Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Nada za novi život

Autor: Ida Štulić

09.09.2008. 22:00
Nada za novi život

Foto: AP



Naš prostor i program mogu zadovoljiti potrebe 34 korisnika. Za sada ih je ovdje 24 od kojih su nam dvojica pristigla iz Zadra, rekao je voditelj komune Tomislav Mišetić te naglasio kako je udruga od Ministarstva zdravstva dobila rješenje za otvaranje komune u Vrbici
U organizaciji udruge “Ne-ovisnost” iz Osijeka u selu Vrbica pokraj Đakova prije godinu i pol otvorena je nova muška komuna za liječenje, koja djeluje kao terapijska zajednica za prevenciju ovisnosti o drogama i kocki te za liječenje alkoholizma, a u njoj se trenutačno liječe i dvojica Zadrana.
Voditelj komune i predsjednik udruge Tomislav Mišetić, naglasio je osnovnu metodu liječenja čiji je program socijalan te posebnu pozornost posvećuje resocijalizaciji ovisnika.
Odmah nakon otvaranja, u komunu je stiglo deset momaka iz cijele Hrvatske s kojima radi psiholog, socijalni pedagog i drugo stručno osoblje. Prostrani objekt na čijoj su adaptaciji radili sami štićenici, funkcionalno je opremljen te urednošću stimulira ugodan boravak i uspješno liječenje.
– Naš prostor i program mogu zadovoljiti potrebe 34 korisnika. Za sada ih je ovdje 24 od kojih su nam dvojica pristigla iz Zadra, rekao je voditelj komune te naglasio kako je udruga od Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi dobila rješenje za otvaranje komune u Vrbici, a uskoro bi trebao uslijediti i ugovor o sufinanciranju njezina rada. U planu je i izgradnja komune za žene koja bi se trebala podignuti u Ličko-senjskoj županiji.
– Cijeli proces odlaska u komunu Ne-ovisnost vrlo je dinamičan. Ovisnik svu potrebnu dokumentaciju dobiva u roku od tri do četiri dana i nakon toga odlazi na liječenje, izjavila je Ivanka Ledenko, predsjednica udruge “Nada” za suzbijanje zlouporabe droga i pomoć oboljelim ovisnicima, koja je u veljači ove godine ponovno krenula s radom zahvaljujući zadarskoj udruzi “Porat” koja je inicirala njezino obnavljanje. Obje udruge pozivaju sve ovisnike i njihove obitelji da im se obrate ukoliko žele kontaktirati udrugu “Ne-ovisnost” i u svoj život unijeti nadu u bolje sutra.