga i Hrvatskog sabora, a ovih dana očekujem i kako ćemo potpisati sporazum o sufinanciranju, najavio je Darko Kasap, gradski pročelnik.
Tijekom turističke sezone, ali i zimi na ovoj se frekventnoj gradskoj prometnici stvaraju velike gužve i s pravom je jedna od najkritičnijih prometnih točki. S druge strane, raskrižje je opasno, nedovoljno pregledno kada se s Puta Biliga uključuje u Ulicu Hrvatskog sabora, zbog čega su i česte prometne nesreće.
– Ideja je da se rekonstrukcija napravi od ulaza na Bili brig do Ulice Hrvatskog sabora i na jednom djelu Ulice Hrvatskog sabora. Napravilo bi se višetračno raskrižje sa semaforom s lijevim skretačem, pa bi vozači koji dolaze iz smjera Supernove bez zadržavanja prometa koji se odvija iz suprotnog smjera, pojasnio je Kasap.
Zahvat je specifičan jer bi kolnički trakovi u Putu Biliga bili niži u odnosu na Ulicu Hrvatskog sabora.
– Ako bi se u rekonstrukciju krenulo krajem ove ili početkom sljedeće godine gledali bi da bude gotovo do početka turističke sezone kako se ne bi stvarale gužve, dodaje pročelnik Kasap.
Potvrdio je kako je lokacijska dozvola već izdana, a dok se čeka građevinska dozvola vrši se otkup privatnog zemljišta.
Kasap nije mogao kazati koliko će rekonstrukcija koštati jer glavni izvedbeni projekt još uvijek nije gotov.
Ovaj važan zahvat u prometnoj infrastrukturi nije jedini koji se očekuje u Zadru. Uskoro, vjerojatno već na jesen, slijedi rekonstrukcija Bulevara, točnije Ulice Ante Starčevića, kao i djela Ulice Franje Tuđmana, te proboj iz Ulice Benka Benkovića na Put Nina.