Svjedočili "Kašić 1" i "Kašić 2"

Slika korisnika admin
Autor: 
troskot
Filip BRALA
Policajci su pratili automobil u kojem su se vozili Ante Šale i Milorad Troskot Mime

Tijekom prvog dijela nastavka suđenja na Županijskom sudu u Zadru koji se vodi protiv Ive Bratovića (37), Ante Šale (37), Tomislava Petkovića Sriće (33), Milorada Troskota  Mime(42) i Bogdana Pepića (47) u ulozi zaštićenih svjedoka našla su se dvojica policajaca PU zadarske, kodnog imena "Kašić 1" i "Kašić 2" koji su sudjelovali u "operaciji" njihovog tajnog praćenja.

Naime, iako zaštićeni pseudonimima, svjedočeći putem video linka i izmoduliranog glasa, dvojica zaštićenih svjedoka samo su prepričali kojim su putem pratili automobil u kojem su bili Ante Šale i Milorad Troskot Mime, a na svako imalo "škakljivije" pitanje branitelja optuženih, svjedoci su nerijetko odgovarali:

"To pitajte Ravnateljstvo policije".

Suđenje je zakazano svakim danom do kraja tjedna kad bi mogla biti izrečena i presuda kao točka na "i" ovog maratonskog i zadarskoj javnosti jednog od najzanimljivih suđenja koje je započelo još prošle godine. 

Na posljednjoj raspravi krajem prošlog mjeseca, optuženici su iznijeli svoje obrane, a najupečatljiviji je bio iskaz optuženog Ante Šale koji je gotovo sve priznao i krivnju preuzeo na sebe.

Jedino što Šale nije priznao je - "dilanje" heroina rekavši kako - iako već osuđivan zbog narkotika - "nikad nikome u svom životu nije prodao ni gram droge".

Podsjećamo, policijskom akcijom kodnog imena "selo", koja je trajala više mjeseci i u koju je bilo uključeno čak 35 policajaca, zaplijenjena je rekordna količina droge u povijesti PU zadarske, a riječ je pet kg heroina visoke čistoće te isto toliko smjese. Osim droge pronađena su i dva pištolja, 32 komada streljiva i 12 detonatora.

Zaplijenjena droga bila je, prema optužnici zadarskog tužiteljstva koju zastupa Slobodan Denona, namijenjena zadarskom narko-tržištu, a njena sveukupna vrijednost prodajom na ilegalnom tržištu procijenjena je na oko pet milijuna kuna. Osim ove petorice, na krim-obradi u Zadru tada su bile još tri osobe, među kojima i supruga Tomislava Petkovića, ali su zbog nedostatka dokaza pušteni na slobodu.

Droga je pronađena u kući u mjestu Kašić, u vlasništvu obitelji optuženog Milorada Troskota  Mime . Troskot je, inače, prije uhićenja bio zaposlenik benzinske postaje INA-e u Jazinama.

S njim je u vrijeme uhićenja bio i Ante Šale koji je već osuđivan zbog preprodaje droge, a policija ih je najprije pratila, a zatim upala u kuću u Kašiću gdje je zatekla Antu Šalu i Milorada Troskota, ali i drogu.

Zadarska javnost već je ranije čula za Antu Šalu koji je zbog preprodaje 4,3 kilograma heroina 2003. godine, pravomoćno osuđen na sedam i pol godina zatvora. No, u svibnju prošle godine pušten je iz gospićkog zatvora na uvjetni dopust.

Tomislav Petković Srića iz Bibinja također je poznat jer je već osuđivan zbog droge, a Zadrani još pamte srpanj 2002. godine kada je policija uhitila šestero Bibinjaca zbog udružene preprodaje heroina. Tada su osim Tomislava Petkovića uhićeni i Ivica Lisica zvani Piko, Gojko Lisica zvani Tica, Anamarija Lisica, Romeo Kinda zvani Rome i Gordan Vešović zvani Vešo.

Neki od njih su bili i na "listi dilera" koja se 2001. godine pojavila na ulicama Bibinja, a koju su navodno sastavili bibinjski roditelji, ogorčeni neučinkovitošću policije oko njihova hvatanja.

Što se tiče Ive Bratovića, ovaj gimnazijski đak zadnji je put prijavljen prije osam godina, a samo jedanput zbog droge i to za manju količinu. Sva ostala kaznena djela koja Bratović ima "na duši", a njih je ukupno devet, odnosila su se na imovinske delikte.

Ovaj je heroin u Zadar, prema tvrdnjama tužiteljstva, dopremljen tzv. "balkanskom rutom" iz susjedne Bosne i Hercegovine. Bogdan Pepić iz okolice Banje Luke dovezao je drogu na zadarsko područje.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno