Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Šinjorina smokva za najmlađe

Autor: Krešimir Bukvić

09.09.2009. 22:00
Šinjorina smokva za najmlađe

Foto: Ivan JAMIČIĆ



O.P.G. Damjanić-Babac proizvodi zadnjih pet godina pekmez od smokava Šinjorina smokva, proizvod koji je od samog početka distribucije pokupio brojne nagrade za kvalitetu i vizualni indentitet, a od ove godine i službeno je klasificiran ekološkim. Posljednju godinu Šinjorina se, naime, priprema od ekološkog šećera što joj je uz sve ostale priskrbilo i prestižnu eko markicu
Obilježavajući Tjedan smokava, događanja osmišljenog u svrhu promocije i veličanja jedne od najcjenjenijih agro kultura sredine, a svakako i šire – smokve, u organizaciji restoran-pizzerije Pet Bunara i O.P.G. Damjanić-Babac, Sandra Babac i Alan Damjanić, vlasnici spomenutog gospodarstva u srijedu su na svom imanju ugostili petnaestak mališana dječjeg vrtića “Vrška vila” iz Vrsi zajedno s njihovim odgajateljicama, Tomislavom Perinić i Davorkom Kožul. Druženje organizirano u znak zahvale supružnika Babac-Damjanić vrtiću koji pohađaju i njihova djeca te kako bi se mališani upoznali s procesom uzgoja smokava te proizvodnje pekmeza od istog. O.P.G. Damjanić Babac, naime, izbacilo je prije pet godina na tržište pekmez od smokava Šinjorina smokva kupivši od samog početka distribucije brojne nagrade za kvalitetu i vizualni indentitet proizvoda, od ove godine i službeno klasificiranog ekološkim. Sandra i Alan su posljednju godinu počeli koristiti ekološki šećer u procesu pripreme svog pekmeza pa će ovogodišnja Šinjorina biti oplemenjena i eko markicom. Svakako jedan od brojnih razloga za posjet djece iz virskog vrtića, čiji su znatiželjni pogledi i pitanja svjedočili o dobro osmišljenom izletu, druženju ekološkog nazivnika. Mališani su najprije posjetili polje gdje smokve rastu, 350 stabala, slušajući Alanovo izlaganje o procesu uzgoja ove plemenite voćke. Saznali su da je smokva najstarija kultivirana voćka na zemlji, za koju se znalo i prije 12.000 godina, starija i od masline i vinove loze. Saznali su da je najčešće spominjana voćka i u Bibliji, bogata kalijem, kalcijem, magnezijem, fosforom, A, C, B6 i B1 vitaminima. Dakako djeca su osim predavanja smokvu imali priliku i sami brati te na kraju i degustirati, uživati u pekmezu. No, iako su sa zanimanjem pratili sve što im je Alan pričao, mališani su se u najvećem broju ipak odlučili za čokoladne namaze, ostavivši Šinjorinu starijima. U gospodarstvu Damjanić – Babac uzgajaju pet vrsta smokvi: zamorčicu, zimicu, bilicu, bijelu petrovaču i šargulju. Prerađuju ih isključivo na ekološki način, što privlači sve veći broj kupaca, željnih ekoloških, zdravih proizvoda. Šinjorina smokva se distribuira po delikatesnim trgovinama, u Zadru se može kupiti u Crodelice trgovini na Kalelargi, a uspješno je asimilirana i u jelovnik restoran-pizzerie Pet bunara. Šinjorina se najčešće nalazi u palačinkama i istoimenom kolaču, kao i nekim drugim jelima. Sandra ističe kako je zadovoljna uspjehom Šinjorine te da ne misli samo na tome stati. Svoje imanje vidi i kao svojevrsno izletište, mjesto gdje ljudi mogu doći i upoznati se na licu mjesta kako teče proizvodnja, što je sve potrebno napraviti kako bi se na stolu našao kvalitetan i zdrav pekmez.
– Želja mi je da ljudi dolaze ovamo ne samo kako bi vidjeli kako mi to radimo već i kako bi se i sami aktivno uključili u proces proizvodnje, sami brali smokvu te došli u dodir s ekološkim uzgojem.
Zadovoljstvo posjetom imanjem nisu krile ni odgajateljice iz vrtića, bilo im je jako drago što su djeca imala priliku vidjeti kako se pravi ekološki pekmez, kako raste i kako se obrađuje smokva.
– Naša djeca više neće proći pored smokve, a da je nisu svjesni. Sada će početi razmišljati o smokvi, o onome što je zdravo za njih. Našoj djeci moramo približiti zdrave navike, upoznati ih s ekologijom, pokazati im ono što je u svijetu dobro za njih, istaknule su Perinić i Kožul.
Završnica Tjedana smokava slijedi u petak u restoranu-pizzeriji Pet bunara kada će od 10 do 12 sati svi okupljeni imati priliku degustirati niz jela pripravljanih od ove plemenite voćke.