Pred Zadrom izazov početka rada Centra za mlade

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Osluškivat će se bilo društva, kultura, umjetnost i mladi
Trenutačno su u tijeku otvoreni postupak javne nabave za uređenje interijera novog dijela Gradske knjižnice, gdje će biti smješten Odjel za mlade i glazbeno - filmska zbirka, kao i javno savjetovanje o prijedlogu Odluke osnivanja Centra za suvremenu umjetnost, kulturu i mlade
Marin GOSPIĆ
U budućem će se Centru nuditi cijeli niz kulturnih, zabavnih i obrazovnih aktivnosti

Projekt budućeg Centra za mlade, gdje bi se na jednom mjestu trebao pružati cijeli niz zabavnih i obrazovnih programa za djecu i mlade, napreduje te je trenutno u tijeku otvoreni postupak javne nabave za uređenje interijera novog dijela Gradske knjižnice, gdje će biti smješten Odjel za mlade i glazbeno - filmska zbirka, kao i javno savjetovanje o prijedlogu Odluke osnivanja Centra za suvremenu umjetnost, kulturu i mlade. No, sama izvedba projekta i ideja o njegovom budućem upravljaju i korištenju naišla je na neodobravanje Zlatka Miliše, zadarskog profesora s osječkom adresom.

Prošlost i budućnost Centra za mlade

U svom je dopisu medijima, između ostalog istaknuo kako je polovinom srpnja 2022. godine iz Upravnog odjela za kulturu i šport grada Zadra pušten nacrt odluke o osnivanju javne ustanove »Centar za umjetnost, kulturu i mlade«. U istom materijalu stoji kako je rok za dostavu primjedbi, prijedloga i mišljenja do 12. kolovoza, što Miliša smatra apsurdnim, jer je, kako piše, pozivanje na javnu raspravu u vrijeme ljetnih praznika vrijeđanje zdrave pameti.

- Pored toga, javnost ne zna po kojim kriterijima će se udrugama dijeliti prostorije u Centru. Od javnosti se krije i model upravljanja Centrom, istaknuo je Miliša naglasivši svoju aktivnu ulogu u iniciranju samog projekta.

- Moja je primjedba da su kulturne potrebe samo jedan dio potreba mladih, istaknuo je Miliša te dodao kako bi aktivnosti u Centu za mlade trebale biti daleko šire od kulturnih aktivnosti.

- Sve općine i gradovi u Hrvatskoj trebali bi imati centre za mlade. Centri za mlade su nužnost, a kulturne potrebe su tek jedan segment potreba djece i mladih. Mladi i njihovi roditelji u svim gradovima, pa tako i u Zadru, vape za izvannastavnim, odnosno izvanškolskim te preventivnim aktivnostima. U Centru za mlade trebali bi se okupljati mladi kreativci iz različitih oblasti, koje naravno ne isključuju oblast kulture koja se sada nameće kao stožerna aktivnost srednjoškolaca, rekao je Miliša te istaknuo kako recentna istraživanja pokazuju da mladi provode slobodno vrijeme u rizičnim okolnostima.

- Prioritet stoga trebaju biti preventivni programi, mentalno zdravlje djece i mladih, kao i razvoj njihovih kreativnih potencijala, te kritičkog mišljenja! Radionice za razvoj empatičnosti, altruizma, solidarnosti, kreativnosti i kritičkog mišljenja vidim kao prioritet u radu s mladima, naveo je Miliša, te zaključio kako rezolutno odbija da Centar za mlade mijenja naziv, te da isti ide u jednom smjeru kulture srednjoškolske mladeži, a zaboravlja na djecu i/ili pučkoškolce, širi aspekt potreba i preferencija.

Novi kreativni programi za djecu i mlade

Novouređeni prostori Centra trebali bi biti prilagođeni potrebama udruga mladih, nezavisne kulturne scene te građana koji su korisnici prostora knjižnice kao i javnih prostora Centra za mlade. Takvim bi se uređenjem trebali dobiti višefunkcionalni prostori igraonica za djecu, prostori za radionice za osnovnoškolsku djecu, vježbaonica, dvorane za predavanje, velika multimedijalna dvorana za koncerte, projekcije i razne druge izvedbene aktivnosti, dvorane za ples, caffe bar, te prostori administracije i ureda za udruge. Novo će urbanističko rješenje ponuditi cjelovitu funkciju urbanističkoga sklopa bivše vojarne, a sve s ciljem trajne i smislene regeneracije prostora bivše vojarne te integracije iste u urbanu matricu grada.

Dina Bušić, pročelnica UO-a za kulturu i šport na Milišin je komentar istaknula kako s obzirom na to da je u tijeku javno savjetovanje o prijedlogu Odluke osnivanja Centra za suvremenu umjetnost, kulturu i mlade, nije uputno da se upravo u ovom periodu u ime Grada Zadra daju ikakve sugestije.

- Upravo je cilj javnog savjetovanja da se građani jave, reagiraju i pošalju svoje komentare koje Grad Zadar uzima u razmatranje. No, s obzirom na aktualizaciju teme u recentnim napisima, pokušat ću na najopćenitiji mogući način objasniti smjer Centra i ulogu Grada te civilnog društva u njemu, kazala je Bušić te istaknula kako se o modelu upravljanja Centrom govorilo nebrojeno puta, održavale su se javne tribine, konferencije i sastanci.

- Pomoću participativnih smo rasprava, znanstvenih istraživanja, ali i organizacijom festivala »KvartArt« u tri izdanja željeli dodatno potaknuli zadarsku scenu. Pozvali smo i one koji imaju više iskustva od nas, slušali, upijali, i sve to radili potpuno svjesni da su udruge, odnosno civilno društvo živo tijelo koje se brzo mijenja i da konačna rješenja ne postoje. Upravo suprotno, osluškujući bilo društva, aktera, svih zainteresiranih, trudili smo se i trudit ćemo se, pratiti impulse koje dobivamo, impulse koje i sami tražimo i potičemo, bez čvrsto zabetoniranih rješenja kojim ćemo »riješiti« još jedan sektor. Mi ga ne želimo riješiti već živjeti s njime te ga intenzivno pratiti, poručila je Bušić te dodala kao su u Gradu svjesni da su brojna istraživanja, aktivnosti i ulaganja u ovu priču provedena ranije.

- Recentna istraživanja uzeta su u obzir s najvećim mogućim respektom, ali su isto tako i kontekstualizirana te dovedena u odnos s aktualnom slikom svih aktivnih aktera u gradu, koje ne da ne smijemo zanemariti, već moramo uvažiti, cijeniti, inkorporirati i »držati kao kap vode na dlanu«, jer raditi u civilnom sektoru nije nimalo lako ni jednostavno, istaknula je Bušić.

Širok spektar programa i aktivnosti

- S obzirom da nas od »ZadrugArta« dijeli još jedan potres kojega smo doživjeli u društvu, a to je COVID-19 pandemija, svjesni smo da sada, nakon dvije godine, ponovno imamo novu i zasigurno ponešto promijenjenu situaciju. I tu intenzivno pratimo aktivnosti aktera i to ne samo kroz UO za kulturu već i druge odjele, poglavito one kroz UO za socijalnu skrb i zdravstvo, ali isto tako intenzivno pratimo stanje i kroz UO za odgoj i školstvo te ćemo sve informacije kanalizirati prema Centru preko kojega će se moći konkretizirati sve teme koja su danas aktualne među mladima, navela je Bušić, te dodala kako će teme obuhvatiti širok spektar aktivnosti i potreba.

- Naime, suvremena kultura apostrofirana je u nazivu, kako je sugerirano u Modelu upravljanja načinjenom participativnom metodom od strane stručnjaka u komunikaciji s akterima, kao jedna od istraživanjima prepoznatih postojećih snaga u Zadru, zahvaljujući naporima i aktivnostima udruga koje proizvode takve sadržaje. Osim kulture naziv uključuje i riječ mladi, a što se odnosi na cijeli spektar aktivnosti s najrazličitijih područja, a koji se tiču mladih, od obrazovanja, preko pedagoške i psihološke podrške, naglasila je Bušić, te kazala kako je važno istaknuti da će se tako profilirane aktivnosti moći definirati dokumentima same ustanove, odnosno Centra, od statuta koji slijedi tek po osnivanju, preko programa rada, strategije ustanove.

- A ono što bi Gradu Zadru bio najvažnije jest da se i taj daljnji proces odvija participativno, kao i sve do sada. Kako bismo potaknuli udruge na aktivnost i participaciju i sada smo partneri u projektu »Inforoom«, a koji je zamišljen kao podrška organizacijama civilnog društva te za jedan od ciljeva ima i organizaciju trajne info točke u samome Centru, rekla je Bušić te za kraj poručila kako je pred svim akterima, javnom i civilnom sektoru, ali i građanima pojedincima zainteresiranima za rad, odnosno pred Zadrom, izazovan trenutak početka rada dugo čekanog Centra.

- Važno je napomenuti da svi moramo biti svjesni da je to tzv. work in progress i da umjesto da očekujemo gotova rješenja, svi skupa trebamo biti dio procesa koji je poput živog tkiva, podložno promjenama na koje možemo utjecati samo zajedno, zadružno, a uloga Grada Zadra je, osim infrastrukturne podrške, voditi računa o tome da se to zajedništvo kanalizira unutar Centra na najbolji mogući nači, zaključila je Bušić.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)