Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

USPJEŠNA OTOČANKA Rozalinda Banić s Pašmana na Izboru najuzornije hrvatske seoske žene

10.08.2020. 13:47


Savjetodavna služba Ministarstva poljoprivrede, Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva Zadarske županije odlučila je da na 21. izboru Najuzornije hrvatske seoske žene boje naše županije brani svestrana, inovativna, vrijedna i uspješna Rozalinda Banić iz Kraja na otoku Pašmanu, koja je vlasnica OPG-a Lanđin, s 12 oznaka kvalitete Hrvatski otočni proizvod (HOP) za likere, rakije i druge izvorne otočne proizvode.
– Neizmjerno sam ponosna što mogu predstavljati moj Kraj, otok Pašman i Zadarsku županiju. To je priznanje mom radu i cijeloj mojoj obitelji za dugogodišnju poljoprivrednu proizvodnju, za rad na zemlji i život od zemlje, kazala je Rozalinda Banić, koju su na njezinom OPG-u u Kraju posjetili članovi Ocjenjivačkog suda kako bi ocijenili uređenost gospodarstva i kućanstva, gostoljubivost kandidatkinje, te njezine proizvode.
 


Cilj opstojnost otoka


– Kad me gospođa Gordana Dragun, voditeljica zadarskog ureda Savjetodavne službe, pitala hoće li me prijaviti odlučila sam se na ovo natjecanje da razbijem predrasude o seoskoj ženi, poglavito otočnoj ženi i možda na taj način potaknem mlade žene i obitelji da ne odlaze u grad nego ostanu na otoku, naglasila je Banić dodajući kao će se Izbor najuzornije hrvatske seoske žene održati 17. listopada 2020., u Općini Pitomača u Virovitičko-podravskoj županiji.
U sklopu obrta Lanđin je ribarstvo i OPG Lanđin i stočarstvo, s 20-ak ovaca, a obrađuju i oko tri hektara zemlje, svoje i unajmljene. Proizvode sve vrste povrća u plastenicima i na otvorenome. Navodnjavanje je sustavom kap po kap.
– Ekološki proizvodimo sedam domaćih vrsta pomidora od kojih su pašmanski jabučar, ugljanski šljivar, volovsko srce s Korčule, gogin pomidor i dr. A za naše lubenice nitko ne vjeruje da su iz vlastite proizvodnje, ističe Banić, općinska vijećnica u Općini Pašman.
 




Sve što proizvode prodaju


Osim rajčica i lubenica, proizvode krumpir, papriku, "kapulu", luk, krastavce, tikvice, balancane i drugo povrće i voće. Uz to Rozalinda Banić ribari, čuva i muze ovce, uzgaja masline, bere magunje i druge plodove prirode od kojih pravi likere.
– Sve što proizvodimo i prodamo, uglavnom turistima na otoku Pašmanu, kaže Rozalinda Banić, djevojački Bačinić iz Kraja, supruga Ivana Banića iz zaseoka Persole kod Sikova iznad Sv. Filipa i Jakova.
Tijekom ljetnih mjeseci njezin otac Ivan Bačinić je na šandu u Tkonu, a majka Marica Bačinić u Ždrelcu.
– U svemu mi pomaže suprug Ivan kad nije na trajektu, a tu su mi uvijek pri ruci i djeca, sin Benjamin i kćer Mihaela s ponosom će Rozalinda.
 


Ekološka proizvodnja


– Oznaku HOP ima rakija od magunja i tradicionalni suhi kolač od magunja znakovitog imena 'kotunjada', starinski bombon u koji osim magunja ide još i mendula te krušne mrvice, govori Rozalinda.
Od ostalih proizvoda treba istaknuti ekstra djevičansko maslinovo ulje, ovčji sir i džemove te likere i rakije koje sprema od masline, magunje, maraške, smokava, rogača, limuna, naranče, mandarine, dunja, lovora, fafarikule, divljeg nara kao i ljute feferone, konzervu od rajčica i drugo.
– Svi proizvodi obrta i OPG-a Lanđin su ekološki, onako kako ih je Bog dao. Sve se može kad se želi i kad se hoće, kad je obitelj složna, zaključila je Banić koja je pored ugostiteljskog obrazovanja završila i više tečajeva za znanja na području maslinarstva, povrćarstva, ribarstva, ovčarstva, sirarstva i ljekovitog bilja.
 


Postupak izbora
Na temelju prijave, posjeta gospodarstvu i kućanstvu te na samom natjecanju ocjenjuje se pet skupina pitanja odnosno statusa, kriterija: (A) opći status: bračno stanje, završena škola, životna dob, brojnost djece i obitelji, veličina poljoprivrednog gospodarstva; (B) posebni status: dodatna edukacija, poduzetnost, izrada tradicijskih proizvoda, kulturno-umjetnički rad, društveno-humanitarni rad, dosadašnja priznanja; (C) osobni tržišni proizvod po izboru kandidatkinje; (D) ocjena uređenosti kućanstva i gospodarstva te gostoljubivosti; (E) ocjena općeg dojma na samom izboru. Obvezna je nošnja kraja iz kojeg kandidatkinja dolazi.
 


Uloga seoske žene
Ovim projektom želi se skrenuti pozornost čitavom društvu koliko seoske žene zapravo doprinose i kolika je njihova uloga u održavanju i oživljavanju ruralnih područja s ciljem afirmacije i podizanja kvalitete seoskog života te očuvanja obitelji i kulturne baštine.