Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

ŽIVOT JE LIJEP Stoljeće života uz recepte od rogača, “kruha svetog Ivana”

10.08.2020. 11:34


Doživjeti sto godina života prava je rijetkost i blagoslov. Uspjelo je to Silviji Simičić, koja se prije jednog stoljeća, početkom kolovoza 1920., rodila u obitelji Šime i Antone Simičić u Maloj Ravi na otoku Rava, smještenom između otoka Iža i Dugog otoka, odnosno između Iškog i Ravskog kanala.
– Nemam recept za dugi život. Vjerojatno je to što se nisam udavala. Ma šalim se, sa smiješkom dobacuje slavljenica Silvija, koja je nevjerojatnih stoljeće života proslavila u Obiteljskom domu za starije Čerina, vlasnice Tine Čerine koja joj je pripremila bogat stol s pečenom janjetinom. Zbog koronavirusa ni najbliža obitelj nije mogla nazočiti ovoj jubilarnoj proslavi.
 


Devet godina u Domu Čerina


A buran je i bremenit bio život ove stogodišnjakinje. Nesretna ljubav, ratovi, svakojake države – od kraljevine, pa Titove i današnje Hrvatske.
– Dug život je imati sreće i zdravlja. Bila sam samo jednom kod liječnika radi bolesti i kada sam slomila nogu. Treba umjereno jesti, raditi, šetati, ne sekirati se za svaku malu. Kod mene su i obiteljski geni. I brat Albert, i sestra Anka su živjeli preko 90 godina, kaže slavljenica Silvija Simičić, lucidna i simpatična slavljenica koja je usprkos 100-godišnjem bremenu života u zavidnoj fizičkoj snazi i formi, tek ponekad pomalo dementna.
U domu Čerina boravi već devet godina, a živjela je na Maloj Ravi i potom u Zadru.
– Došla sam u Zadar i 15 godina radila u tvornici Borisa Kidriča. Sve do male nesmotrenosti i loma noge, živjela sam u garsonijeri kod crkve svetog Ivana na Relji, koju mi je dala tvornica. Odlazila sam često na Ravu i to mi sad najviše nedostaje, da budem sa svojima, kaže Silvija Simičić.
 




Rava, centar svita


Otok Rava, s naseljima Vela Rava i Mala Rava, zovu "centar svita", a danas na Ravi živi tek sedamdesetak starijih stanovnika.
– Rava je od davnina poznata po rogaču kojeg na otoku zovu "karuba", a nazivaju ga i "kruvon svetog Ivana" jer se po predaji Ivan Krstitelj njime hranio u pustinji. Teta Silvija život je živjela s rogačem.
– On blagotvorno djeluje na probavu i smanjuje apetit, snižava kolesterol, štiti od toksina, pomaže u jačanju imuniteta, rekla je slavljenica.