Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Na listi čekanja 350 osoba

Autor:

09.09.2008. 22:00
Na listi čekanja 350 osoba


Cijene smještaja u sobama porasle su za šest do sedam posto i iznose oko 2.350 kuna, a s obzirom da su u stacionaru smješteni uglavnom nepokretni korisnici, koji zahtijevaju puno više higijenskih potrepština, tamošnje su cijene porasle za oko 12 posto i iznose oko 2.900 kuna
U zadarskom Domu za starije i nemoćne osobe, smještenom na Trpimirovoj obali, nakon gotovo devet godina došlo je do povećanja cijena.
Naime, Upravno vijeće ove socijalne ustanove je na svojoj redovnoj sjednici donijelo zaključak s kojim se nedugo potom usuglasila i Zadarska županija.
Iako je riječ o većoj i komfornijoj ustanovi takve vrste u Hrvatskoj, a koja je spomenuti status osvojila svojim kapacitetom i konstantnim poboljšanjem kvalitete, Grgo Šoša, ravnatelj Doma, napominje kako to nije razlog povećanja cijene smještaja. Naime, dugogodišnja cijena smještaja u sobama iznosila je 2.200 kuna mjesečno, dok je nešto skuplja, odnosno 2.600 kuna bila cijena za korisnike smještene u stacionaru, s obzirom da takvi korisnici zahtijevaju i intenzivniju njegu.
– Cijene smještaja se nisu mijenjale još od srpnja 2000. godine, dok su s druge strane, cijene živežnih namirnica i energenata te sredstava za čišćenje i komunalnih naknada u posljednjih osam godina znatno porasle. Stoga su cijene smještaja u jednokrevetnim i dvokrevetnim sobama porasle za šest do sedam posto, a s obzirom da su u stacionaru smješteni uglavnom nepokretni korisnici, koji zahtijevaju puno više higijenskih potrepština, tamošnje su cijene porasle za oko 12 posto, kazao je Šoša, napomenuvši kako povećanje cijena nije utjecalo na eventualno smanjenje interesa te samim time skraćivanje liste čekanja.
– Do sada nismo imali nikakvih prigovora vezanih za cijenu smještaja, jer naši korisnici to razumiju, a mnogi su poskupljenje i očekivali. U krajnjoj liniji, i njihove su mirovine posljednjih godina korigirane na više, kazao je Šoša, napomenuvši kako je na listi čekanja trenutačno oko 350 zahtjeva koji se, kao što je i bilo za očekivati, s nadolaskom zime redovito gomilaju.
Poznato je, naime, kako je kapacitet ovog doma dostatan za 331 osobu, a na smještaj se u prosjeku čeka oko godinu dana, dok se odluka o prijemu osoba u dom donosi na temelju vremena u kojem je podnesen zahtjev, ali i s obzirom na socijalni status što podrazumijeva da oni socijalno ugroženiji ili nemoćniji redovito imaju prednost.
Kao što ističe ravnatelj, zadarski Dom za starije i nemoćne osobe, s obzirom na opremljenost, gotovo može stati uz bok hotelima, a to dokazuje i činjenica da se u domu trenutačno radi i na klimatizaciji prostora.
– Naši korisnici sljedeće sezone više neće morati trpjeti toplinu, a sve instalacije i krov, koji je bio bombardiran u Domovinskom ratu, odavno smo obnovili. Pohvale sa svih strana, kako samih korisnika, tako i ljudi koji nas iz bilo kojeg razloga posjete, nisu rijetkost, kazao je s ponosom Šoša, istaknuvši kako se takvim statusom rijetko koja ustanova u Hrvatskoj može pohvaliti.
Ravnatelj je ovom prilikom također napomenuo i skorašnje otvaranje podružnice Doma za stare i nemoćne osobe u Preku i Salima, koji će sa smještajnim kapacitetom od 20 osoba te kuhinjom i praonicom rublja i za one koji žive u svojm domovima, itekako pomoći i rasteretiti kapacitet doma u Zadru.