Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Obrovac se ipak neće zaduživati

Autor:

09.09.2009. 22:00
Obrovac se ipak neće zaduživati

Foto: Sebastian GOVORČIN



Vijećnik DPS-a Branislav Švonja rekao je kako je dobio pismeni odgovor u kojemu stoji kako je plaća gradonačelnika 14.994 kn, a dogradonačelnika 10.668 kn. Zanimalo ga je na koliko mjesta je još dogradonačelnik prijavljen te koliko sredstava još dobija povrh plaće. Mijić mu je odgovorio da je za cijeli mandat dobio samo tri dnevnice
Jučer se po četvrti put sastalo Gradsko vijeće Grada Obrovca te su usvojeni prijedlozi polugodišnjeg obračuna proračuna Grada Obrovca, financijski plan Pučkog otvorenog učilišta kao i dječjeg vrtića, a gradonačelniku je dana suglasnost za provođenje postupka javne nabave za nabavu električne energije. Prijedlozi su prošli uz manje rasprave, tako je Branislav Švonja ispred kluba vijećnika DPS-a predložio da postupak javne nabave za nabavu električne energije ide preko vijeća, no njegov prijedlog nije usvojen. Započinjući temu o prijedlogu Polugodišnjeg obračuna Proračuna Grada Obrovca za 2009. godinu, gradonačelnik Ante Župan rekao je kako se nije išlo u velike projekte te kako predlaže da se ne ide u zaduženja.
– Što se tiče opsega realizacije projekata, ona je manja iz dva razloga. Grad Obrovac se nije zadužio i molio bih vijećnike da prihvate prijedlog i da ne idemo u zaduženja, za taj dio je manje nekih sedam do osam milijuna i sve što je bilo predviđeno financirati od toga to otpada. U našem proračunu imamo nešto što je dogovarano s ministarstvima, nekih deset milijuna i to još nismo realizirali, a slijedom toga nismo išli u realizaciju projekata. Bila je izborna godina i prigovaralo bi se ukoliko bi bilo koja uprava išla u velike projekte, mi nismo išli u njih, zadnja dva-tri mjeseca djelovali smo kao tehničko poglavarstvo, rekao je gradonačelnik Župan prije prve točke prijedloga polugodišnjeg proračuna.
U prvoj točki dnevnog reda na prijedlogu polugodišnjeg proračuna oporba je ispitivala sve točke koje su im se činile sumnjivima. Tako je vijećnik HSLS-a Minja Anić upitao što se krije pod točkama ostali troškovi, ostali materijali i nespomenuti troškovi za koje je potrošeno 519 tisuća kuna, a gradonačelnik Ante Župan odgovorio je kako je sve utrošeno prema zakonu, vijećnici mogu pogledati račune, a uskoro će proći i revizija koja će utvrditi kako se poslovalo prema zakonu.
Najzanimljiviji dio bio je aktualni sat u kojem je gradonačelnik odgovarao na pitanja vijećnika. Tako je vijećnica HDZ-a Đurđica Roupec upitala hoće li Grad Obrovac učiniti bilo što da pomogne učenicima u prijevozu?
– Mislim da toj ideji možemo dati potporu od 20 posto, već sam o tome razgovarao s pročelnicima, rekao je gradonačelnik Župan.
Vijećnica iz redova HSLS-a Marijana Pjetraj upitala je kada gradonačlnik planira li održati obećanje i primati građane barem jednom u mjesecu?
– Ja građane primam svakoga dana, a često ljude primamo i bez najave, rekao je gradonačelnik.
Gradonačelnik je upitan i je li istina da tvrtka “Obrovac gradnja” odlazi u stečaj te ukoliko je istina tko će platiti tri milijuna kuna koje duguju Gradu?
– Nemam informacija o tome, u slučaju da dođe do stečaja ta zemlja ostaje gradu i nemamo nikakve bojazni, rekao je Župan.
Vijećnik HDZ-a Marijan Brkić postavio je pitanje koje zanima mnoge građane Obrovca, što se čini na poboljšanju zdravstvene zaštite?
– Organizacija je u nadležnosti Zadarske županije i Obrovac nema pravnog subjektiviteta. Ovdje imamo dva liječnička tima, a za dežurstvo su potrebna četiri. Razmišljali smo da Grad uvede tim koji će plaćati, no niti onda ne bismo mogli organizirati dežurstvo. Očekujemo da će uskoro Jasenice dobiti tim i ukoliko se steknu uvjeti napravit ćemo to, odgovorio je Župan.
Vijećnik Bogdan Kalinić postavio je pitanje oko stočnog sajma, zanimalo ga je koliku zaradu donosi, tko je u Nadzornom odboru i kolike su im plaće jer je mešetarenje evidentno, kako je naveo Kalinić.
– Točno je da ima mešetara i mislim da bi tu trebala reagirati policija te zaustavljati i provjeravati kamione sa stokom. Za plaće i nadzorni odbor dobit ćete pismeni odgovor. Znam da se ovdje proda na desetke tisuća grla, zatvaranjem sajma otvorili bi prostor za nelegalno, rekao je Župan.


 PLAĆE GRADONAČELNIKA I ZAMJENIKA


Vijećnik DPS-a Branislav Švonja rekao je kako je dobio pismeni odgovor u kojemu stoji kako je plaća gradonačelnika 14.994 kn, a dogradonačelnika 10.668 kn. Zanimalo ga je na koliko mjesta je još dogradonačelnik prijavljen te koliko sredstava još dobija osim plaće?
– Nije istina da radim još neki posao, nisam ni bio niti sam u nekom upravnom odboru, a za cijeli mandat dobio sam samo tri dnevnice, odgovorio je Mijić.