POKRET zaposlio 20 žena na području Zadarske županije

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Projekt "Osnaživanja KonkuRentnosti i Efikasnosti žena na Tržištu rada"
Projektom će se nastojati ukloniti potreba za institucionalizacijom 100 starijih osoba i osoba u nepovoljnom položaju na način da će im novozaposlene žene pružiti potrebnu pomoć u vlastitom domu
Korisnicama projekta puno znači pomoć pri održavanju kućanstva

Projekt "Osnaživanja KonkuRentnosti i Efikasnosti žena na Tržištu rada" s provedbom je krenuo prije godinu dana. Cilj projekta je zapošljavanje 20 teže zapošljivih žena (žene iznad 50 godina, žene s invaliditetom, žrtve obiteljskog nasilja, azilantice i sl.) i žena s nižom razinom obrazovanja te im pružiti certificirano obrazovanje za određeno deficitarno zanimanje na tržištu rada, kako bi ih se osnažilo i učinilo konkurentnijima za buduće traženje posla.
 

Za urbana i ruralna područja Zadarske županije

Osim navedenog, projektom će se nastojati ukloniti potreba za institucionalizacijom 100 starijih osoba i osoba u nepovoljnom položaju na način da će im novozaposlene žene pružiti potrebnu pomoć u vlastitom domu.

Provedba je započela prije godinu dana, a sve reakcije do sada izuzetno su pozitivne. U srpnju 2019. godine sklopljeni su ugovori na određeno vrijeme s 20 gerontodomaćica koje su sljedeća 24 mjeseca zadužene za pružanje potrebne pomoći starijim osobama i osobama u nepovoljnom položaju. Ovakva vrsta usluge pružanja pomoći u kući osigurana je za urbana i ruralna područja Zadarske županije koja su prilikom pripremanja i pisanja ovog projekta iskazala najveću potrebu za istom, a to su; grad Zadar, grad Nin, grad Biograd na Moru, grad Obrovac, te općine Novigrad, Bibinje, Starigrad, Zemunik i otočna općina Pašman. Svaka gerontodomaćica obilazi 5 korisnika, te im pomaže u svakodnevnim kućanskim poslovima, odlazi po namirnice, sve prema dogovoru.

U Pridragi smo posjetili gospođu Ivanku Grubić koja je krenula u obilazak svojih štićenika.

- Ovo je jedno prekrasno iskustvo, sretna sam što radim i doprinosim svojim poslom u olakšavanju života krajnjim korisnicima projekta. Ovo nije samo posao, našla sam i nove prijateljice, dan započinjemo s kavom i ćakulom, a onda se kreće na dnevne obaveze, opisala je svoj radni dan gospođa Ivanka.
 

Odobreno 4.264.637,66 kuna

- Puno mi znači ovakva vrsta pomoći, gerontodomaćica dođe, obavi sve što treba, uvijek ima vremena i za razgovor i društvo, a to je ono što mi je uz pomoć pri održavanju kućanstva također jako bitno. Hvala svima na ovakvoj pomoći, voljela bih da projekt traje i dulje, istaknula je korisnica Stoja.

Projekt se financira iz Europskog socijalnog fonda u financijskom razdoblju 2014.-2020 te je odobren za financiranje u sklopu poziva Zaželi – Programa Zapošljavanja žena. Uz Zadarsku županiju koja je nositelj navedenog projekta, u svojstvu partnera sudjeluju još i Grad Zadar, Hrvatski Crveni križ – Gradsko društvo Crvenog križa Zadar, Hrvatski zavod za zapošljavanje Područni ured Zadar te Centar za socijalnu skrb Zadar. Za provedbu projektnih aktivnosti odobreno je 4.264.637,66 kuna, od čega se 85% iznosa financira sredstvima Europske unije, dok se 15% financira sredstvima Državnog proračuna. Pored usluge pružanja pomoći u kući, krajnji korisnici će dobivati pakete osnovnih higijenskih i kućanskih potrepština na mjesečnoj razini.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno