Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Braća Fantela osigurali medalju!

10.08.2018. 17:34
Braća Fantela osigurali medalju!


Vrlo je malo jedriličara koji su osvajali medalje na svjetskim natjecanjima u različitim olimpijskim disciplinama. Brazilac Robert Scheidt, Britanci Ben Ainslie i Ian Percy, Šveđanin Frederik Loof..Tom časnom krugu pridružit će se i Šime Fantela. Nakon 12 jedrenja Šime i Mihovil Fantela su prvi, 13 bodova ispred Njemaca Fischera i Grafa, 18 ispred Heila i Ploessela, četvrtoplasirani Francuzi Frei/Delpech ih ne mogu ugroziti. Dakle, medalja je tu! 13 bodova je udobna prednost, 18 je gotovo nedostižna, Heil i Ploessel bi ih mogli proći sutra u plovu za odličja jedino ako pobijede, a braća Fantela budu posljednji. Šime i Mihovil nadomak su osvajanja naslova svjetskih prvaka! Priča iz bajke.
A stigli su u Aarhus kao 17. na svjetskoj ljestvici klase, posada koja cilja plasman u finalnu zlatnu skupinu, koja ako joj se otvori možda uzme normu za Olimpijske igre u Tokiju 2020. Skromno, samozatajno. I puf! U dva dana finalnih jedrenja zlatne skupine podijelili su lekcije konkurenciji, odjedrili samouvjereno, u maniri pobjednika, i apsolutno zasluženo uoči plova za odličja drže prvo mjesto! Flota je danas čekala na kopnu do skoro 16 sati radi prejakog vjetra, koji je kasnije poslijepodne malo oslabio i omogućio natjecanje. Jedrilo se s udarima od 25 čvorova, što su već ekstremni uvjeti, i uvjeti koji braći Fantela najmanje odgovaraju.
-Ušli smo u dan da odjedrimo bez prevrtanja, puhalo je muški. U Miamiu nam se dogodilo da smo vodili i da je jako zapuhalo i da smo u jednom danu sve prosuli. Rekli smo ajmo probati da nam se to ne dogodi. Trenirali smo dovoljno, mislimo da možemo odvoziti dobru regatu i to se ostvarilo. Brodovi su se oko nas prevrtali, nije bila zafrkancija. U drugom plovu smo se opustili, vidjeli da kontroliramo brod, odlučili stisnuti još jače. Imali smo i malo sreće u zadnjoj dionici plova, doletio je jaki reful, imali smo mali prozor za odraditi manevar, neki ga nisu imali, popeli smo se sa sedmog na drugo. – ispričao nam je Šime.
U sutrašnji plov za odličja ulazi deset najboljih.
-Prednost u bodovima ništa ne znači. Pripremit ćemo se što je bolje moguće, ne izletjeti na startu, pratiti našu rutinu. Igrat ćemo svoju igru, pogotovo prvu stranicu i onda eventualno pogledati gdje je tko od konkurencije i pokušati im parirati. Olakšanje je što imamo normu za Tokio, a kamoli ne medalju. Došli smo ovdje učiti, iskoristili smo sve što nam se otvorilo, išli smo iz dana u dan. Jedrili smo po svome i stvorili smo se prvi. Ne sumnjam u sebe, ali isto tako moglo je krenuti u drugom smjeru, i gotovo prvenstvo – rezonira Šime.
Sutra će se hrvatska zastava ponovno vijoriti, a nadamo se da će svirati i hrvatska himna!