Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Kamen za “Zid sjećanja”

09.09.2010. 22:00
Kamen za “Zid sjećanja”


“Duhovi” će ponijeti kamen stradanja s ovog područja, točnije mjesta Debeljak, a on će biti uzidan u “Zid sjećanja”, koji se gradi u sklopu crkve Hrvatskih mučenika. Na svakom spomen kamenu ovog zida bit će ispisan naziv stratišta te godina i mjesto odnosno grad. Tako je na ovome uklesano “Brdo Debeljak 1993 – Biograd”
U hodočašću na Udbinu i posjet crkvi Hrvatskih mučenika koji se organiziraju svake godine 11. rujna ove će godine sudjelovati i biogradski motoristi članovi Motokluba “Duhovi”.
Naime, oni će ponijeti kamen stradanja s ovog područja, točnije mjesta Debeljak, a on će biti uzidan u “Zid sjećanja”, koji se gradi u sklopu crkve Hrvatskih mučenika. Na svakom spomen-kamenu ovog zida bit će ispisan naziv stratišta te godina i mjesto, odnosno grad. Tako je na ovome uklesano “Brdo Debeljak 1993. – Biograd”.
Ovu ideju biogradskih motorista podržao je župnik don Zdenko Milić koji je tijekom mise u crkvi Svete Stošije u Biogradu, održane u povodu blagdana Rođenja BDM, ovaj kamen i blagoslovio. U svojoj propovijedi kazao je kako je na tom brdu poginulo 10 hrvatskih branitelja od kojih pet iz grada Biograda. Svake godine 11. rujna odlazi se na hodočašće, a tako će i ove subote biti organiziran odlazak i to s nekoliko autobusa iz Biograda i susjednih mjesta.
Naime, ove godine crkva Hrvatskih mučenika u Udbini čija je izgradnja započela još 2005. godine, bit će blagoslovljena i to tijekom mise, a na 518. godišnjicu Krbavske bitke. Ovu svečanu misu na Udbini predvodit će kardinal Vinko Puljić. Kao što je već poznato ideju za “Spomen zid” pokrenuo je msgr Mile Bogović, biskup gospićko-senjske biskupije, a prikupljanje kamenja za njega traje i dalje.
Namjera je da “Spomen zid” ili “Zid sjećanja” sadrži oko 1.800 spomen-kamenja s masovnih grobnica te se akcija prikupljanja nastavlja i dalje.
Biogradski Motoklub “Duhovi” će ponijeti svoj kamen na motorima te im je, kako kažu, posebna čast što će i on biti utkan u ovaj” “Spomen zid”.