Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

JASNA PORUKA Andrej Plenković: Pomirba je stvar hrvatskog naroda i srpske manjine u Hrvatskoj

10.08.2020. 10:08


Premijer Andrej Plenković, ali i predsjednik Zoran Milanović, jučer su vrlo hladno reagirali na ideju predsjednika SDSS-a Milorada Pupovca da se u pomirbeni proces započet u Hrvatskoj uključe vlasti u Srbiji. Pupovac je u subotu iznio stav da srpsko-hrvatsko pomirenje u Hrvatskoj nije moguće bez ukupnog srpsko-hrvatskog pomirenja i da je stoga nužno da se u proces koji su pokrenula vodstva HDZ-a i SDSS-a uključe i najviši predstavnici vlasti u Srbiji, posebno je pritom apostrofirao predsjednika Aleksandra Vučića. No, Plenković, a i Milanović, jučer su mu u Sinju odgovorili da je to »stvar Hrvatske«. Idućih tjedana čelnici koalicijskih partnera HDZ-a i SDSS-a nastavit će sa simboličkim gestama, kakva je bio dolazak u Knin na proslavu 25. obljetnice Oluje potpredsjednika Vlade Borisa Miloševića. Potpredsjednik Vlade Tomo Medved bit će prisutan na komemoraciji u Gruborima, Plenković je najavio da će krajem rujna on odati počast srpskim civilima ubijenim po završetku Oluje u Varivodama, a Pupovac se 18. studenoga sprema u Škabrnju.


Nove geste
Ali, trenutačno je, s obzirom na Pupovčevo inzistiranje na važnoj ulozi Srbije, neizvjesno u kojem će se to pravcu razvijati, hoće li sve ostati samo na gestama ili će se postići i nešto konkretno.
Plenković je, uoči 305. Sinjske alke, objasnio novinarima kako on doživljava komunikaciju HDZ-a i SDSS-a.
– Formirali smo parlamentarnu većinu koje su politički predstavnici srpske manjine sastavni dio, kao i svi ostali manjinski zastupnici. Mislim da je izrazito dobro, prirodno i normalno da je potpredsjednik Vlade iz reda SDSS-a, gospodin Milošević, došao na obilježavanje Oluje. Poruke koje smo poslali primjerene su početku jedne nove faze, prije svega odnosa hrvatskog naroda i srpske manjine u Hrvatskoj. Na taj način šaljemo signal o uključivom, tolerantnom društvu, koje zna što je to pomirba i zajednička budućnost. Na tom tragu dobro je da Pupovac, kao čelnik SDSS-a, ode u Škabrnju. Sve su to geste i iskazivanje pijeteta prema žrtvama koje to nedvojbeno zaslužuju, izjavio je predsjednik Vlade. Kasnije je još naglasio da je »ovo proces koji vodi ova Vlada« i da će većina u Saboru biti kompaktna i podržavati Vladu i zakonske prijedloge koji će stizati u parlament.
– To podrazumijeva i nakon 25 godina od kraja rata određene nove korake i geste, koje, prije svega, zrcale Hrvatsku kao samosvjesnu, samopouzdanu državu, koja je riješila sve strateške ciljeve, članica je EU-a i NATO-a, i koja svojim političkim potezima može biti primjer ostalima. To nam je misao vodilja. Ovo su razgovori koje smo vodili isključivo mi s predstavnicima SDSS-a u Hrvatskoj, upozorio je Plenković.
Nije odbacio mogućnost dijaloga sa službenim Beogradom, ali ga je vrlo strogo omeđio.


Nestale osobe
– Ovo sve radimo zbog Hrvatske, hrvatskog društva, odnosa između Hrvata i srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj. Treba još neko vrijeme, pa da se u Beogradu u potpunosti razumije to što mi radimo. Ono za što smo zainteresirani i na čemu ćemo inzistirati u dijalogu sa Srbijom je zaštita prava Hrvata u Srbiji. Želimo da oni budu adekvatno zastupljeni na različitim razinama predstavničke vlasti, a sukladno našem bilateralnom sporazumu koji datira iz početka dvijetisućitih, rekao je predsjednik Vlade.
Medved je dodao još jednu temu za razgovor sa srpskim vlastima, pitanje osoba koje se još vode kao nestale u Domovinskom ratu. Plenković i Medved bili su posve u suglasju s ministrom vanjskih poslova Gordanom Grlićem Radmanom, koji je u petak rekao da Srbija ne može biti mentor Srbima u Hrvatskoj, a čime je izazvao Pupovčeve kritike. I Medved je jučer izjavio nešto što se može okarakterizirati kao držanje lekcija i popovanje Srbiji, a što je Pupovac zamjerio Grliću Radmanu.
– Srbija se mora suočiti sa svojom poviješću, s ulogom u provedbi velikosrpske ideologije. Srbija se mora suočiti s istinom i na toj istini graditi buduću perspektivu, kazao je Medved. Istaknuo je da »ne vidi pretjeranu ulogu Srbije« kad je riječ o odnosima Vlade i srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj. Dakle, HDZ i SDSS očekuje još puno posla do pronalaženja nekakvog zajedničkog pristupa ovim stvarima, ako je on uopće moguć.
 




Milanović: Ovo je naša stvar


– To je naša stvar u Hrvatskoj. Ovo je naša zemlja i bit će onakva kako se mi dogovorimo, a dogovaramo se dosta dobro, komentirao je jučer predsjednik Milanović. I on i Plenković govorili su o tome da sasvim solidno surađuju.
– Vlada vodi unutarnju i vanjsku politiku, a predsjednik je tu da malo pomogne. Vlada je puno važnija od predsjednika, znam to jer sam bio predsjednik Vlade. Naš odnos je korektan, neće nikad biti savršen, na kraju krajeva mi smo bili različite političke opcije, pitanje je koliko različite, ali sigurno ne iste. S Vladom imam određena područja u kojima moram surađivati i bit će to ok, ja se nadam, rekao je Milanović.
– Tamo gdje se budemo razilazili, razilazit ćemo se, a tamo gdje je u interesu i sukladno Ustavu i zakonu da surađujemo, pronalazit ćemo zajednički jezik, izjavio je Plenković.
 


»Oluje se sjećamo ne da bismo likovali zbog tuđe nevolje«


Slavodobitnik 305. Sinjske alke je Ivo Zorica, njemu je darove podijelio Milanović, a onda se predsjednik Republike obratio prisutnima na trkalištu i javnosti. Običaj je da ti govori budu politički obojeni, ali Milanović, čiji je otac bio Sinjanin, najviše se prisjećao nekih svojih dječačkih doživljaja Alke. Prvi mu je, rekao je, iz 1971., kada je čuo kako narod kliče Savki Dapčević Kučar i Miki Tripalu. Ipak, poslao je Milanović i jednu političku poruku.
– Dinko Šimunović, učitelj iz ovih krajeva, napisao je Alkara 1908. Od tada do danas, Cetinjani i Hrvati prošli su kroz tri rata, Prvi svjetski, Drugi svjetski i naš Domovinski rat, koji je hrvatska vojska završila slavnom i časnom pobjedom prije 25 godina. Ovih se dana toga sjećamo ne da bismo likovali zbog tuđeg poraza i nevolje nego da bismo u sebi istaknuli ono časno, plemenito, borbeno, a opet pitomo, sve što, na neki način, u sebi utjelovljuju Alka, kazao je Milanović.
 


Brnabić: Želimo biti jedinstveni sa Srbima u Hrvatskoj


Srpska premijerka Ana Brnabić jučer je rekla da ne razumije potez Borisa Miloševića.
– Želim da se Srbi više ne dijele, bilo da žive u Hrvatskoj, BiH, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji, Kosovu ili Sloveniji. Ne želimo da se dijele već im pružamo podršku i da budemo zajedno, jedinstveni. Zato mi je teško javno osuditi to što je učinio Boris Milošević, ali ga ne razumijem. Razumjela bih jedino da su Srbi nešto dobili, recimo struju u svojim selima, izjavila je Ana Brnabić u intervju za Prvu televiziju.