Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Gonzo snima Juditu u crkvi sv. Donata

09.09.2010. 22:00
Gonzo snima Juditu u crkvi sv. Donata


U Crkvi svetog Donata, Gonzo sutra počinje šestodnevno snimanje glazbeno-scenskog djela Judita koju je on okarakterizirao kao rock operu
Bit će to jedna nadrealna, stilizirana ekranizacija kazališne predstave, nestandardna i netipizirana, mojim rječnikom možda bi ju najbliže bilo opisati kao rock opera. Nešto posve drukčije i fora, kazao nam je jučer Radislav Jovanov Gonzo, proslavljeni hrvatski redatelj koji se nakon rada na brojnim videospotovima hrvatskih i regionalnih glazbenika okrenuo nečem sasvim drukčijem.
Glazba je, dakako, ponovo u igri no ovoga puta ne radi se o popu ili rocku već srednjovjekovnoj tradiciji. U Crkvi svetog Donata, Gonzo naime već sutra počinje šestodnevno snimanje glazbeno-scenskog djela Judita koje je osmislila Katarina Livljanić, ugledna muzikologinja i pjevačica, profesorica na pariškoj Sorbonni i umjetnička voditeljica nagrađivanog ansambla za srednjovjekovnu glazbu Dialogos.
Zasićen rock licima
Predstava se temelji na tekstualnim izvorima istoimenog spjeva Marka Marulića i srednjovjekovnih hrvatskih prenja te glazbenim izvorima probranima iz riznice dalmatinske glagoljaške i gregorijanske glazbene baštine.
– U cjelokupnom projektu najveći izazov je ekipa, totalno drukčija od one kojom sam bio okružen u vrijeme stvaranja ranijih radova, rock’n’roll lica kojih sam se, nadam se da neće zvučati grubo, ipak već malo zasitio. Redateljica predstave je Sanda Hržić, a uz samu Katarinu Livljanić u izvedbi sudjeluju Albrecht Maurer i Norbert Rodenkirchen, dvojica njemačkih glazbenika koji inače sviraju stare instrumente viellu i poprečnu flautu, a za ovu su prigodu naučili svirati naše folklorne instrumente lijericu i dvojnice. Doista ih jako cijenim kao vrhunske profesionalce, tumači jedan od najboljih hrvatskih redatelja dodajući kako mu je svakako imponirao poziv spomenutih ljudi, odnosno njihova želja da se Judita stvara po njegovom rukopisu.
Već zainteresirani Francuzi
Zamisao je, nastavlja Gonzo, da se snima po scenama, bez nazočnosti publike, uz maksimalnu perfekciju kako glazbene izvedbe, tako i slike i tona.
– Televizijska adaptacija radi se u produkciji Hrvatske televizije za potrebe programa Redakcije ozbiljne glazbe i bit će prikazana početkom sljedeće godine. Urednica je Ivana Kocelj, producent Tihomir Štivičić, direktor fotografije Branko Cahun. Nismo toliko ograničeni vremenom, ovisimo tek o radnom elanu i dobroj energiji, što je super, zaključuje Gonzo. Uspije li se u namjeri ostvarenja vrhunskog proizvoda, emisija bi mogla doživjeti i DVD izdanje za čiju je distribuciju na međunarodno tržište, već sada, zainteresirana jedna francuska diskografska kuća.