Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Velika prilika za Svjetsku skupinu

Autor: Šime Ćurko

09.09.2008. 22:00
Velika prilika za Svjetsku skupinu

Foto: Adam VIDAS



Plasman igrača na ATP ljestvici reći će da smo favoriti, ali bez prave podrške publike bit će teško pobijediti Brazil – ističe Mihelić
Goran Prpić, hrvatski Davis cup izbornik, u razgovoru za Zadarski list istaknuo je da je atmosfera, koja je na Višnjiku stvorena na utakmicama rukometne reprezentacije u kvalifikacijama za Olimpijske igre, bila i prava pozivnica hrvatskim tenisačima da konačno dođu u Zadar. Izbornikovu tvrdnju ponovila je jutros i Marina Mihelić, izvršna direktorica Hrvatskog teniskog saveza.
– Zadar je sa svojom podrškom hrvatskim reprezentacijama već postao prepoznatljiv. Vjerujemo da će tako biti i na meču između naših tenisača i Brazilaca. Meč je velika prilika za povratak u Svjetsku skupinu, odakle smo ispali nizom nesretnih okolnosti, a gdje je Hrvatskoj i mjesto. Plasman igrača na ATP ljestvici reći će da smo favoriti, ali bez prave podrške publike bit će teško pobijediti Brazil – naglasila je Mihelić koja se potom osvrnula i na Brazilce koji su prijavili momčad za Zadar. Na Višnjik tako dolaze Thomaz Bellucci (78. na ATP ljestvici), Thiago Alves (120.), Marcelo Melo (23. na ljestvici parova i Andre Sa (28. parovi). Sastav je to koji je Prpić i očekivao bez obzira što je Marcos Daniel u ovom trentku 79. i kao takav službeno drugi brazilski reket. No, procjena je da je Alves nakon US Opena u boljoj formi od Daniela.
– Posebno bih istaknula brazilski par Melo – Sa koji u svojoj karijeri ima polufinale Wimbledona i četvrtinale US Opena i čeka nas odličan meč parova. Brazilci puno očekuju i od Thomaza Belluccija koji je njihova velika nada tako da bez obzira što smo po rankingu favoriti, Brazil nikako nije reprezentacija koju treba podcijeniti. Riječ je o vrlo neugodnom protivniku – naglasila je Mihelić koja je dodadala i podatak da je HTS od ITF-a (Svjetske teniske federacije) već dobivao pohvale za odlične organizacije Davis cup i Fed cup mečeva.
Dino Bailo i Mirko Sičić, direktor ŠC Višnjik i njegov zamjenik, samo su potvrdili da će Višnjik u organizacijskom dijelu spremno dočekati tenisače.
– Iz HTS-a su nam potvrdili da su naši igrači oduševljeni izborom Zadra kao domaćina, što nam daje posebno zadovoljstvo – istaknuo je Sičić.
Hrvatska reprezentacije u Zadar dolazi u nedjelju 14. rujna i bit će, kao i brazilska reprezentacija, smještena u hotelu “Kolovare”. Prvi trening i upoznavanje s Višnjikom naši će igrači imati u ponedjeljak, dan kasnije je konferencija za novinare, a ždrijeb parova je u četvrtak u 13 sati u Gradskoj vijećnici. Bit će organiziran i Kids day kao i ostale promotivne aktivnosti HTS-a. Meč Hrvatske i Brazila igra se od 19. do 21. rujna, a pobjednik će izboriti ulazak u Svjetsku skupinu. Poznata je i satnica. U petak, 19. rujna, prvi meč se igra u 14 sati, parovi će u subotu početi u 15 sati, a prvi meč u nedjelju na rasporedu je u 12 sati.


Karlović sigurno dolazi
Goran Prpić za Brazil u ovom trenutku ima najjaču momčad. U Zadar će doći Ivo Karlović, 14. na ATP ljestvici i trenutačno najbolje plasirani Hrvat. Marin Čilić je 23., a Mario Ančić 31. Nema Ivana Ljubičića (46.) koji se povukao iz reprezentacije, pa će četvrti igrač biti Roko Karanušić (111.). S obzirom na nepredvidljive reakcije Ive Karlovića u nekim prijašnjim mečevima za Hrvatsku novinare je zanimalo dolazi li Karlović sigurno u Zadar.
– Dogovor s igračima je posao izbornika Prpića i znamo da se on čuo s Karlovićem i s njim se vidio u Zagrebu. Karlović dolazi u Zadar, mi po tom pitanju nemamo nikakavih dvojba – tvrdi Mihelić.


Prodano 2.000 ulaznica
Prema tvrdnjama Marine Mihelić do danas je već prodano oko 2.000 ulaznica koje se u Zadru mogu kupiti na Narodnom trgu (TIC Turističke zajednice) u Arsenalu i na blagajni ŠC Višnjik. Ukupno je u prodaji oko 6.500 ulaznica, od kojih 5.700 po cijeni od 50 kuna za svaki dan. Ostatak od 802 ulaznice prodaje se u paketu za sva tri dana, a njihova cijena je 120 kuna. Tih 802 ulaznice obuhvaćaju središnji prsten koji ima tri reda, a koji se nalazi između tribina i dvaju lože, odnosno samog borilišta.




ITF ograničio brzinu podloge
Postavljanje RuKort podloge započet će sutra načever nakon zatvorene trening utakmice između košarkaša Zadra i ruskog Ural Greata. Riječ je o podlozi na kojoj Hrvatska posljednjih godina igra domaće mečeve.
– Podloga nije prebzra, ali nije ni spora. Naravno da smo se vodili time da što više odgovara našim igračima, iako ITF ima neka svoja ograničenja kad je riječ o brzini podloge, tako da smo i o tome morali voditi računa – kaže Mihelić.