Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Ivan Perinčić: Primaran cilj je stvoriti momčad

10.08.2021. 06:55


Prvom prozivkom kao i tradicionalnom konferencijom za medije na kojoj su prisustvovali direktor kluba Željko Žilavec, glavni trener Ivan Perinčić te kapetan momčadi Dominik Mavra službeno je za KK Zadar krenula nova košarkaška sezona 2021./22. Naravno, u ovom prvom dijelu sezone, nekih mjesec i pol dana, predviđeno je odrađivanje priprema, a na tom tzv. prvom školskom satu ispred Perinčića i njegovih suradnika pojavilo se deset igrača. Uz kapetana Mavru prvi dodir s loptom u dvorani 3 na Višnjiku ostvarili su i Martin Junaković, Domagoj Vuković, Antonio Jordano, Aleksandar Bursać, Tomislav Buljan, Filip Paponja, Antonio Sikirić te »friški Zadrani« Dario Drežnjak i Uroš Luković. Nedostaje Justin Carter koji je dobio po prethodnom dogovoru s trenerom produženi odmor do 20. kolovoza, a naknadno će se pridružiti mladi reprezentativci Duje Brala i Krševan Klarica kao i Maksim Matulina te Ante Beljan. Plan priprema je da se do kraja osmog mjeseca trenira u Zadru kada bi se trebala odigrati i prva pripremna utakmica s Oostendeom kojeg predvodi Dario Gjergja. Početkom rujna predviđen je odlazak u Poreč gdje će se odigrati dvije utakmice, a onda slijedi put prema Mađarskoj na turnir da bi se finiš priprema odradio u Zadru.


Kostur momčadi
Kao što je poznato natjecateljski dio sezone kreće 18. rujna s HT Premijer ligom, a sedam dana kasnije, 25. rujna, počinje i ABA liga. Za Perinčića nema dvojbe da bi sve trebalo štimati u najboljem redu, posebno zbog činjenice da je uspješno odrađen onaj kadrovski dio i da će biti blagoslovljen što pod sobom ima skupinu igrača koja se uglavnom jako dobro međusobno poznaje.
– Nova sezona je pred vratima i jako se veselimo svemu što je ispred nas. Mislim da smo napravili dobar posao u ovom pretpripremnom periodu, što se tiče sastavljanja momčadi. Kostur je ostao praktički isti od prošle godine, s nekim malim dodacima tj. igračima koje smo ciljano doveli kao pojačanja koja su nam trebala. I stvarno sam presretan što mogu trenirati ovu grupu igrača. Zahvaljujem klubu na ukazanoj prilici jer je to za mene ogromna privilegija, ali i velika odgovornost. Naravno da ćemo napraviti sve što je u našoj moći da ostvarimo najbolji mogući rezultat. Sve što je bilo prošle sezone je bilo jako dobro, no u sportu je tako da sve što je bilo i vrlo brzo se zaboravlja. Sada smo na samom početku nove sezone i svi se veselimo tome – kazao je na prvu novi trener Zadra kojem je primaran cilj uspostavljanje sloge unutar svlačionice.
– Primaran cilj je stvoriti momčad. Želimo napraviti dobru kemiju unutar svlačionice i da igrači poštuju jedan drugoga, i ako u tome uspijemo onda smo već napravili veliki dio posla. Mislim da je to bitnije od svega ostalog pa i od taktike. Znači, od velike važnosti nam je postići tu kemiju unutar momčadi, sinergiju stručnog stožera i igrača i mislim da će to onda na parketu izgledati sasvim dobro.
Što se tiče rostera veliki posao je odrađen tijekom lipnja i srpnja. Ostali su prošlosezosnki nositelji poput Junakovića, Vukovića, Bursaća, Jordana, a najveći dobitak je ostanak kapetana Mavre i Amerikanca Cartera. Stigla su i pojačanja, Dario Drežnjak i Uroš Luković, ali na tu priču o pojačanjima ipak još nije stavljena točka.
– I dalje smo aktivni na tržištu, tražimo još jednog igrača na vanjskim pozicijama, ili dva ili tri. Pošto je Carter polivalentan igrač tražimo nekog koga ćemo upariti s njim, jer Carter može igrati na obje te pozicije i to je stvarno naša velika sreća. Tražimo, aktivni smo, gledamo, i kada se ukaže neka prilika pod uvjetom da taj igrač bude stvarno pojačanje onda ćemo reagirati. Što se tiče samih treninga ovaj prvi tjedan će biti uvodnog karaktera, znači čisto snimanje situacije s igračima, dijagnostika, liječnički pregledi… Tako da će ovog tjedna treninzi biti bazirani na individualnom pristupu, a onda bi od sljedećeg tjedna trebali krenuti s onim pravim treninzima.


Luković dobro rješenje
Zadnjih dana spominjala se mogućnost tj. želja Mateja Drežnjaka da Cibonin dres zamijeni Zadrovim. Ipak, Perinčić je kategorički odbio takvu mogućnost, sve dok je mlađi Drežnjak ugovorom vezan za Cibonu.
– Drago mi je da se postavilo to pitanje jer bih želio pojasniti tu situaciju. Mateo Drežnjak je fantastičan mladi dečko i sjajan košarkaš, ali on je član Cibone i ima ugovor s Cibonom i tu svaka priča prestaje. Mislim da je nepotrebno plasirati takve informacije jer s ljudima iz Cibone u zadnje vrijeme imamo stvarno super korektne odnose i ovo ne pomaže u tom smislu. Tako da sve dok je Mateo igrač Cibone apsolutno nismo razmišljali o njemu. Bilo bi to nekorektno.
Najveću zanimljivost vezanu za roster pobudio je dolazak Uroša Lukovića na Višnjik. Pošto je na toj centarskoj poziciji prošle sezone dominirao Chinanu Onuaku pitanje je hoće li srpski centar moći adekvatno odigrati lanjsku iznimno bitnu Chianuovu ulogu.
– Onuaku je bio važan kotačić kad je postao dio naše momčadi. Znate i sami da je u pojedinim dijelovima sezone bilo malih nemira, ali poslije kad je shvatio i kad se stabilizirao, bio je izuzetno bitan za našu momčad. Luković je doveden jer smo smatrali da je on jednako, ako ne i bolje rješenje od Onuakua. Mislim da ćemo ove sezone bez obzira na izostanak Onuakua imati sasvim dobar tim – zaključio je Perinčić.
Infobox (Okvir): ide okvir
Šest igrača Zadra napustilo pripreme jer nemaju smještaj
Dio košarkaša Zadra prekinuo je pripreme i vratio se kućama! Vijest je to koja je odjeknula jučer kasno popodne na portalu sport023.Sve je djelovalo potpuno savršeno nakon prve prozivke odrađene u jutarnjim satima, no niti par sati poslije pojavili su se prvi problemi jer su se svi igrači koji nemaju smještaj u Zadru iznenada morali vratili svojim kućama. A tih je igrača poveći broj pa su pripreme napustili tek što su ih započeli: Uroš Luković, Aleksandar Bursać, Dario Drežnjak, Antonio Jordano, Domagoj Vuković i Martin Junaković. Ta šestorka će se vratiti u Zadar tek onda kada im klub osigura smještaj, a što se zapravo dogodilo pokušao je objasniti glasnogovornik kluba, Josip Begonja.
– S obzirom na veliki broj turista u Zadru došlo je do problema oko smještaja kojega smo predvidjeli za igrače. Odlučili smo da ćemo ovaj tjedan raditi individualno po planu kondicijskog trenera Marija Mandira. Pitanje smještaja bit će riješeno u što kraćem vremenu – kazao je Begonja.




Mavra: Gro momčadi od lani najveća nam je prednost
Ostanak kapetana Dominika Mavre bila je jedna od dvije temeljne želje Ivana Perinčića. Razumljivo, jer takav igrač donosi uz onaj ogromni doprinos na terenu i veliki utjecaj na svlačionicu, a i sam Mavra je iskazao sreću što će ponovno dobiti priliku predvoditi momčad koja nije doživjela velike promjene u odnosu na prošlu sezonu.
– Drago mi je da idemo svi skupa u još jednu sezonu. Možemo biti sretni i zadovoljni što smo sačuvali veliki dio momčadi od lani. Tu je nas sedam-osam ostalo i mislim da će to biti naša najveća prednost u nadolazećoj sezoni jer je praktički gro rostera već drugu godinu ostao na okupu, uz dobre dodatke Lukovića i Drežnjaka. Stoga se stvarno veselim svemu što nas očekuje ove sezone – istaknuo je kapetan Zadra.


Mavrina ozljeda stvar prošlosti
Dobra vijest za Perinčića je što je Mavra na pripreme stigao zaliječen, nakon što je kraj trofejne prošle sezone kapetan dočekao potpuno izrauban.
– Ozljeda je u principu sada dobro. Meni je stvarno bilo potrebno ljeto jer u zadnja dva mjeseca prošle sezone kad se to dogodilo je bilo dosta naporno zbog mnogih utakmica. Da sam otišao u reprezentaciju stavio bih na kocku moju igračku budućnost i to je izbornik shvatio, na čemu sam mu jako zahvalan – kazao je Mavra.


Žilavec: Grad je većinski vlasnik pa se mora brinuti o svojoj imovini
Teška tema za klupski establišment u ovim vrućim ljetnim mjesecima su sredstva koja se već godinama slijevaju u klupsku kasu iz gradskog proračuna. Nedavno održana sjednica Gradskog vijeća bila je dosta burna po pitanju klupskih financija, ali direktor Žilavec smatra da neće doći do prisilnog »stezanja remena« i da će se Grad nastaviti brinuti o klubu kao i dosad.
– Očekujem da bude sve kao i prijašnjih godina. Grad je većinski vlasnik, pa se onda mora brinuti o svojoj imovini. Smatram da je KK Zadar imovina Grada Zadra i mislim da tu ne bi trebalo biti velikih iznenađenja. Pogotovo ako pogledamo rad i rezultate zadnje četiri godine. Dakle, mislim da klub dobro radi, sredstva se troše racionalno, a to je ono što svih muči i brine. Svi u klubu svojim radom pokazujemo jednu odgovornost i jedan stav da se ta sredstva poreznih obveznika ne bacaju u more, nego se troše na način kojim je to predviđeno. Na kraju krajeva, Grad ima kontrolu i nad klubom i nad njegovim radom. Također sam rekao na Gradskom vijeću da su svakome moja vrata od kancelarije otvorena, a rad i rezultati nam daju pravo da budemo optimisti što se tiče rebalansa i mislim da smo spemni ih opravdati u sljedećoj sezoni.