Foto: Vedran SITNICA
Izložba “Eko-etno Hrvatska” promiče tradiciju Zadarske županije, našu kulturno-povijesnu baštinu, stare obrte i zanate, a jednako tako i ruralnu baštinu u cjelini, kazao je župan Stipe Zrilić ističući važnost ove manifestacije za tržišno afirmiranje posebice malih proizvođača
Zadarska županija ove će se godine peti put za redom predstaviti na izložbi “Eko-etno Hrvatska” koja se na Zagrebačkom velesajmu održava od 16. do 21. rujna. Zadarsku županiju će 19. rujna predstavljati dvadeset proizvođača tradicijskih proizvoda, te Kulturno-umjetničko društvo “Luzarica” iz Pridrage, Udruga kuhara Zadarske županije i Srednja škola za tekstil, dizajn i primjenjenu umjetnost.
Štand od benkovačkog kamena
Za predstavljanje Zadarske županije u okviru ove manifestacije iz županijskog proračuna je izdvojeno 160.000 kuna, no, kako je kazao pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Željko Katuša, troškovi prelaze taj iznos, a dijelom ih, u obliku donacije samih proizvoda pokrivaju izlagači, dok u ukupnom podmirenju troškova participiraju i Grad Biograd i Grad Benkovac. Polovica iznosa planiranog u županijskom proračunu odnosi se na trošak najma prostora na Velesajmu.
– Izložba “Eko-etno Hrvatska” promiče tradiciju Zadarske županije, našu kulturno-povijesnu baštinu, stare obrte i zanate, a jednako tako i ruralnu baštinu u cjelini, kazao je župan Stipe Zrilić ističući važnost ove manifestacije za tržišno afirmiranje posebice malih proizvođača poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda.
– Naša županija zaista ima što pokazati i nadamo se da ćemo i ove godine dobiti nagradu, dodao je župan Zrilić.
Zadarske županija na prošlogodišnjoj izložbi “Eko-etno Hrvatska” nagrađena je Zlatnom poveljom za najbolji nastup čemu je umnogome pridonio i štand u obliku dvadesetmetarskog drvenog borda čiji je autor bio scenograf Neven Stojaković.
Stojaković će i ove godine biti zadužen za scenografiju, a štand će, u skladu s činjenicom da je ovog puta naglasak stavljen na tradiciju Ravnih Kotara i Bukovice, biti izrađen od benkovačkog kamena.
Seosko vjenčanje
Na samom otvorenju izložbe “Eko-etno Hrvatska” 16. rujna u 12 sati u istočnom dijelu paviljona 1 predstavit će se Udruženje kuhara Zadarske županije s delicijama za čiju će pripremu biti zadužen predsjednik udurge, poznati kuhar Renato Kraljev.
U sklopu manifestacije predviđeno je i predstavljanje gastro ponude koje će imati natjecateljski karakter, izvijestila je Vlatka Vučić-Marasović, pomoćnica pročelnika Ureda župana.
Osim predavanja i seminiara, koji će se također održavati tijekom trajanja izložbe “Eko-etno Hrvatska”, u paviljonu 1 održavat će se i kulturno-umjetnički program. Predviđeno je da se svakog dana održavanja manifestacije predstave po tri županije, općine ili grada. Za razliku od ranijih godina, predstavljanja su fuzirana i traju od 13 do 18 sati, a središnji program će se odvijati između 14 i 15.30.
– Izgled našeg ovogodišnjeg štanda prilagođen je programu. Lani smo imali brod i otočki program, a ove godine imamo vlaje. Kulturno-umjetničko društvo “Luzarica” iz Pridrage se predstavlja s programom seoskog vjenčanja. Također će pokazati trku s maštelima na glavi. U program smo uključili i Školu za tekstil dizajn i primjenjenu umjetnost s modnom revijom etno modela koju su učenici škole osmislili prije tri godine za izložbu “Art design”. Riječ je o avangardnoj reviji koja ipak spada pod etno, pojasnila je Vučić-Marasović.
Partner Zadarskoj županiji je i ove godine Južnomoravska regija pa će u sklopu predstavljanja naše županije svoje mjesto naći i dječji zbor iz Bilovice kraj Brna.
Pršut, ulje, vino, kamen…
Zadarsku županiju na izložbi “Eko-etno Hrvatska” predstavljat će “Sirena – mala sirana” iz Kolana na Pagu s više vrsta sira i paškom skutom, “Paška sirana” s paškom skutom i paškim sirom, “Maraska” s likerima, voćnim sirupima i sokovima, “Kamen – Benkovac” koji će uz građevinski dio asortimana pokazati i suvenire od benkovačkog kamena, “Mataš M.N.” iz Jasenica s dalmatinskim pršutom, buđolom, pancetom i pečenicama. OPG “Buljat” iz Poličnika uz vino donosi i više vrsta rakije, jabuke i stolno grožđe, OPG Nikice Žanpere kozji sir i travaricu, OPG Sandre Babac džem i marmeladu od smokava. S vinima se predstavljaju OPG Krešimira Dražine iz Benkovca, “Vinarija Benkovac” i OPG Zlatko Kaštelanac iz Polače, a s proizvodima na bazi maslinovog ulja, te samim uljem, predstavljaju se “Joskro” iz Zadra, i”Bodulica Ramov” iz Sali, dok med i pčelinje proizvode izlažu Udruga pčelara “Velebit” iz Zadra i Braniteljska pčelarska zadruga “Apis – Dalmacija”. Usoljenu i mariniranu ribu donijet će “Šiš-mar”, dok će proizvode od srdrla i inćuna predstaviti jedina ribarska zadruga na području Zadarske županije “Ribarska sloga” iz Kali. Dalmatinski šokol, pršut i pancetu donijet će “Pršutana Posedarje”, a “Solana – Pag” konzumnu sol.
najnovije
najčitanije
Nogomet
Nogomet
Tudorov Lazio slavio u uzvratu, ali Juventus ide u finale Kupa Italije
Crna Kronika
materijalna šteta
U Zadru starcu ukrao novčanik s novcem i dokumentima
Crna Kronika
nepoznati počinitelj
Iz trgovine na Arbanasima ukradena blagajna
Crna Kronika
kaznena prijava
Dvojica na Arbanasima ukrala automobil
Svijet
Masovna uhićenja
Razbijena mreža krijumčara migranata, na “biznisu” su digli milijune eura
Nogomet
TRENER MLAĐIH KATEGORIJA
Zadarski trener Patrik Puljić o borbi s bolešću: ‘Najteža faza bila je suočavanje s dijagnozom…’
Zadar
velika promjena
NOVI KONCEPT Od sljedeće godine uvodi se devetogodišnje obrazovanje. Evo kako će funkcionirati
Crna Kronika
NAPAD
TEŽAK NAPAD U VIRU: Staklenom bocom i fizičkom snagom udario 53-godišnjakinju, ozlijeđena je
Zadar
NIZ ŠALJIVIH KOMENTARA
NASUPROT FOŠE: Mnogi se sprdaju s cipelicama ‘zadarske Pepeljuge’: ‘Da znam tko je princ…’
Rukomet
bliži se kraj sezone