Ne znamo zašto župan ne želi OŠ Braće Ribar preimenovati u školu Dragana Žunića

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Udruga Prvi hrvatski redarstvenik poslala dopis Ministarstvu obrazovanja
Udruge Prvi hrvatski redarstvenik i Poskoci poduzele su sve za preimenivanje osnovne škole u Posedarju, međutim, od osnivača škole i župana Božidara Longina nikad nismo dobili odgovor zašto nije došlo do preimenovanja s obzirom da se Ministarstvo očitovalo da je to u ingerenciji Županije, kaže Milan Nimac
Bojan BOGDANIĆ
Za preimenovanje je nadležna Županija kao osnivačica škole u Posedarju

Braniteljska udruga Prvi hrvatski redarstvenik Ministarstvu znanosti i obrazovanja poslala je zahtjev za preimenovanjem Osnovne škole Braće Ribar u Osnovnu školu Dragana Žunića, specijalca poginulog u Domovinskom ratu. Kao pomoćnik zapovjednika SJP Poskoci PU zadarske, Žunić je život izgubio 16. prosinca 1992. godine te je posmrtno odlikovan Spomenicom Domovinskog rata, Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frakopana, Ogrlicom kneza Domagoja i Spomen značkom i Redom hrvatskog trolista.

Nakon što im je u Ministarstvu odgovoreno neka se obrate Županiji kao osnivaču škole, u Udruzi su tako i učinili te dopis poslali i ravnateljstvu škole u Posedarju. Međutim, kako kaže predsjednik Udruge, Milan Nimac, odgovor iz Županije nikad nisu dobili te su ogorčeni činjenicom da im se župan nije udostojio niti odgovoriti na njihov zahtjev unatoč činjenici da ih je prije četiri godine zbog tog zahtjeva primio u svom uredu, a nakon toga svih ovih godina ignorirao. Ne znaju zašto župan ne želi preimenovati školu, a upravo to su zaključili nakon svih ovih godina šutnje, kaže Nimac, napominjući kako u svemu ovome ima potporu Ministarstva branitelja, a tražit će i potporu Ministarstva unutarnjih poslova.

Političari nas se sjete samo kada nas trebaju

- Udruge Prvi hrvatski redarstvenik i Poskoci poduzele su sve za preimenivanje osnovne škole u Posedarju, međutim, od osnivača škole i župana Božidara Longina nikad nismo dobili odgovor zašto nije došlo do preimenovanja s obzirom da se Ministarstvo očitovalo da je to u ingerenciji Županije. Dragan Žunić je heroj nad herojima, s čime se složio i Longin i svi, pa onda se odužimo tom heroju. Možemo ga oteti zaboravu na način da škola koju je pohađao nosi njegovo ime. Žalosno je da u ovih 30 godina nakon njegove pogibije nitko nije ni pomislio, a kamoli dao inicijativu, da škola Braća Ribar dobije njegovo ime. To ime nikome ne smeta, ali im smeta da se zove po Draganu Žuniću, kaže Nimac.

Milan Nimac, predsjednik županijske udruge Prvi hrvatski redarstvenik

Ogorčen je što ih se političari sjete samo kada ih trebaju, najčešće u izborima kada se »kunu u njih« ističući da su branitelji stvorili Hrvatsku.

- Mi smo je stvorili, ali smo je, nažalost, dali nekom drugom da njome upravlja na krivi način. Ovo je neshvatljivo i zato apeliram na sve odgovorne neka nam pomognu jer ni bivši načelnik Posedarja ni ravnatelj škole u Posedarju nisu imali ništa protiv. Kada smo prvi put inicirali preimenovanje škole svi su bili za, međutim, kada su se u medijima oglasili HDZ-ovci Posedarja da oni imaju nekoliko svojih poginulih branitelja te da bi htjeli da se škola zove po Franji Tuđmanu, tu je stalo. Braća Ribar nikome ne smetaju, ali kažemo da je Domovinski rat temelj hrvatske države, a ljudi koji su dali život zaglavni kamen. Pa, prijeđite onda više s riječi na djela, nemojmo biti licemjerni jer u svim prigodama ističu da je Dragan bio velik heroj, pa odužite mu se onda makar na simboličan način, poručuje Nimac.

Svatko ima svoje razloge

Kontaktirali smo i ravnateljicu Osnovne škole Braća Ribar u Posedarju, Vanju Buškulić.

- Uvidom u dokumentaciju ustanovljeno je da je udruga Prvi hrvatski redarstvenik u kolovozu 2018. godine našoj školi podnijela prijedlog za preimenovanje naziva škole u Osnovnu školu Dragan Žunić. Školski odbor im je, nakon konzultacija s Ministarstvom znanosti i obrazovanja, odgovorio da je promjena naziva u nadležnosti osnivača škole odnosno Zadarske županije te da Škola nije u mogućnosti udovoljiti danom prijedlogu. Odmah nakon tog prijedloga, u rujnu 2018. god. zaprimili smo i prijedlog Hrvatske demokratske zajednice Općine Posedarje za preimenovanje naziva škole u Osnovnu školu dr. Franje Tuđmana, pojašnjava Buškulić dodajući kako su nakon mjesec dana, u listopadu 2018. godine dobili pismo Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista Zadarske županije, u kojem izražavaju žaljenje u slučaju promjene naziva Škole te obrazlažu svoje stavove opisom života i djela braće Ribar, te njihovim doprinosom u stvaranju Hrvatske u vrijeme NOB-a.

- S obzirom na kompleksnost teme u kojoj svatko od dionika ima svoje razloge za koje smatra da bi neki naziv škole bio primjereniji od drugog, smatramo da bi o ovoj temi trebalo raspravljati na višim instancama odnosno na Županijskoj skupštini Zadarske županije. Molimo Vas da se s Vašim upitom obratite Zadarskoj županiji kao našem osnivaču, istaknula je ravnateljica škole.

I obratli smo se županu, međutim, odgovor nismo dobili. Za komentar smo nazvali i bivšeg načelnika Posedarja i predsjednika HDZ-ove podružnice, Ivicu Juričevića. Naime, on je još 2018. medijima poslao priopćenje u kojemu traže preimenovanje škole u OŠ Franje Tuđmana.

HDZ školu htio nazvati po Franji Tuđmanu

- Općinski odbor HDZ-a Općine Posedarje na sjednici održanoj 12. rujna 2018. godine donio je jednoglasnu odluku za prijedlog naziva Osnovne škole Braće Ribar u Posedarju, i to da se škola naziva po prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu koji je u sudbonosnim trenucima stao na čelo svog naroda i kao vrhovni zapovjednik svih ratnih postrojbi sa svojim braniteljima koji su podnijeli najveći teret i veličanstveno ostvarili vjekovni san hrvatskog naroda o slobodnoj i demokratskoj državi Hrvatskoj. Posebno se ponosimo posjetom u Posedarju nakon atentata kojeg je preživio u Benkovcu, 18. ožujka 1990. Također predlažemo da se svim poginulim i umrlim braniteljima obvezno s posebnim poštovanjem dodijele nazivi ulica i trgova s punim nazivima i naglaskom da se radi o hrvatskim braniteljima, navodi posedarski HDZ u priopćenju medijima.

No jučer na ovu temu nije htio razgovarati jer se, kako nam je kazao, »maknuo iz politike i ne želi se više time baviti«.

Ostaje na kraju vidjeti kako će Županija reagirati na zahtjev branitelja za preimenovanjem osnovne škole Braće Ribar u Posedarju s obzirom da su ih u Ministarstvu znanosti i obrazovanja uputili na osnivača škole, odnosno hoće li barem odgovoriti na njihov zahtjev kako branitelji i dalje ne bi smatrali da ih ignoriraju.

Dragan Žunić, branitelj čije se ime predlaže za školu u Posedarju

Antifašisti: Ovo je sramota!

Županijska Udruga antifašističkih boraca i antifašista Grada Zadra protivi se preimenovanju Osnovne škole Braće Ribar ističući kako je riječ o poznatim herojima Narodnooslobodilačke borbe koji su svoj život dali za domovinu, kaže predsjednik Udruge Miljenko Letinić.

- Neka naprave novu školu i nazovu je po Draganu Žuniću, nemam ništa protiv njega, dapače, ali neka prave nove školu, a ne samo crkve po Zadru i Hrvatskoj, ali nijednu školu ne prave. Protiv smo promjene imena jer znamo što znače braća Ribar za Hrvatsku, tko je vratio Zadar matici zemlji nego partizani? I sada ćemo to brisati? Neka brišu svoja imena, to su nam Talijani radili, pa sada i ovi. Ovo je sramota! Kakvo smi mi društvo i država, pita se Letinić.

Ocjena: 
Nije još ocijenjeno