Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Nikad teži početak školske godine

Autor:

09.09.2009. 22:00
Nikad teži početak školske godine

Foto: Zvonko KUCELIN



Osim redova za školske udžbenike, dodatnu gužvu u knjižarama stvaraju i kupci bilježnica i ostalog školskog pribora. Majka koja je za svog srednjoškolca jučer kupovala bilježnice, potvrdila je da se sve ove godine nije našla u situaciji goroj od ove
Iako je školska godina već započela, potraga za udžbenicima još uvijek je u punom jeku. Dokazuju to redovi pred knjižarama, u kojima roditelji, još uvijek ne vjerujući situaciji u kojoj su se našli, strpljivo čekaju kako bi svojim školarcima osigurali potrebne udžbenike. O ovogodišnjoj apsurdnoj situaciji vezanoj uz neusklađenost početka školske godine i izdavača školskih knjiga bilo je previše govora, a kako doznajemo u zadarskim knjižarama okončanje ovog problema za sada je daleko.
Poznato je da su ove godine svi školarci i njihovi roditelji u nove školske obveze i izazove krenuli s previše nejasnoća i nedorečenosti pa tako sve do posljednjeg trena nisu točno znali moraju li kupiti sve nove udžbenike ili mogu, kao i do sada, naslijediti ili po znatno jeftinijoj cijeni kupiti udžbenike starijih generacija.
Noćni rad u knjižarama
U nadi da će naručiti nove knjige u knjižari, iako skuplji, barem sigurniji način, roditelji su se mahom odlučili za ovaj put, a kako doznajemo od prodavačica i roditelja u redovima knjižara, udžbenici za srednjoškolce još nisu počeli stizati, dok su osnovnoškolci uglavnom spremni.
– Za srednje škole udžbenici još uvijek nisu stigli, a kako nam je rečeno, trebali bi stići do kraja tjedna. Za osnovce je do sada stiglo oko 90 posto knjiga, naravno, opet nisu svi udžbenici stigli. Izdavači, navodno, nisu stigli tiskati sve radne bilježnice i vježbenice. To znači da još uvijek iščekujemo nove pošiljke i da će nam trebati još nekoliko dana i noći da sve udžbenike kompletiramo, kazala nam je prodavačica u jednoj od zadarskih knjižara, napomenuvši kako teži početak školske godine ne pamti, jer one gužve pred knjižarama o kojima se nekada govorilo, nisu ni blizu teške kao ovogodišnje neprilike.
– Ovaj put je situacija znatno teža nego prije, a to najbolje dokazuje gotovo trostruko više naružbi nego prijašnjih godina. Točnije, ove godine smo imali 1.500 narudžbi, a do sada je 300 do 400 narudžbi bio uobičajen broj, kazala je ova prodavačica te istaknula da je sve ovo dokaz da cijeli lanac oko izdavanja i prodaje udžbenika ne funkcionira, jer nije normalno da nema dovoljno izdavača koji bi zadovoljili potrebe i rokove tržišta.
No osim toga, kupci su, kako kaže, dosta strpljivi i čini se kao da su na sve ovo bili spremni.
Osim redova za školske udžbenike, dodatnu gužvu u knjižarama stvaraju i kupci bilježnica i ostalog školskog pribora. Majka koja je za svog srednjoškolca jučer kupovala bilježnice, potvrdila je da se sve ove godine nije našla u situaciji goroj od ove.
– Danas, evo, kupujemo bilježnice, a imam srednjoškolca i naručila sam sve nove knjige, jer, jednostavno više nisam znala imam li drugog izbora. Sve sam knjige naručila i sad čekam, a do kad ćemo čekati, to nam nitko nije rekao. I ranijih sam godina morala plaćati poveću svotu za knjige, ali barem su bile osigurane na vrijeme. Ovo je očaj, zaključila je ova majka stojeći s hrpom bilježnica u redu na blagajni.
Kupci pred vratima
U drugoj su se pak knjižari vlasnici dosjetili ideje za sprječavanje gužve u svojim prostorima, pa su prodaju knjiga organizirali na način da kupci čekaju ispred vrata i tek na pozov prodavačice ulaze u knjižaru. No, jučer smo se uvjerili da su se kupci ovome neugodno iznenadili, pomislivši da su im vrata, jednostavno, zatvorena “pred nosom”.
– Naručila sam knjige za osnovnu školu i sad su me zvali da dođem po njih, iako su kasnile 5-6 dana, i sad su nam, evo, zatvorili vrata. Ništa ne razumijem niti znam što me sad očekuje. Kad sve ovo uzmem u obzir, uopće više nisam sigurna da ću dobiti sve knjige koje sam naručila, čisto sumnjam da će se ova agonija danas okončati, kazala je ova majka, naglasivši kako osim osnovca, ima i jednog srednjoškolca za kojega je, kako kaže, većinu knjiga kupila u antikvarijatu.
Red za kupnju školskih udžbenika stvorio se pred još jednom zadarskom knjižarom, gdje su, strpljivo čekajući na konačno kompletiranje opreme za svoje školarce, majke dijelile iskustva raspravljajuću o nastaloj situaciji.
– Naručila sam knjige za 4. razred osnovne škole i sad sam došla po njih iako me iz knjižare nisu zvali. Prvo su nam kazali da će nas zvati kad knjige stignu da ne čekamo u redovima nepotrebno, da bi nam poslije ipak javili da nas neće zvati. Meni je prijateljica, koja je slučajno doznala da su knjige stigle, javila da dođem i mogu se samo nadati da je bila u pravu, kazala je ova majka, naglasivši da sve ovo nikako nije normalno, jer, kako kaže, ako su već ukinuli besplatne udžbenike, trebalo je barem u svim školama osigurati kupnju knjiga, koje će, nakon što se plate, učenike čekati na klupama. U pojedinim je zadarskim osnovnim školama udžbenike bilo moguće naručiti i preko škole, no u OŠ Šime Budinića, koju pohađa mališan ove majke, to nije bilo moguće.