Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Oldtimer rally od Zadra do Novigrada

Autor: Krešimir Bukvić

09.09.2008. 22:00
Oldtimer rally od Zadra do Novigrada

Foto: Filip BRALA



Pažnju brojnih Zadrana privukla je neuobičajena povorka vozila, tridesetak oldtimer automobila, koji su se u organizaciji “Oldtimer kluba Zadar” s parkirališta hotela Kolovare kretali u pravcu Novigrada. Dugogodišnja suradnja zadarskih zaljubljenika u vremešna vozila i njihovih engleskih kolega rezultirala je oldtimer turnejom engleskog odltimer kluba, dolaskom u Hrvatsku 26 vrijednih oldtimer vozila, starih i do 60 godina.
Tehnički restaurirani, svježe izglancani, ovi oldtimeri nisu ostavili ravnodušnim nikoga, ne samo ljubitelje automobila već i sve ostale ljubitelje lijepog. Iako tehnološki daleko nesavršeniji od svojih “potomaka”, ovi su automobili upečatljiv podsjetnik na vremena kada su automobili bili ne samo “prometala” već svojevrsna umjetnička djela na kotačima. Nije stoga ni najmanje čudno da zanimanje za iste ni dan danas ne jenjava te da su istinski zaljubljenici u oldtimer aute spremni za jedan dobro očuvan primjerak izdvojiti desetke i desetke tisuća eura, a neki i stotine.
Jedan takav, vrijedan preko 450 tisuća eura našao se jučer i u Zadru – impresivni Bently. Njemu uz bok stajalo je i nekoliko jaguara, rolls roycea, rovera i nekih drugih marki automobila najčešće otvorenog krova, tako pogodnih za popodnevnu vožnju gradom.
– Najstariji automobil koje imamo ovdje danas je rover 75 iz 1950. godine te topolino iz 1963. godine od naših, zadarskih automobila. Drago mi je što smo uspjeli realizirati ovu turneju, dovesti sve ove vrijedne oldtimere u Zadar te dakako i mnogo dalje, kroz cijelu Hrvatsku, istakao je Aljoša Kubaska, predsjednik Oldtimer kluba Zadar.
Zasluge za ovo događanje svakako idu i na “adresu” poglavarstva grada Novigrada, pokrovitelja dolaska automobila u županiju.
– Zahvaljujemo poglavarstvu i Turističkoj zajednici grada Novigrada, koje je pokazalo interes za ovo događanje koje će zasigurno biti i snažna turistička promociju grada i županije, dodao je Kubaska.