Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Inspekcija zaustavila gradilište u Murvičkoj

11.08.2018. 11:57
Inspekcija  zaustavila  gradilište  u  Murvičkoj


Zbog obavljanja radova drobljenja građevinskog otpada  bez propisane dozvole, koji je izazvao podizanje prašine i smetnje stanarima okolnih zgrada, Inspekcija zaštite okoliša zaustavila je rad postrojenja u Murvičkoj ulici. Tamo je u tijeku ponovna izgradnja stambeno-poslovnog kompleksa, koji je do temelja bio porušen nakon što je  11. rujna prošle godine poplava ozbiljno oštetila statiku objekta. Kako  doznajemo iz Ministarstva zaštite okoliša i energetike, izvođač ne smije  obavljati radove s drobiličnim postrojenjem dok se ne ispune svi uvjeti  propisani zakonskom regulativom, što je on i prihvatio izjavom na zapisnik.


Prijava građana
– Temeljem zaprimljene pritužbe građana na prašenje i buku izazvanu  radom drobiličnog postrojenja na č.z. 4933/3 k.o. Zadar, Inspekcija zaštite okoliša obavila je inspkecijski nadzor na predmetnoj lokaciji 7. kolovoza 2018. godine. U nadzoru je utvrđeno da je na predmetnoj čestici zemlje bila djelomično izgrađena stambena zgrada koja se zbog štete nanesene poplavama u 2017. godine morala rušiti. Objekt je rušen u periodu od mjeseca prosinca 2017. do ožujka 2018., nakon čega je na lokaciji  nadzora ostalo privremeno uskladišteno cca 12.000 m3 otpadnog  građevinskog materijala, utvrdila je nadležna inspekcija navodeći kako  je izvođač radova, tvrtka Krekić Avangard d.o.o. iz Zadra za uklanjanje  građevine, odnosno odvajanje armature od betona i usitnjavanje betona  sklopila ugovor s tvrtkom V.D.M.PROMET d.o.o. iz Zagreba. Temeljem  tog ugovora Zagrepčani su na gradilište dopremili mobilno drobilično  postrojenje s kojim je nakon odvajanja armature od betona, u vremenu  od 1. srpnja do dolaska inspekcije 7. kolovoza obavljala radove drobljenja otpadnog betona na gradilištu okruženom stambenim zgradama. Inspekcija je na terenu utvrdila kako su stanari, koji su im podnijeli  prijavu, bili u pravu te da zbog tih radova zaista jesu bili izloženi buci i  prašini.


Rad bez dozvole
– Za obavljanje navedene djelatnosti obrade građevinskog otpada tvrtka V.D.M. PROMET d.o.o. Zagreb nije ishodila dozvolu sukladno odredbama članka 86. i 87. Zakona o održivom gospodarenju otpadom, te je  ista upozorena da drobljenje građevinskog otpada ne može obavljati na  toj lokaciji bez propisane dozvole. Stranka je upućena na obvezu poduzimanja mjera za obaranje prašine na manipulativnim površinama na  gradilištu u svrhu smanjenja prašenja u okoliš, stoji u nalazu inspekcije  zaštite okoliša.
Isti stanari negodovali su i prošlo ljeto zbog buke i prašine s gradilišta  od ranih jutarnjih sati pozivajući se, među ostalim, i na činjenicu da se  veći broj njih bavi turizmom te da i na tom području trpe štetu. Ispostavilo se kako su radovi legalni, odnosno da gradilište nije u obuhvatu turističke zone, a jedan od investitora kazao je kako na gradilištu nema  teških građevinskih strojeva koji bi stvarali buku kako