ŽIVOT JE LIJEP Stoljeće života uz recepte od rogača, "kruha svetog Ivana"

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Silvija Simičić, stogodišnja Zadranka s otoka Rave
Nemam recept za dugi život. Treba imati zdravlja i sreće, umjereno jesti, raditi, ne sekirati se za svaku malu. I brat Albert i sestra Anka su mi živjeli preko 90 godina, kaže slavljenica Silvija Simičić
Tina ČERINA
Slavljenica s prijateljima iz doma

Doživjeti sto godina života prava je rijetkost i blagoslov. Uspjelo je to Silviji Simičić, koja se prije jednog stoljeća, početkom kolovoza 1920., rodila u obitelji Šime i Antone Simičić u Maloj Ravi na otoku Rava, smještenom između otoka Iža i Dugog otoka, odnosno između Iškog i Ravskog kanala.

- Nemam recept za dugi život. Vjerojatno je to što se nisam udavala. Ma šalim se, sa smiješkom dobacuje slavljenica Silvija, koja je nevjerojatnih stoljeće života proslavila u Obiteljskom domu za starije Čerina, vlasnice Tine Čerine koja joj je pripremila bogat stol s pečenom janjetinom. Zbog koronavirusa ni najbliža obitelj nije mogla nazočiti ovoj jubilarnoj proslavi.
 

Devet godina u Domu Čerina

A buran je i bremenit bio život ove stogodišnjakinje. Nesretna ljubav, ratovi, svakojake države - od kraljevine, pa Titove i današnje Hrvatske.

- Dug život je imati sreće i zdravlja. Bila sam samo jednom kod liječnika radi bolesti i kada sam slomila nogu. Treba umjereno jesti, raditi, šetati, ne sekirati se za svaku malu. Kod mene su i obiteljski geni. I brat Albert, i sestra Anka su živjeli preko 90 godina, kaže slavljenica Silvija Simičić, lucidna i simpatična slavljenica koja je usprkos 100-godišnjem bremenu života u zavidnoj fizičkoj snazi i formi, tek ponekad pomalo dementna.

U domu Čerina boravi već devet godina, a živjela je na Maloj Ravi i potom u Zadru.

- Došla sam u Zadar i 15 godina radila u tvornici Borisa Kidriča. Sve do male nesmotrenosti i loma noge, živjela sam u garsonijeri kod crkve svetog Ivana na Relji, koju mi je dala tvornica. Odlazila sam često na Ravu i to mi sad najviše nedostaje, da budem sa svojima, kaže Silvija Simičić.
 

Rava, centar svita

Otok Rava, s naseljima Vela Rava i Mala Rava, zovu "centar svita", a danas na Ravi živi tek sedamdesetak starijih stanovnika.

- Rava je od davnina poznata po rogaču kojeg na otoku zovu "karuba", a nazivaju ga i "kruvon svetog Ivana" jer se po predaji Ivan Krstitelj njime hranio u pustinji. Teta Silvija život je živjela s rogačem.

- On blagotvorno djeluje na probavu i smanjuje apetit, snižava kolesterol, štiti od toksina, pomaže u jačanju imuniteta, rekla je slavljenica.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)