Promet od gotovo milijun putnika, 8,2 posto više nego lani

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
U Gaženici i Gradskoj luci Zadar u prvih pola godine
Porast je zabilježen na domaćim linijama, međunarodnom prometu, kruzerskom turizmu. Očekivali smo dobru sezonu, ali ovi rezultati nadmašili su i naša očekivanja, kazao je Đoni Štambuk
zvonko kucelin
U prvih šest mjeseci ove godine u Gaženici su zabilježili promet od 526 tisuća putnika

Lučka uprava Zadar bilježi rekordan promet u 2017. godini.

Iako su uoči turističke sezone očekivali porast u prometu i broju putnika, ovi rezultati iznenadili su čak i djelatnike Lučke uprave Zadar, i to ugodno.

- Ovi rezultati premašili su naša očekivanja. Rastemo u svim segmentima i to ne na uštrb drugih luka, jer primjerice luka u Biogradu također bilježi porast, kazao je Đoni Štambuk iz Lučke uprave Zadar.

Velike brojke

Naime, u prvih šest mjeseci ove godine u Luci Gaženica i Gradskoj luci Zadar zabilježili su ukupan promet od 991.248 putnika što je za 8,2 posto više u odnosu na isti period prošle godine.

U odnosu na lanjsku u prvih šest mjeseci ove godine bilježe porast od 20 tisuća vozila, a porast u domaćem prometu, na trajektnim linijama Jadrolinije, iznosi 11,4 posto.

U prvih šest mjeseci ove godine u Gaženici su zabilježili promet od 526 tisuća putnika, dok je u Gradskoj luci Zadar zabilježen promet od 411 936 putnika što je za 3,3 posto više nego prethodne godine.

Povećanje se bilježi i u međunarodnom prometu pa je na trajektnoj liniji Zadar - Ancona u prvih pola godine zabilježeno povećanje od 38,8 posto u odnosu na lanjsku godinu. Samo u lipnju ovaj trajekt prevezao je 733 vozila što je rast od nevjerojatnih 94,4 posto u odnosu na isto razdoblje 2016.

Brojke u kruzerskom turizmu također su pozitivne, bilježi se rast od 17 posto u odnsu na godinu ranije. U međunarodnom prometu kruzera u prvih šest mjeseci broj putnika je bio 51.277, a najave za sljedeću godinu sve su bolje.

- Očekujemo uzlet kada je riječ o broju najavljenih ticanja kruzera, ali i broju putnika pa bi sljedeće godine mogli imati i više od 170 tisuća putnika sa kruzera, najavio je Štambuk.

Udarni petak

Od udarnih dana u Luci Gaženica u špici sezone svakako je petak kada u Luku uplovljavaju po dva kruzera, trajekt Zadar koji vozi za Anoconu, uz naravno redovite, ali i izvanredne trajektne linije koje voze za zadarske otoke.

S obzirom na rušenje svih dosadašnjih rekorda, u Lučkoj upravi Zadar optimisti su za sljedeću sezonu kada očekuju dodatni rast u svim segmetnima, međunarodnom i kruzerskom prometu, porastu broja putnika i vozila. Dakako, izgradnjom terminalne zgrade Luka Gaženica profilirat će se kao jedna od najvažnijih hrvatskih luka.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno