Uprava KB-a Sveti Duh: Ako je bilo propusta, istražit ćemo ih

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika katarina.ergovic
o kaznenoj prijavi
Autor: 
Arhiva NL
Davor Štimac
Uprava bolnice Klinička bolnica "Sveti Duh" rekla je u srijedu, komentirajući kaznenu prijavu djela radnika protiv ravnateljice zbog zlouporabe ovlasti, kako je sklapanje savjetodavnih usluga uobičajena praksa, ali istražit će propuste ako ih je bilo s računovodstvene strane. 

Dio zaposlenika KB-a Sv. Duh kaznenu prijavu protiv ravnateljice te bolnice Ana-Marije Šimundić, predstojnika Klinike za internu medicinu KBC-a Rijeka Davora Štimca te pomoćnice ravnateljice za financijsko poslovanje i nemedicinske poslove u Sv. Duhu Suzanu Košćak podnijeli su zbog zlouporabe položaja i ovlasti, odnosno pogodovanja Štimčevom privatnom obrtu koji u vrijeme dogovaranja usluge savjetovanja nije postojao. 

Uprava bolnice potvrdila je Hini kako je bolnica sklopila ugovor sa Štimcem za savjetodavnu uslugu, dodavši kako je to "uobičajena praksa u RH u potpunosti sukladna zakonima i propisima, i legitimno je pravo čelnika svake zdravstvene ustanove". Iz Uprave kažu kako je Štimac kao ravnatelj KBC-a Rijeka uveo brojne pozitivne promjene i značajno unaprijedio kvalitetu poslovanja bolnice. 

"Iz nekoliko konzultacijskih sastanaka koji su odrađeni do sada proizišle su brojne ideje i podloge za niz planova i projekata koji će donijeti boljitak našoj bolnici, njenim djelatnicima i pacijentima", ističu.

Pružanje usluge regulirano je ugovorom, a plaćanje je odrađeno po ispostavljenim računima.

"Ukoliko je s računovodstvene strane bilo nekih propusta, iste ćemo istražiti, po potrebi korigirati i postupanje uskladiti s propisima", naveli su u Upravi.

Poručili su kako je njihova misija "provesti bolnicu kroz tranziciju koja će unaprijediti financijsko poslovanje i umanjiti dug, koja će bolnicu učiniti poželjnim poslodavcem i mjestom za rad, ustanovom izbora za pacijente i mjestom na kojem će se pacijenti osjećati sigurno i zadovoljno" te su tom cilju u potpunosti posvećeni. Kaznena prijava, koju potpisuju "radnici Kliničke bolnice Sveti Duh u Zagrebu", poslana je medijima uz potpisane račune, ugovor i izvješće. 

Tim radnicima sporno je što je Šimundić 19. travnja i 18. svibnja 2022. Štimcu dala neograničen pristup prostorijama, opremi, evidencijama, medicinskim službama i osoblju bolnice radi uvida u poslovanje u svrhu izrade "izvješća o poslovnom savjetovanju" iako, kažu, bolnica nije imala ugovorenu nabavu takve usluge niti je postojala objektivna potreba za njom. 

Štimac je na osnovu tog obilaska dostavio izvješće, ali bez datuma, da bi nakon 24. svibnja 2022. u cilju naplate tako pružene usluge osnovao paušalni obrt NORAMED koji je počeo poslovati 27. svibnja ove godine. Obrt je s bolnicom 29. lipnja zaključio ugovor o pružanju usluga savjetovanja u trajanju jedne godine uz pravo na mjesečnu naknadu od 5000 kuna uz putne troškove te je do sada izdao tri računa za travanj, svibanj i lipanj ove godine, navodi se, između ostalog, u kaznenoj prijavi. 

Radnici tvrde kako je bolnica time "neopravdano izložena trošku od 60.000 kuna", od čega joj je već pričinjena šteta, odnosno omogućena korist Štimcu u iznosu najmanje 16.624 kuna. 

Grad Zagreb osnivač je KB-a Sveti Duh, a Šimundić je na mjesto ravnateljice imenovana 4. siječnja ove godine. Radnici su o svojoj kaznenoj prijavi Uskoku obavijestili Gradski ured za unutarnju reviziju i kontrolu, Ministarstvo zdravstva i Ministarstvo unutarnjih poslova. 

 

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno