Ruski bankari i bogati nogometaši dolaze nam privatnim zrakoplovima

Slika korisnika valentinam
Elitni gosti u Zračnoj luci Zadar
Imamo jednog velikog ruskog bankara koji pilotira vlastitim zrakoplovom, a na našoj stajanci ga čeka helikopter s kojim leti izravno do njegove jahte. No veliki je broj poznatih osoba koji u Zadar dolaze privatnim avionima. Među njima je i Luka Modrić s kojim vrlo često dolazi i njegov suigrač iz Real Madrida Sergio Ramos, govori Nikola Barać
Siniša KLARICA
U srpnju je na stajanci baziralo 820 zrakoplova

Zračna luka Zadar ovih dana bilježi dvoznamenkasta povećanja prometa u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Riječ je gotovo o povijesnim rezultatima koji u lipnju bilježe 20, u srpnju osam, a u  prvom tjednu kolovoza čak 20 posto više putnika nego u istom razdoblju  prošle godine. Do kraja godine očekuje se novi rekord od oko 600.000  putnika. 

No osim dolazaka velikih zrakoplova, pretežito „low-cost“ kompanija,  značajan porast bilježi i generalna avijacija. Naziv je to za pretežito manje zrakoplove, ali i one veće kojima izuzetno imućna klijentela slijeće i  „bazira“ na stajanci ZL Zadar. Prema informacijama iz ZL Zadar, generalna avijacija čini 15 posto ukupnog prihoda zadarskog aerodroma. Piperi, Cessne, Gulfstreami i Challengeri sve više slijeću  u zadarsku luku, a  većina njihovih putnika su nautičari.

 Čuvaju diskreciju slavnih

- Imamo jednog velikog ruskog bankara koji pilotira vlastitim zrakoplovom, a na našoj stajanci ga čeka helikopter s kojim leti izravno do njegove jahte. No veliki je broj poznatih osoba koji u Zadar dolaze privatnim  avionima. Među njima je i Luka Modrić s kojim vrlo često dolazi i njegov  suigrač iz Real Madrida Sergio Ramos. Najčešće ipak dolazi vratar reprezentacije i Monaca Danijel Subašić. Posjetila nas je i još jedna legenda  Real Madrida i Barcelone, Luis Figo. Prošle godine je bio Brad Pitt. Znatan dio u dolascima čine poslovni ljudi poput Falkensteinerovih menadžera te menadžera Dogus grupe. Veliki dio čine i „celebrities“, čiju  diskreciju moramo čuvati, rekao djelatnik za informiranje ZL Zadar Nikola Barać.

 Platio preko 100.000 kn za dan parkinga

Zračnu luku Zadar pohodi i Net Jet, kompanija koja je svjetski vrh ovog  businessa, a čiji su gosti listom vrlo poznati i popularni ljudi. Tu je i Euro  Jet, ali i Princ Aviation iz Srbije. Iz Hrvatske na ZL Zadar slijeće i Jung Sky.  Na ZL Zadar djeluju i pilotska škola Pan Aero, ali i kompanije koje se bave panoramskim letenjem poput Air Actiona. Zanimljivo je da prebukiranost naših najvećih sezonskih zračnih luka, Splita i Dubrovnika, zapravo pogoduje Zadru, upravo u dijelu generalne avijacije. Obje zračne luke  orijentiraju se na velike zrakoplove te su im popunjeni termini slijetanja  i polijetanja ili tzv. slotovi. Uz to nemaju niti dovoljno parking mjesta na  stajanci. Zrakoplovi generalne avijacije vrlo često samo iskrcaju putnike  na te aerodrome te kasnije slijeću u Zadar, gdje baziraju 6-7 dana što zapravo i donosi značajan novac. Koliko košta dan „parkinga“ ovisi o mnogo parametara: tonaži zrakoplova, broju putnika, broju usluga, nalivenom gorivu i sl. Challengeri kakve ima i Vlada RH, Gulfstreamovi i Learjetovi znaju plaćati i do 1500 eura za samo nekoliko dana parkinga.  U  prosjeku je to za manje avione oko 1000 kuna dnevno. No svoj dolazak  Boeingom 737 katarski šeik Hamad bin Khalif Al-Thani je platio i preko  100.000 kuna za samo jedan dan parkinga. Od zanimljivosti tu je i tvrtka  Titan koja iz Manchestera i London dovodi grupe za Starigrad, prvenstveno zbog adrenalinskog turizma. Vrlo česti su i ambulantni letovi njemačkog auto kluba ADAC koji u Zadar dolaze zbog interventnih medicinskih letova za svoje članove i osiguranike. Tu je i Aerostandard, servis  za manje zrakoplove, što dodatno obogaćuje ponudu ZL Zadar.

Na kraju, statistika ove zračne luke kaže da je na njenu stajanku u lipnju ove godine prispjelo 300 zrakoplova, a u istom mjesecu prošle godine, svega 150. U srpnju je baziralo 820 zrakoplova u odnosu na 770  prošle godine. Generalno, radi se o povećanju prometa između 10 i 15  posto.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno