Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Iza svega stoji netko kome ne odgovara red u Županiji!

Autor: Ivana Burica

09.09.2009. 22:00
Iza svega stoji netko kome ne odgovara red u Županiji!

Foto: Zvonko KUCELIN



Suština jest u tomu da netko od djelatnika, odnosno dužnosnika Zadarske županije stoji iza toga. Netko komu ne odgovara red u Županiji. Netko kome ne odgovara uvođenje reda u trošenje sredstava poreznih obveznika, uvođenje sustava unutarnje kontrole i reda u korištenje službenih automobila i mobitela, ističe župan Zrilić
* Hrvatsko novinarsko društvo osudilo je dijelove Pravilnika o radu župana i kolegija župana koji ste donijeli Vi kao zadarski župan. Kako komentirate navod iz očitovanja HND-a u kojem stoji da “župana Zrilića i sve ostale župane i gradonačelnike valja upozoriti da time što su ih birači neposredno izabrali nisu obnoć time dobili i mandat da budu samodovoljni diktatori koje novinari ne smiju ništa pitati i ne smiju nadzirati njihov rad.”?


– Hrvatsko novinarsko društvo je krivo informirano o mom odnosu s medijima. Iz formulacija u pravilniku, kojima se navodi da župan može oduzeti pravo nazočnosti predstavniku sredstva javnog priopćavanja ako on svojim ponašanjem remeti sjednicu ili netočno i neistinito prikazuje podatke iz materijala ili rasprave sa sjednice, izvučene su krive informacije. Treba naglasiti da ta odredba nije nikakva novina već uobičajen standard ostvarivanja prava javnosti. Identična odredba postojala je i u Poslovniku Županijskog poglavarstva Zadarske županije objavljenom u “Službenom glasniku Zadarske županije” broj 03/04 po kojem se radilo do stupanja na dužnost župana izabranog na lokalnim izborima 2009. godine u članku 34., stavku 2. Nadalje, identična odredba stoji i u članku 49., stavku 2., Poslovnika Vlade Republike Hrvatske objavljenom u “Narodnim novinama” br. 107/00, 24/01, 22/05, 68/07, 10/08 i 102/09.
O odredbi nisam razmišljao
* Spominje se da se predstavniku sredstva javnog priopćavanja može oduzeti pravo nazočnosti i uskratiti mu se inforamcija ako je riječ o izvanrednim okolnostima. Koje su to izvanredne okolnosti i tko ih određuje?


– Izvanredne okolnosti ne određujem ja, one su određene zakonom i to Zakonom o pravu na pristup informacijama i Zakonom o medijima. U ovom potonjem se u članku 6. između ostalog navodi da čelnik tijela ili osobe iz stavka 1. mogu uskratiti informacije kada su tražene informacije zbog zaštite javnog interesa na propisan način određene kao državna ili vojna tajna i kad bi objavljivanje predstavljalo povredu tajnosti osobnih podataka sukladno zakonu, osim ako se njihovom objavom može spriječiti izvršenje težeg kaznenog djela ili spriječiti neposrednu opasnost za život ljudi i njihovu imovinu.
* Jeste li razmišljali o tome da povučete ovu, kako ju je HND ocijenio, restriktivnu odredbu?




– O odredbi nisam previše razmišljao jer se nije nikad primjenjivala. Prepisana je iz Poslovnika Županijskog poglavarstva i istina je da formulacija ipak nije potpuno jasna i da se neki njeni dijelovi mogu dvojako shvatiti. Međutim, to ne daje pravo novinaru da dezinformira javnost.
Nema medijskog reketa
U svakom slučaju odredba je redefinirana i Pravilnik je tek onda potpisan. U stavku 5. sada stoji “župan može uskratiti pravo na pristup informacijama sukladno zakonu”, a u stavku 6. “javna glasila dužna su u slučajevima izvanrednih okolnosti predviđenih zakonom objavljivati točne, cjelovite i pravodobne informacije kolegija župana”.
* Na 3. kolegiju župana među ostalim ste izjavili da će se u Zadarskoj županiji, dok ste Vi župan, raditi po vašim pravilima. Nije li ta izjava pomalo oštra i nije li i ona dala prostora zaključcima o samovoljnom i diktatorskom ponašanju zadarskog župana?


– Izjava se nije odnosila na novinare i na spomenutu odredbu u Pravilniku, već na rad djelatnika i dužnosnika Zadarske županije, njihovo radno vrijeme te korištenje službenih automobila, što će se također regulirati određenim Pravilnikom. U demokraciji vladaju pravila, a ne ljudi. Ja donosim dio pravila kao župan, dakle izvršno tijelo, a ne kao fizička osoba Stipe Zrilić.
* Je li istina da ste kazali da se protiv Vas provodi “medijski reket”?


– Nije istina da sam to rekao. To je izmišljotina.
* Mislite li da netko stoji iza, kako ste rekli, izvlačenja krivih zaključka iz formulacija Pravilnika? Odnosno, mislite li da se namjerno išlo s predstavljanjem Vas kao samovoljnog diktatora?


– Suština jest u tome da netko od djelatnika, odnosno dužnosnika Zadarske županije stoji iza toga. Netko komu ne odgovara red u Županiji. Netko kome ne odgovara uvođenje reda u trošenje sredstava poreznih obveznika, uvođenje sustava unutarnje kontrole i reda u korištenje službenih automobila i mobitela. Za kraj bih još poručio da svatko mora biti društveno odgovoran u okviru svog posla, a neki poslovi traže i veću društvenu odgovornost.