Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

INOVATIVNI KONCEPTI AGRRA produljila rok natječaja za pomoć ribarima

10.08.2020. 15:00


Županijska Agencija za ruralni razvoj dobila je već deset prijava tvrtki s područja marikulture i ribarstva nakon natječaja objavljenog u srpnju. Riječ je o Javnom pozivu za iskaz interesa mikro, malih i srednjih poduzeća iz sektora ribarstva i akvakulture za ulaganje i uvođenje inovativnih koncepata u svoje poslovanje – Projekt Investinfish financiran iz programa prekogranične suradnje Interreg Itaija – Hrvatska 2014. – 2020.
 


Pomoć svim mikro, malim i srednjim poduzećima


U Agenciji navode kako sektor ribarstva i akvakulture karakteriziraju mala, srednja i mikro poduzeća koja se, zbog svoje veličine i visokih ulaznih troškova istraživanja i razvoja, često suočavaju s poteškoćama u pristupu inovacijama. Ovakva poduzeća imaju i nedovoljno izražene sklonosti prema međusobnoj suradnji te postoji značajan jaz između pružatelja usluga istraživanja i razvoja, time i dijaloga između ovakvih poduzeća, ponajprije zbog nedostatka temeljnog razumijevanja potreba industrije.
Projekt Investinfish, financiran od strane Europske Unije, a u sklopu programa prekogranične suradnje Interreg Italija – Hrvatska, ima za cilj jačanje konkurentnosti proizvodnog sustava ribarstva i akvakulture kroz promociju investicijskih programa usmjerenih na stjecanje inovacijskih usluga.
Stoga je cilj ovog natječaja pomoć svim mikro, malim i srednjim poduzećima, ističe ravnatelj AGRRA-e Vladimir Kovačević, te što bolja prezentacija na tržištima.
– Na javni poziv naše agencije izražen je interes desetak subjekata s područja ribarstva i marikulture, no zbog kvalitetnije pripreme samih projekata te javljanja još potencijalno zainteresiranih firmi, rok za prijavu na Javni poziv produljit će se za još dva tjedna, ističe Kovačević.
 




Korisnici usluga specijaliziranih stručnjaka


U okviru Javnog poziva interes isključivo izražavaju gospodarski subjekti koji će postati korisnici usluga specijaliziranih stručnjaka, a koje će AGRRA angažirati u posebnom postupku prema pravilima jednostavne nabave ili javne nabave. Postupak odabira gospodarskih subjekata kao korisnika te specijaliziranih stručnjaka koji će pružati usluge korisnicima odvija se u dvije faze, kažu u Agenciji, i to na način da se u prvoj fazi Javnim pozivom odabiru gospodarski subjekti kao korisnici, dok se u drugoj fazi nabavljaju specijalizirani stručnjaci koji će pružati usluge korisnicima, a prema iskazanim interesima i potrebama korisnika sukladno pravilima jednostavne nabave ili javne nabave.
U AGRRA-i još napominju kako će odabrane tvrtke uživati pogodnosti nastale uslijed suradničkog i otvorenog inovacijskog pristupa te će im biti pružena podrška u smislu približavanja inovacijskog procesa od strane visoko specijaliziranih stručnjaka:
– Odabrani gospodarski subjekti bit će korisnici namjenskih usluga s ciljem uvođenja inovativnih usluga ili tehnoloških proizvoda na temelju iskazanih potreba, uključujući analizu tehničke izvedivosti odnosno inovacijski plan, kako bi se tvrtke potaknulo na uvođenje tehnoloških ili organizacijskih noviteta. Pilot-postupak slijedit će plan kvalitete kojim će se, korak po korak, pratiti zadovoljstvo gospodarskog subjekta, ističu u županijskoj Agenciji za ruralni razvoj.