Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Revizija traži ažurniju naplatu županijskih poreza

Autor: Nives Rogoznica

09.09.2008. 22:00
Revizija traži ažurniju naplatu županijskih poreza

Foto: Adam VIDAS



Zadarska županija nije uspjela uknjižiti pravo vlasništva nad Domom zdravlja budući da sam Dom zdravlja u zemljišnim knjigama nije upisan kao vlasnik nekretnine
U prvih pola godine realizirano je 37 posto županijskog proračuna na strani prihoda što iznosi nešto više od 69,7 milijuna kuna od planiranih 188,8 milijuna kuna, dok je, kad su rashodi u pitanju, realizirano 35 posto od planiranog ili nešto manje od 66,1 milijun kuna.
Prema riječima pročelnice Upravnog odjela za proračun, financije i opće poslove Bibijane Baričević, koja je izvještaj o provedbi proračuna podnijela Županijskom poglavarstvu, najbolje je teklo ostvarenje prihoda temeljem poreza na dohodak.
Čeka se državni novac
Kad je u pitanju ostvarenje prihoda od poreza na imovinu, robe i usluge, ukupno je ostvareno nešto manje od 1,3 milijuna kuna što je svega 16 posto od planiranih 8,3 milijuna kuna. Iako je postotak priljeva sredstava iz poreza na automate za zabavne igre ostvaren u visokom 46-postotnom iznosu, razlog tome je naplata poreza na motorna vozila koja čini 90 posto gore navedenog prihoda.
Iz Državnog proračuna u županijski proračun tek treba stići 1,350.000 kuna namijenjenih prijevozu i smještaju učenika prvih razreda srednjih škola, 2,6 milijuna kuna za izradu projekta sustava navodnjavanja na području Zadarske županije, za što se čeka provedba postupka javne nabave, 7,8 milijuna kuna za opremanje područnih ambulanti, a koje trebaju stići iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, te oko 700.000 kuna iz Ministarstva financija namijenjenih za razvojne programe općina i gradova.
Od koncesija je Županija u prvih šest mjeseci ukupno ostvarila gotovo 2,2 milijuna kuna prihoda ili 48 posto od planiranog.
Zamjerke Državne revizije
Kad je u pitanju realizacija proračuna za 2007. godinu, iako je generalna ocjena kako su sredstva korištena sukladno namjeni, zakonima te odlukama Skupštine i Poglavarstva, Državni ured za reviziju imao je i nekoliko zamjerki.
Državni ured za reviziju naložio je Županiji evidentiranje kao financijske imovine udjela u trgovačkim društvima kojima je Županija vlasnik ili suvlasnik, točnije u Cestama Zadarske županije u iznosu od 2,3 milijuna kuna i Zračnoj luci Zadar u iznosu od oko 15,1 milijun kuna, kao i evidentiranje udjela od 50.000 kuna u danas već likvidiranim “Vodama Zrmanje”.
Riječ je o trgovačkom društvu koje je likvidirano uz obrazloženje kako je osnovano za provedbu projekata Otočnog, Istočnog i Zapadnog pravca vodoopskrbe koje, međutim, provode Hrvatske vode. Ovako je ujedno glasilo i obrazloženje župana Stipe Zrilića Državnom uredu za reviziju koji je primijetio kako “Vode Zrmanje”, za koje je u razdoblju do 2005. do 2007. utrošeno 667.492 kuna, nisu obavljale poslove skupljanja, pročišćavanja i distribucije vode za koje su registrirane.
U skladu s nalogom Državne revizije, Županija je kao imovinu evidentirala i zemljište i zgradu u kojoj su smještene Tehnička škola i Strukovna škola Vice Vlatkovića, vrijedne nešto manje od 3,5 milijuna kuna, no nije uspjela uknjižiti pravo vlasništva nad Domom zdravlja budući da Dom zdravlja u zemljišnim knjigama nije upisan kao vlasnik nekretnine te se čeka završetak ispravnog postupka uknjižbe vlasnika.
Državna revizija od Županije je zatražila i veću ažurnost u naplati naknada za koncesije, utvrđujući kako je krajem 2007. godine Županija potraživala ukupno gotovo 2,3 milijuna kuna samo od naknade za upotrebu pomorskog dobra i koncesije na pomorskom dobru, dok je ukupno potraživanje županijskih poreza iznosilo 6,7 milijuna kuna.
Kad je u pitanju (ne)provođenje postupka javne nabave, Državna revizija je primijetila kako je u 2007. godini nabavljeno uredskog materijala za oko 70.000 kuna više od planiranog iznosa, što je među ostalim obrazloženo i osnivanjem Upravnog odjela za provedbu dokumenata prostornog uređenja i gradnje, dok je primjedba Revizije o nabavljaju radova ispitivanja ispravnosti vode za piće bez postupka javne nabave u iznosu do 55.120 kuna obrazložena ankesom ugovora za koji, navedeno je, nije potrebno provoditi ponavljanje postupka javne nabave, budući da se radilo o plaćanju dugovanja iz prethodne godine.
– Državna revizija svake godine nađe nekoliko pogreški koje se potom ispravljaju. Teško je postići savršeno stanje u kojem Revizija ne bi našla nikakvih zamjerki, ali nastojimo biti što transparentniji kako se greške ne bi ponavljale, komentirao je kratko župan Stipe Zrilić.
 


Za vodu u Ninu i Benkovcu 20.000 kuna
Županijsko poglavarstvo dalo je suglasnost Osnovnoj školi Sv. Filipa i Jakova za prodaju zemljišta HEP-u vrijednog 34,704 kune. Riječ je o zemljištu na kojem će biti izgrađena trafostanica na koju će biti priključena i nova školska zgrada. Škola je bila dužna tražiti županijsku suglasnost budući da je riječ o prodaji imovine u vrijednosti iznad 20.000 kuna, a župan Stipe Zrilić je izrazio namjeru povećanja tog limita prilikom izmjene osnivačkih akata.
 Konjičkom galopskom klubu “Oluja’95” odobreno je 15 od traženih 20 tisuća kuna za organizaciju Međunarodnih konjičkih utrka održanih u Polači, dok je Plivačkom klubu Zadar za organizaciju Županijskog natjecanja u plivanju odobreno 6.200 kuna.
Poglavarstvo je s po 10.000 kuna odlučilo sufinancirati dostavu vode na području Benkovca i Nina budući da je tromjesečna suša uzrokovala znatne troškove stanovnika tih područja na kojima vodoopskrba nije riješena.