Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Srpski maturanti optužili zadarske za napad u Pragu

Autor:

09.09.2009. 22:00
Srpski maturanti optužili zadarske za napad u Pragu


Maturanti iz Zadra su u srijedu navečer u Pragu, na maturalnom putovanju, napali učenike Matematičke gimnazije iz Beograda, a u napadu su lakše ozlijeđeni jedan profesor i turistički vodič agencije iz Novog Sada. Barem tako tvrde srpski mediji, prema kojima su zadarski maturanti dočekali beogradske na hotelskom parkiralištu, a veći incident je izbjegnut jer su se beogradski maturanti na inzistiranje profesora sklonili u autobus u kojem su i proveli noć. Prema pisanju portala B92, beogradske maturante su napali maturanti Medicinske škole iz Zadra, stupili smo u kontakt s ravnateljem Davorom Vidakovićem.
– Odgovorno tvrdim da to nisu učinili naši maturanti. Pričao sam s voditeljicom maturalnog putovanja Ljiljanom Jurlina koja mi je rekla da u incidentu nisu sudjelovali naši učenici. U našu školu idu većinom djevojke i teško da bi one napadale beogradske maturante, rekao je ravnatelj Vidaković.
Saznali smo i kako su maturanti Medicinske škole bili u autobusu s maturantima Pomorske škole te da su napad, ako je bilo kako se navodi, najvjerojatnije izvršili oni. Pokušali smo stupiti u kontakt s ravnateljem Pomorske škole Svetkom Perkovićem, koji se nije javljao na mobitel, no on je zbog sudjelovanja na rotarijanskoj regati bio nedostupan.
Ravnatelj Matematičke gimnazije iz Beograda Srđan Ognjanović rekao je kako su njegovi učenici mučki napadnuti.
– Naši učenici su se između dva i pola tri sata vraćali iz posjete diskoteci i u trenutku kada su izlazili iz hotela, mučki su napadnuti. Bila je prava noćna zasjeda za naše učenike koji ih apsolutno ničim nisu isprovocirali. To je srećom završilo dobro, ali su nastradali vodič i jedan od profesora kada su se ispriječili napadačima, kaže Srđan Ognjanović, direktor beogradske Matematičke gimnazije.
Beogradski su maturanti noć proveli u autobusu, a nakon toga agencija im je osigurala smještaj u drugom hotelu. Tijekom dana turistički vodič, profesor i predstavnik srbijanskog konzulata u Pragu, u praškoj policiji dali su izjave. Iako su roditelji inzistirali da se djeca vrate u Beograd, njihova ekskurzija će trajati do subote kako su i planirali. Ministarstvo vanjskih poslova Srbije je prema pisanju portala B92 uputilo prosvjednu notu Veleposlanstvu RH u Beogradu najoštrije osuđujući etnički motivirano nasilje.


 ČEŠKA POLICIJA: VERBALNI SUKOB BEZ OZLIJEĐENIH


Hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija potvrdilo je da se u Pragu dogodio izgred, dodavši kako u njemu nije bilo ozlijeđenih i materijalne štete.
“Djelatnici hrvatskog veleposlanstva u Pragu u razgovoru s češkom policijom utvrdili su da su se verbalno sukobile dvije skupine maturanata iz Hrvatske i Srbije oko 3,30 sati u jutro”, rekao je glasnogovornik MVPEI-a Mario Dragun.
“Budući da nije bilo ozlijeđenih ni materijalne štete, policija nije podnijela prijave i dvije su skupine učenika nastavile sa svojim programom”, rekao je Dragun. (Hina)