Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Oglušili se na signale policije, bježali im pa sletjeli izvan kolnika

10.08.2021. 06:51


Radi sprječavanja počinjenja prometnih prekršaja i smanjenja mogućnosti nastanka prometnih nesreća na području Policijske uprave zadarske, policijski službenici su prošlog vikenda pojačano nadzirali promet na cestama
Od ukupno 195 alkotestiranih vozača, kod njih 17 je utvrđena nedozvoljena koncentracija alkohola. Najveća koncentracija alkohola od 2,75 g/kg izmjerena je u nedjelju, 8. kolovoza 29-godišnjem hrvatskom državljaninu u Kakmi. Policija ga je zaustavila u 2.45 sati, dok je pod utjecajem alkohola upravljao osobnim automobilom zadarskih registarskih oznaka. Zbog počinjenog prekršaja, 29-godišnjak je odmah isključen iz prometa.
U petak, 6. kolovoza u 23.28 sati u Gračacu, policijski službenici su tijekom kontrole prometa zaustavili i isključili iz prometa 54-godišnjeg vozača koji je upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 2,24 g/kg.
U subotu, 7. kolovoza u 4.00 sati u Ulici Ravnice u Zadru zaustavljen je 19-godišnji vozač mopeda koji je upravljao mopedom bez zaštitne kacige. Izvršenom kontrolom, utvrđena mu je koncentracija alkohola od 1,04 g/kg, te je utvrđeno kako mopedom upravlja bez upisane valjane kategorije u vozačku dozvolu, nakon isteka važenja prometne dozvole i bez sklopljenog ugovora za osiguranje vozila.


Vozač posjedovao drogu
Istu večer, 7. kolovoza u 21.50 sati na cesti D-503 u Kakmi, policijski službenici zaustavili su 37-godišnjeg vozača mopeda, koji je sudjelovao u prometu pod utjecajem alkohola od 1,18 g/kg, te mopedom bez registarskih oznaka i bez valjanog tehničkog pregleda.
Svi navedeni počinitelji prekršaja sankcionirani su prema odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama.
U nedjelju, 8. kolovoza u 00.20 sati u Benkovcu policijski službenici su zaustavili osobno vozilo zadarskih registarskih oznaka kojim je upravljao 35-godišnjak, pri koncentraciji alkohola od 0,97 g/kg, a uz to je kod njega pronađena i PVC vrećica u kojoj se nalazila droga marihuana u količini od oko 1,0 gram. Zbog počinjenih prekršaja prijavljen je prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama te po Zakonu o suzbijanju zlouporabe droga.
Nadalje, 8. kolovoza 2021.godine u 1.55 sati u Zadru, u Ulici Obala kneza Branimira, prilikom kontrole prometa zatečen je 41-godišnjak kako pod utjecajem alkohola upravlja osobnim automobilom riječkih registarskih oznaka, te je prekršajno sankcioniran. Prilikom postupanja policijskih službenika prema vozaču, 37-godišnji putnik iz navedenog vozila je ometao je postupanje policijskih službenika vrijeđajući ih i omalovažavajući te je nakon provedenog kriminalističkog istraživanja, zbog prekršaja iz čl. 17. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira uz Optužni prijedlog prepraćen na Prekršajni odjel Općinskog suda u Zadru.


U automobilu dvoje maloljetnika
Iste večeri, 8. kolovoza oko 2.20 sati u Biogradu, prilikom kontrole prometa policijski službenici su uočili osobni automobil Volkswagen Golf, zadarskih registarskih oznaka kojeg su pokušali zaustaviti koristeći zvučne i svjetlosne signale, ali se vozač naglim ubrzanjem nastavio kretati na Jadransku cestu D-8, a potom nazad u Biograd. Ubrzo nakon toga, u Odranskoj ulici policijski službenici su uočili navedeni automobil izvan kolnika u obližnjem masliniku te dvije osobe koje su se trčeći udaljavale od vozila. Nakon što su se oglušili o policijske zapovijedi, sustignuti su, te su uz uporabu sredstava prisile dovedeni u službene prostorije.
Ozlijeđenih osoba nije bilo, a daljnjim postupanjima policijskih službenika utvrđeno je kako je vozilom upravljao maloljetnik, prije stjecanja prava na upravljanje i pod utjecajem alkohola od 0,30 g/kg te zbog neprilagođene brzine izgubio kontrolu nad upravljačem te sletio vozilom izvan kolnika gdje se zaustavio. Također je utvrđeno da se kao putnik u vozilu nalazila još jedna maloljetna osoba.
Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja maloljetnik je prekršajno sankcioniran sukladno odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama.
U navedenom razdoblju evidentiran je 241 prometni prekršaj i to: 56 prekršaja nepoštivanja brzinskih limita, devet prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, sedam prekršaja zbog vožnje jednosmjernom ulicom, kao i tri prekršaja zbog nepropisnog pretjecanja. Uz navedene, zabilježen je jedan prekršaj upravljanja vozilom prije stjecanja prava na upravljanje, dva prekršaja upravljanja tehnički neispravnim i neregistriranim vozilom, kao i 146 ostalih prometnih prekršaja. Iz prometa je isključeno 18 vozača i dva vozila.