Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Otocima i poljoprivredi 185 tisuća kuna manje

09.09.2010. 22:00
Otocima i poljoprivredi 185 tisuća kuna manje


Od pročelnika resornog Upravnog odjela Ivice Katića doznajemo da su, vezano uz otoke, najviše smanjena sredstva za Program poticanja sadnje cvijeća i uređenje javnih površina. Umjesto planiranih 123 za ovaj će program u konačnici biti utrošeno 70 tisuća kuna
Zbog mjera racionalizacije proračuna Grada Zadra za 2010. godinu izazvanih gospodarskom krizom u resoru Upravnog odjela za poljoprivredu i razvitak otoka smanjuju se sredstva za realizaciju Programa poticanja održivog razvitka zadarskih otoka te za Program poticanja razvoja poljoprivrede i ribarstva.
Tako su sredstva za Program poticanja održivog razvitka zadarskih otoka s planiranih 820 smanjena na 725 tisuća kuna, odnosno za 11,6 posto, a sredstva za Program poticanja razvoja poljoprivrede i ribarstva sa 400 na 310 tisuća, odnosno za 22,5 posto.
Od pročelnika resornog Upravnog odjela Ivice Katića doznajemo da su, vezano uz otoke, najviše smanjena sredstva za Program poticanja sadnje cvijeća i uređenje javnih površina. Umjesto planiranih 123 za ovaj će program u konačnici biti utrošeno 70 tisuća kuna.
– Dosad je potrošeno 45 tisuća, a preostalih 25 tisuća kuna bit će do kraja godine uloženo u još neke akcije košnje i uređenja puteva. Smanjili smo i novce predviđene za poticanje otočnih poljoprivrednih gospodarstava da se uključe u Registar turističkih seoskih gospodarstava. Ovaj smo fond smanjili zbog slabog interesa te su sredstva u Proračunu Grada za ovu namjenu sa 25 smanjena na 5 tisuća kuna, kazao je Katić, dodavši da je većina ostalih projekata u sklopu Programa poticanja održivog razvitka zadarskih otoka poput sufinanciranja udruga i manifestacija već riješena, odnosno, novci za njihovu realizaciju su isplaćeni.
– Još je ostala izrada panoa s planom otoka, što smo ostavili za jesen i što ćemo realizirati zajedno s turističkom zajednicom. Za taj je projekt osigurano 65 tisuća kuna, rekao je Katić.
Na planu poticanja razvoja poljoprivrede i ribarstva, prema Katićevim riječima, unatoč uštedama, uspjet će se realizirati svi zacrtani programi.
– Dobar dio novca uštedjet će se zato što je velik dio onih koji su se prijavili za podizanje trajnih nasada zbog kišnog proljeća sadnju odgodio za dogodine. Onima koji su obavili sadnju poticaji su već isplaćeni ili su bar izdana rješenja za njihovu isplatu. Bit će isplaćeni i poticaji za ostale mjere u poljoprivredi i ribarstvu, ali ćemo isplaćivati iznose nekoliko postotaka manje od maksimalnih, doznali smo od pročelnika Katića.