Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Mještani se cijepili jer su prošli borbu s koronom i bave se turizmom

10.08.2021. 11:05


Općina Sali na Dugom otoku prvak je po broju cijepljenih. Naime, s dvije doze cijepljeno je 58,53 posto stanovnika. S druge strane ljestvice su Bibinje, gdje je drugom dozom cijepljeno tek 18,43 posto stanovnika.
Načelnika općine Zorana Morovića upitali smo kako im je uspjelo tako veliki broj mještana animirati za cijepljenje.
– Iznimno me veseli činjenica kako smo na vrhu ljestvice po broju cijepljenih, iako ne smijemo zaboraviti na činjenicu da je upravo naša općina među prvima prošla kroz krajnje nezahvalnu situaciju, gdje smo imali širenje virusa među žiteljima. Vjerujem da se zbog toga dio žitelja odlučio cijepiti, kako se takve situacije više ne bi ponovile. Tu je naravno bitan i utjecaj turizma, pošto se veliki broj žitelja bavi nekom vrstom turističke djelatnosti. Dio žitelja je na taj način želio izbjeći moguće probleme i za sebe osigurati što bolju sezonu, kazao je Morović, te dodao kako je općina ostvarila izvrsnu suradnju sa Zavodom za javno zdravstvo Zadarske županije čiji su timovi u nekoliko navrata dolazili u mjesto i cijepili zainteresirane.
– Akcije cijepljenja su prošle pozitivno. Podrška i inicijativa Zavoda učinila je cjepivo lako dostupnim za mještane, što je svakako pripomoglo u kampanji procjepljivanja, rekao je Morović te za kraj spomenuo kako turistička sezona prolazi odlično. Zasada, ističe Morović, među turistima nema zaraženih. Svi posjetitelji se prije povratka u svoje matične zemlje mogu testirati u Salima.