Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

2. ELEKTRONIČKA SJEDNICA Grad Biograd zabranio uvođenje 5G tehnologije dok se ne dokaže da ne šteti zdravlju

10.08.2020. 09:32


Gradsko vijeće Grada Biograda na Moru zbog epidemioloških mjera, kao rijetki u Republici Hrvatskoj, elektroničkim je putem održalo i drugu sjednicu za redom, prva se održala 14. svibnja 2020.
Sjednicu je obilježila odluka o 5G mreži ili 5G tehnologiji koja bi trebala "dovesti revoluciju u naše živote" i omogućiti brojne napretke u medicini, tehnologiji, telekomunikacijama i šire. Iako će peta generacija gigabita biti brža za čak tisuću puta od 4G mreže Gradsko vijeće je na prijedlog gradonačelnika Ivana Kneza jednoglasno poslalo odbijenicu i državnoj agenciji HAKOM i teleoperaterima.
"Gradsko vijeće odbija uvođenje 5G tehnologije na području Grada Biograda na Moru sve dok god se ne dokaže kako spomenuta tehnologija nema negativan utjecaj na ljudsko zdravlje i okoliš, a sve putem neovisne i nepristrane studije.
Ova Odluka se dostavlja Vladi RH i Hrvatskoj regulatorskoj agenciji za mrežnu djelatnost (HAKOM), koja je dužna po primitku ove odluke istu proslijediti svim relevantnim čimbenicima koji djeluju na gradskom području", piše u obrazloženju Odluke koju je donijelo Gradsko vijeće.
 


Video prisega nove vijećnice


Nakon minute šutnje za poginule hrvatske branitelje i aktualnog sata sjednica se nastavlja video prisegom nove vijećnice Petre Jokić Pavlinović (MODUS – DSU). Ostavku je podnio Robert Pelicarić, vijećnik Skupštine Zadarske županije.
Elektronička sjednica putem konferencijskog kanala, videokonferencijom Zoom, imala je čak 55 točaka dnevnog reda, s nevjerojatnih 908 stranica, odnosno s 908 listova A4 teksta, i trajala je od 8 do 11.30 sati.
Gradsko vijeće broji 15 vijećnika, a da su nazočili svi vijećnici Tonči Šangulin bi čak 770 puta morao postaviti jedno te isto pitanje: jeste li za, protiv ili suzdržani. A kako su nedostajala četiri vijećnika: Angela Šarić Lončar (HDZ), Jurica Rudić (Lista građana Antonio Rudić) te Ratko Krstinić i Slavica Jelićić (oboje SDP), predsjednik GV-a je jedno te isto pitanje: jeste li za, protiv ili suzdržani ponaosob postavio "tek" 550 puta.
U Gradskoj vijećnici su bila četiri vijećnika: predsjednik Tonči Šangulin te Ivica Kapović Šulc i Suzana Tolić (svi HDZ) te Ante Fuzul, dopredsjednik GV-a iz MODES-a. Iz svojih domova na sjednici je sudjelovalo sedmero vijećnika: Ivana Stamičar, Toni Bogdanić, Josip Pešić, Josipa Pribilović i Nikoleta Mustapić (svi HDZ), Filip Rimac (Lista građana Antonio Rudić) i Petra Jokić Pavlinović (MODES).
 




Novi centri i agencije


U Gradskoj vijećnici su bili i Marijan Stopfer, zamjenik gradonačelnika, Ana Nimac, administrativna tajnica, te Hrvoje Raspović iz Gradske uprave zadužen za elektroniku.
U nastavku sjednice promijenjeni su pojedini članovi raznih odbora, između ostalog umjesto dipl. politologa Slavka Adžića-Kapitanovića na dužnost predsjednika Odbora za dodjelu javnih priznanja dolazi dr. med. Eddie Stamičar.
Dužnost predsjednika novoosnovanog gradskog Kulturnog vijeća obnašat će Draženko Samardžić, dok su članovi: Nives Jeličić, Tihana Jurišić, Nikoleta Mustapić i Ines Miloš.
Donijele su se odluke o komunalnom redu, ugostiteljskoj djelatnosti, izmjeni rasporeda lokacija za pokretne naprave na javnim površinama te odluka o potpori poduzetništvu i poduzetnicima. Također i za korištenje prostora Poduzetničkog inkubatora.
Osnovalo se trgovačko društvo Iskorak novi Poduzetnički centar d.o.o., Turistička razvojna agencija Srce Dalmacije, Agencija za lokalni razvoj Sidraga, poslovna zona iznad Jadranske magistrale, zatim Jankolovica, Sedma četa – Bućina, uslužna K1 i zabavni centar T5, industrijska zona Turističko informativni centar, Marikulturni centar, a vijećnicima je na znanje dano izvješće o poslovanju Bošane za 2019. godinu.
 


Fuzul gradonačelniku postavio dva pitanja
Jedina dva pitanja na aktualnom satu postavio je oporbeni vijećnik Ante Fuzul, a odnose se na gradonačelnika:
1. Je li istina da se za objekt na adresi gradonačelnikova prebivališta,odnosno na adresi Splitska 68 Biograd na Moru već 7 godina ne plaća komunalna naknada i da dug iznosi više od 7.500 kn po toj osnovi. Što gradonačelnik misli poduzeti po tom pitanju ako je to istina?
2. Kako imamo saznanje, gradonačelnik je dobio privremeno rješenje o pružanju usluga građana u domaćinstvu za kamp s dvije kamp jedinice koje su kategorizirane s oznakom kategorije tri zvjezdice za kamp koji se zove Prorok. Gradonačelniku je dostavljeno rješenje o određivanju komunalne naknade koju je dužan plaćati po toj osnovi. Gradonačelnik se žalio i rješenje je poništeno. Je li istina da je u žalbi gradonačelnik naveo da kamp jedinice nikad nisu postojale na tom kampu te neka mi objasni, ako je to istina, kako je objekt kategoriziran budući da prilikom pregleda kampa treba pregledati i sadržaj kućica koje su navedene kao kategorizirane. Ili su možda i te kućice trebale biti napravljene od kamena kao i u susjedstvu, upitao je Fuzul.