Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Obrazovanje nije samo za mlade

09.09.2010. 22:00
Obrazovanje nije samo za mlade


U sklopu događanja unutar programa obilježavanja 4. Tjedna cjeloživotnog učenja koji traje od  8. do 15. rujna , u Gradskoj  knjižnici danas je održan Sajam obrazovanja i znanja pod  nazivom Uključimo s(v)e!.
U vremenu od 10 do 14 sati  predstavljene su ponude obrazovnih aktivnosti obrazovnih  ustanova i udruga, kao i tvrtki  i obrta koje nude obrazovne  programe za djecu, odrasle i  treću životnu dob na području  grada i županije.  Na promotivnim štandovima predstavili  su se Hrvatska obrtnička komora, Algebra, Pučko otvoreno učilište, Suvremeno  učilište iz Splita. Posjetitelji su  imali priliku upoznavati se s  ponudom formalnih i neformalnih oblika obrazovnih  programa.
Poseban interes posjetitelja  privukao je informativni štand  Suvremenog učilišta iz Splita  koji nudi mogućnost izobrazbe, trenutačno, vrlo atraktivnih i na tržištu rada traženih  zanimanja.
– Programi usavršavanja i  osposobljavanja kreću se, naravno,  kako diktira tržište rada. Trenutačno najatraktivnija  zanimanja su u uslužnim djelatnostima kao što su njegovateljica ili kozmetičarka, ali  isto tako veliki je interes za  zanimanje poslovne tajnice .  Osim toga, zanačajni interes  polaznika je za program osoposobljavanja za poslove samostalnog vođenja knjigovodstva. Ovaj je program odobren  od resornog ministarstva te se  upisuje u radnu knjižicu, kazuje Ana Vojković iz Suvremenog učilišta u Splitu.
U sklopu Učilišta djeluje i  škola za glasnogovornike čiji  se program temelji na praktičnim vježbama i radionicama. Školovanje za galsnogovornika namijenjeno je osobama koje već rade taj posao,  kao i onima koji se time žele  baviti.
– Za svaku ozbiljnu tvrtku ili  ustanovu od velikog je značaja  nazočnost u medijima. Pravilo  je da čega nema u medijima i  ne postoji, kao i da se informacija stvara gdje se od  informacije bježi. Zbog toga  bi svaka tvrtka ili ustanova  trebala imati stručnu i školovanu osobu koja je u stanju  u svakom trenutku iznijeti pozitivnu ili negativnu informaciju na najbolji mogući način,  kazuje Vojković. Trenutačno  tržište rada pokazuje potrebu  za zanimanjem zaštitara tako  da se, kako ističe Vojković,  mnogi koji su duže vrijeme  nezaposleni odlučuju se za  prekvalifikaciju.
– Polaznici obuke za zaštitara su, uglavnom,  osobe  životne dobi od 40 do 50 godina. Koliko je interes za ovaj  program, najbolje govori podatak da upise vršimo dva  puta mjesečno. Činjenica je  da tržišta rada diktiraju koje  su struke trenutačno aktualne, a na nama je da odgovorimo na njihove zahtjeve s  ponudom atraktivnih programa. Ulaskom u EU bez odgovarajuće osoposobljenosti,  odnosno ako nemate na papiru “crno na bijelo”, nećete  se moći zapsoliti , navodi sugovornica dodajući da svi programi osposobljavanja obuhvačaju zaštitu na radu.
Na Sajmu  obrazovanja i  znanja predstavila i Hrvatska  obrtnička komora s aktivnostima na području strukovnog  obrazovanja, što uključuje  obrazovanje odraslih, kao i  aktivnosti vezanih na redovno  obrazovanje.
–  Obrazovanje odraslih  uključuje polaganje majstorskog ispita koji je državno  priznat, reguliran zakonom o  obrtu i Pravilnikom o polaganju majstorskog ispita, a  mogu se polagati za zvanja s  liste vezanih obrta, kazala je  Anamarija Perović. Do sada  su objavljeni programi majstorskog ispita za zanimanja  alatničar, automehaničar, autolakirer, fasader, fotograf,  frizer, obućar, optičar, tesar,  tokar, puškar, zidar, zlatar i  ostalo.
Ispit o stručnoj osposobljenosti dokazuje da je kandidat  osposobljen za samostalno  obavljanje djelatnosti za koju  je ispit propisan. Također,  omogućuje samosatlno otvaranje i vođenje obrta ili  vođenje obrta za drugog obrtnika. U obrtničkoj komori  Zadarske županije mogu se  polagati ispiti o stručnoj osposobljensoti za zanimanja  poslužitelj jela i pića, keramičar, podopolagač, teracer,  izolater, trgovačko poslovanje, trgovačko poslovanje i  poznavanje robe.
Na štandu Hrvatskog zavoda za zapošljavanje – Područni ured Zadar mogle su se  dobiti informcije o mogućnostima prekvalifikacije, zapošljavanje osoba s invaliditetom i ostalo. Dubravko Bacalja iz HZZ-a kazao je da  osobe koje su zbog strukturalnih promjena u društvu  ostale bez posla i to se radi,  uglavnom, o osobama srednje  životne dobi.
– S obzirom da je u Zadru,  prije Domovinskog rata,  bila  vrlo razvijena i dominantna  kemijska, tekstilna industrija,  najviše je upravo nezapsolenih iz te branše. Postavlja se  pitanje kako ih zaposliti. Prije  svega, potrebno je provjeriti  njihovo znanje i vještine, a  potom slijedi prekvalifikacija  koja je u skladu s njihovim  osobnim afinitetima i potrebama tržišta rada, kazao je  Bacalja.