Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Drama kakva se rijetko viđa – dva produžetka i koš za pobjedu u posljednjoj sekundi

10.08.2021. 09:18


Drugi četvrtfinalni dan Zadarske ljetne lige donio je pregršt uzbuđenja, dva produžetka i utakmicu koja je riješena u zadnjoj sekundi. Nakon prave grčke drame na vanjskim terenima Višnjika mjesto među četvoricom najboljih izborili su košarkaši Smiljevca koji su s 80:82 svladali Bazen te mladići iz Kampo Kaštela koji su nakon velike muke i 40 iscrpljujućih minuta preskočili Sukošan (56:59).


Grčka drama
Prvi susret subotnjeg programa donio je okršaj Bazena i Smiljevca. Obje momčadi su pokazale vrlo dobru košarku u grupnoj fazi natjecanja te se očekivao napet i do samoga kraja otvoren dvoboj, no ni najveći košarkaški zaljubljenici nisu očekivali toliku razinu neizvjesnosti i emocija kakvu smo mogli vidjeti pod otvorenim nebom Višnjika. Igrači Lovre Bašića su bolje otvorili utakmicu, no čim su "Bazenaši" upalili motore uslijedio je ekspresan egal. U drugu dionicu se ušlo s minimalnom prednošću Frakinovih momaka koji su "dizelaški" krenuli i u nastavak prvog poluvremena, što je Smiljevac iskoristio da se tricama odvoji na dvoznamenkastu razliku (18:30). Momci sa zadarskog asfalta su kontrolirali igru i rezultat sve do sredine treće četvrtine, u nekoliko navrata odlazeći i na visokih 15 razlike, no kako je vrijeme odmicalo postajalo je sve jasnije da se Bazen počinje zakuhavati. I nije razlog ležao u globalnom zatopljenju, već u dobroj igri braće Jurjević. Prvi je povukao Marino, a kada mu se s pet vezanih poena priključio i Dragan semafor je pokazivao otvorenih 49:53. Košarkaši Smiljevca su upali u probleme, što se jasno vidjelo u nedostatku napadačkih rješenja, pa je "zakon braće" uskoro odveo Bazenaše u željene vode, točnije do prednosti. Dva vezana dalekometna ubačaja Dragana Jurjevića dovela su košarkaše Darka Frakina do 65:61 nešto manje od tri minute prije kraja, ali u dosta konfuznoj završnici bolje su se snašli Smiljevčani koji su preko Horvata i Kovačevića izborili produžetak. Ni prvih pet dodatnih minuta nije donijelo pobjednika, dapače drama se nastavila do samoga kraja. Iako su nakon dvije i pol minute igre u drugom produžetku igrači Lovre Bašića imali pet poena prednosti (75:80), braća Jurjević su odbila "potpisati kapitulaciju" te su zajedničkim naporom vratili stvari na početak i još jednom poravnali rezultat. Do kraja je ostalo još 12 sekundi i taman u trenucima kada je sve mirisalo na još jedan produžetak lopta je nekako pronašla put do Tonija Vidaića koji je pogodio preko ruke za konačnih 80:82 i veliko slavlje Smiljevca. Najefikasniji u pobjedničkim redovima bio je Matej Segarić sa 17 koševa i deset skokova, dok je s druge strane najraspoloženiji bio Dragan Jurjević koji je susret završio s 27 poena.


BAZEN 80 – SMILJEVAC 82




(16:15, 11:24, 22:16, 16:10, 10:10, 5:7)


ZADAR – Vanjski teren ŠC Višnjik. Gledatelja: 250. Suci: Tomislav Prpić, Hrvoje Jurković i Tonći Anzulović.
BAZEN: Jurjević D. 27, Lovrić 20, Jurjević M. 18, Segarić 6, Bolić 5 (12 skokova), Elez 2, Gluić 2, Čirjak, Bašura, Perić, Bosnić, Ninčević. Trener: Darko Frakin.
SMILJEVAC: Segarić 17 (10 skokova), Marin 13, Jadrijev 12, Horvat 12, Zrilić M. 11, Vidaić 9, Kovačević 6, Krstinić 2, Kolgjeraj, Zrilić K., Perović, Popović, Josipović, Mamić J., Mamić M. Trener: Lovre Bašić.


Egal završnica
Ni posljednji četvrtfinalni dvoboj između Sukošana i Kampo Kaštela nije donio puno manje uzbuđenja. Produžetka možda nije bilo, no pobjednik je također odlučen u posljednjim sekundama, točnije nakon šuta Zvone Brkovića koji nije pronašao put kroz mrežicu za tijesnu pobjedu momaka s Poluotoka rezultatom 56:59. Dobra obrana u prvih desetak minuta, nadograđena poslovično raspoloženim Vitom Barbarošom i Ivanom Bašićem, dovela je Zadrane do dvoznamenkaste prednosti, pa čak i do ugodnih plus 14 sredinom druge dionice (12:26), no kako je to bio slučaj i u prvom subotnjem okršaju stari lisci iz Sukošana ubrzo su uspostavili terensku ravnotežu. Treća četvrtina je donijela izjednačenu košarku u kojoj je jezičac na vagi naginjao na stranu Sukošanaca, no Bašić i Barbaroša su već na početku četvrte četvrtine podsjetili koliko mogu biti opasni i s dvije vezane trice vratili svoju momčad u dvoznamenkaste vode (38:49). Ipak, priči tu nije bio kraj. S porazom se nije mirio najkorisniji igrač grupne faze natjecanja Ivo Pavić koji je uzvratio trima dalekometnim ubačajima i primakao Sukošan na samo minus četiri, da bi isti igrač ubrzo doveo svoju momčad i unutar posjeda zaostataka (54:57). Do kraja je ostalo tridesetak sekundi, Barbaroša je pogodio jedno od dva slobodna bacanja, da bi pravu dramu "zakuhao" Toni Dević Obradović smanjivši na minus dva. Polovičan je s druge strane bio i Bašić, pa je zadnji napad pripao Bičićevim momcima. Lopta je došla do jednog od najiskusnijih Zvone Brkovića, no njegov pokušaj se odbio od zadnjeg obruča, a za popravni više nije bilo vremena te je slavlje mladića s Poluotoka moglo početi. Već po tradiciji, najefikasniji u redovima Kampa bili su Vito Barbaroša i Ivan Bašić s 25, odnosno 15 poena, dok je Sukošan predvodio Ivo Pavić s 19 koševa, a valja istaknuti i dobru predstavu mladog Tonija Devića Obradovića koji je susret završio sa 16 poena i 18 uhvaćenih lopti.


SUKOŠAN 56 – KAMPO K. 59


(10:16, 11:12, 17:15, 18:16)
ZADAR – Vanjski teren ŠC Višnjik. Gledatelja: 500. Suci: Tomislav Prpić, Hrvoje Jurković i Tonći Anzulović.
SUKOŠAN: Pavić 19, Dević Obradović 16 (18 skokova), Vezilj 9, Brković 6, Vanjak 6, Šeremet, Peljušić, Grdović L, Grdović K., Bičić, Nadinić, Bajlo, Grdović J., Ročak, Zdrilić. Trener: Stipe Bičić.
KAMPO K.: Barbaroša 25, Bašić 15, Pešut 10, Piasevoli 4, Majica 3, Mlinar 2, Grganović, Višić, Vidov, Ivičić. Trener: Martin Tarčuki.