Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Šoša: Imali smo veći broj intervencija, ali sve smo požare ugasili na vrijeme

10.08.2021. 08:30


Već na samom početku kolovoza u Zadarskoj je županiji zabilježeno je nekoliko požara koji su svi srećom ugašeni i bez većih posljedica. Sezona požara je u punom jeku, a kako doznajemo javna Vatrogasna postrojba sve odrađuje bez većih problema.


Sezona prolazi dobro
– Sezona požara za sada prolazi dobro, imali smo veći broj intervencija, ali sve smo uspjeli sanirati na vrijeme, bez većih poteškoća. Imali smo i nekoliko većih požara, ali u suradnji sa Županijskom vatrogasnom postrojbom sve smo požare lokalizirali, odnosno ugasili na vrijeme. Djelujemo jedinstveno s lokalnim vatrogasnim postrojbama te smo s više strana išli na isti požar, rekao je Željko Šoša zapovjednik JVP-a Zadar te dodao kako je najvažnije da se veći požari ugase na vrijeme jer oni zahtijevaju veliki broj ljudi, a ako je na jednom terenu veliki broj ljudi, onda ostala područja dolaze u opasnost. Dodao je još kako su zadarski vatrogasci bili i na ispomoći na požarištu u Trogiru, koji je, podsjetimo, požar buknuo u ponedjeljak, 3. kolovoza oko 11 sati u Segetu Gornjem, a unatoč brojnim vatrogasnim snagama, tri kanadera i jednom helikopteru, vjetar ga je stalno širio. U Trogiru su bili djelatnici iz Benkovca i iz zadarskog JVP-a.


Zahvala iz Turske
Sezona požara nije aktivna samo u Hrvatskoj pa su tako do nas stizale i vijesti iz Grčke i Turske gdje su požari opasno prijetili stanovništvu. Na požarištu u Turskoj bili su naši kanaderi koji su na gašenju požara u Republici Turskoj od 2. kolovoza 2021. ostvarili ukupno 82 leta u trajanju od 26 sati i 35 minuta, pri čemu je izbačeno 438 tona vode i utrošeno 19.205 litara goriva. U utorak, 3. kolovoza, bili su angažirani kod Alany-Beleka, u srijedu, 4. kolovoza, na planini Gulen Dagii te u četvrtak, 5. kolovoza. na planini blizu Kalecika. U gašenju velikih požara u Republici Turskoj sudjelovale su dvije posade protupožarnog aviona Canadair CL-415, odnosno deset pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, piloti i zrakoplovno-tehničko osoblje.
Povodom uspješno odrađenog angažmana pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva na pružanju humanitarne pomoći Republici Turskoj i povratka u Hrvatsku, ministar obrane Mario Banožić izrazio je zadovoljstvo jer su se piloti i tehničari sretno vratili. Također, zahvalio je pilotima i tehničarima na profesionalno odrađenoj zadaći te istaknuo kako se i ovom prilikom pokazalo da je Hrvatska vojska uvijek spremna za brzo pružanje pomoći, ne samo u Hrvatskoj, nego i izvan hrvatskih granica.
– Naši piloti i tehničari profesionalno su izvršili ovu zadaću te tako omogućili da Hrvatska pruži pomoć partneru i prijatelju, Republici Turskoj, baš kao što je Republika Turska pružila pomoć nama u potresu koji nas je zadesio. Hrvatska je spremna u svakom trenutku uključiti se u pružanje pomoći svim svojim susjedima, partnerima i prijateljima, poručio je ministar Banožić.
Podsjetimo, ministar obrane Mario Banožić donio je 1. kolovoza 2021., temeljem zamolbe Republike Turske, Naredbu o uporabi Oružanih snaga Republike Hrvatske radi pružanja humanitarne pomoći u gašenju požara u Republici Turskoj. Pilotima, a i Ministarstvu obrane zahvalili su stanovnici Turske koji su putem Facebooka poslali poruku zahvale. Osim na požarištu u Turskoj, kanaderi su gasili i požar u Bosni i Hercegovini gdje su upućeni u nedjelju.




Na priobalju stacioniran 1.371 profesionalni vatrogasac
– Dva aviona Canadair CL-415 iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH upućeni su u nedjelju 8. kolovoza 2021. u Bosnu i Hercegovinu s ciljem gašenja požara na području kod Buškog Blata u blizini Tomislavgrada uz granicu s Republikom Hrvatskom, izvijestili su iz Ministarstva obrane Republike Hrvatske. Canadairi Hrvatskog ratnog zrakoplovstva upućeni su na požarište u Bosnu i Hercegovinu zbog ugroze kuća i imovine na tom području.
Prema podacima Hrvatske vatrogasne zajednice tijekom vrhunca požarne opasnosti, na priobalju je stacioniran 1.371 profesionalni vatrogasac u 39 javnih vatrogasnih postrojbi priobalnih županija, oko 5.000 dobrovoljnih vatrogasaca iz priobalnih županija, 46 vatrogasaca pripadnika Državne vatrogasne intervencijske postrojbe HVZ-a, 75 vatrogasca s 20 vozila iz kontinentalnog dijela RH dislociranih na 11 mjesta (u jednoj smjeni) te do 1.000 sezonskih vatrogasaca, članova dobrovoljnih vatrogasnih društava s priobalja.