Zadarsko eko-etno predstavljanje u Zagrebu

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
zupanija_ekoetno
Vedran SITNICA
Izložba "Eko-etno Hrvatska" promiče tradiciju Zadarske županije, rečeno je na predstavljanju akcije

Zadarska županija ove će se godine peti put za redom predstaviti na izložbi "Eko-etno Hrvatska" koja se na Zagrebačkom velesajmu održava od 16. do 21. rujna. Zadarsku županiju će 19. rujna predstavljati dvadeset proizvođača tradicijskih proizvoda, te Kulturno-umjetničko društvo "Luzarica" iz Pridrage, Udruga kuhara Zadarske županije i Srednja škola za tekstil, dizajn i primjenjenu umjetnost.

Štand od benkovačkog kamena

Za predstavljanje Zadarske županije u okviru ove manifestacije iz županijskog proračuna je izdvojeno 160.000 kuna, no, kako je kazao pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Željko Katuša, troškovi prelaze taj iznos, a dijelom ih, u obliku donacije samih proizvoda pokrivaju  izlagači, dok u ukupnom podmirenju troškova participiraju i Grad Biograd i Grad Benkovac. Polovica iznosa planiranog u županijskom proračunu odnosi se na trošak najma prostora na Velesajmu.

- Izložba "Eko-etno Hrvatska" promiče tradiciju Zadarske županije, našu kulturno-povijesnu baštinu, stare obrte i zanate, a jednako tako i ruralnu baštinu u cjelini, kazao je župan Stipe Zrilić ističući važnost ove manifestacije za tržišno afirmiranje posebice malih proizvođača poljoprivrednih i prehrambenih  proizvoda.

- Naša županija zaista ima što pokazati i nadamo se da ćemo i ove godine dobiti nagradu, dodao je župan Zrilić.

Zadarske županija na prošlogodišnjoj izložbi "Eko-etno Hrvatska" nagrađena je Zlatnom poveljom za najbolji nastup čemu je umnogome pridonio i štand u obliku dvadesetmetarskog drvenog borda čiji je autor bio scenograf Neven Stojaković.

Stojaković će i ove godine biti zadužen za scenografiju, a štand će, u skladu s činjenicom da je ovog puta naglasak stavljen na tradiciju Ravnih Kotara i Bukovice, biti izrađen od benkovačkog kamena.

Seosko vjenčanje

Na samom otvorenju izložbe "Eko-etno Hrvatska" 16. rujna u 12 sati u istočnom dijelu paviljona 1 predstavit će se Udruženje kuhara Zadarske županije s delicijama za čiju će pripremu biti zadužen predsjednik udurge, poznati kuhar Renato Kraljev.

U sklopu manifestacije predviđeno je i predstavljanje gastro ponude koje će imati natjecateljski karakter, izvijestila je Vlatka Vučić-Marasović, pomoćnica pročelnika Ureda župana.

Osim predavanja i seminiara, koji će se također održavati tijekom trajanja izložbe "Eko-etno Hrvatska", u paviljonu 1 održavat će se i kulturno-umjetnički program. Predviđeno je da se svakog dana održavanja manifestacije predstave po tri županije, općine ili grada. Za razliku od ranijih godina, predstavljanja su fuzirana i traju od 13 do 18 sati, a središnji program će se odvijati između 14 i 15.30.

- Izgled našeg ovogodišnjeg štanda prilagođen je programu. Lani smo imali brod i otočki program, a ove godine imamo vlaje. Kulturno-umjetničko društvo "Luzarica" iz Pridrage se predstavlja s programom seoskog vjenčanja. Također će pokazati trku s maštelima na glavi. U program smo uključili i Školu za tekstil dizajn i primjenjenu umjetnost s modnom revijom etno modela koju su učenici škole osmislili prije tri godine za izložbu "Art design". Riječ je o avangardnoj reviji koja ipak spada pod etno, pojasnila je Vučić-Marasović.

Partner Zadarskoj županiji je i ove godine Južnomoravska regija pa će u sklopu predstavljanja naše županije svoje mjesto naći i dječji zbor iz Bilovice kraj Brna.

Pršut, ulje, vino, kamen...

Zadarsku županiju na izložbi "Eko-etno Hrvatska" predstavljat će "Sirena - mala sirana" iz Kolana na Pagu s više vrsta sira i paškom skutom, "Paška sirana" s paškom skutom i paškim sirom, "Maraska" s likerima, voćnim sirupima i sokovima, "Kamen - Benkovac" koji će uz građevinski dio asortimana pokazati i suvenire od  benkovačkog kamena, "Mataš M.N." iz Jasenica s dalmatinskim pršutom, buđolom, pancetom i pečenicama. OPG "Buljat" iz Poličnika uz vino donosi i više vrsta  rakije, jabuke i stolno grožđe, OPG Nikice Žanpere kozji sir i travaricu, OPG Sandre Babac džem i marmeladu od smokava. S vinima se predstavljaju OPG Krešimira Dražine iz Benkovca, "Vinarija Benkovac" i OPG Zlatko Kaštelanac iz Polače, a  s proizvodima na bazi maslinovog ulja, te samim uljem, predstavljaju se "Joskro" iz Zadra, i"Bodulica Ramov" iz Sali, dok med i pčelinje proizvode izlažu Udruga pčelara "Velebit" iz Zadra i Braniteljska pčelarska zadruga "Apis - Dalmacija". Usoljenu i mariniranu ribu donijet će "Šiš-mar", dok će proizvode od srdrla i inćuna predstaviti jedina ribarska zadruga na području Zadarske županije "Ribarska sloga" iz Kali. Dalmatinski šokol, pršut i pancetu donijet će "Pršutana Posedarje", a "Solana - Pag" konzumnu sol.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno