Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Polančec mozak operacije preuzimanja Podravke

09.09.2010. 22:00
Polančec mozak operacije preuzimanja Podravke


Damir Polančec, podravkaš Darko Marinac i osnivač Fime Milan Horvat povezali su ostale okrivljenike kako bi ostvarili tajni plan
U finalu istrage afere Spice, USKOK je optužio bivšeg potpredsjednika Vlade Damira Polančeca kao osobu koja je stajala iza operacije tajnog preuzimanja koprivničke Podravke.
Na uskočkoj optužnici debeloj četiristotinjak stranica – s više od 37 tisuća stranica dokaznog materijala složenog u dvadesetak posebnih priloga – iza Polančevog imena još su imena podravkaša Darka Marinca, Zdravka Šestaka, Josipa Pavlovića i Saše Romca, te osnivača varaždinske Fime Milana Horvata, vlasnika splitskog SMS-a Srđana Mladinića i zagrebačkog odvjetnika Zorana Markovića. Ključne karike operacije preuzimanja Podravke bili su upravo Polančec, Marinac i Horvat. Njih trojica su, tvrdi USKOK, povezali ostale okrivljene kako bi ostvarili plan preuzimanja većinskog udjela u Podravci.
Nenamjensko trošenje
Sukladno dogovoru s Polančecom, Horvatom i Mladinićem, četvorica podravkaša su, prema optužnici, namjenska Podravkina sredstva, navjerojatnije 200 milijuna kuna stečenih prodajom korporativnih obveznica, trošili nenamjenski, kako bi pribavili sredstva za financiranje kupnje većinskog udjela u tom poduzeću. Među ostalim, odobravali su kredite bez suglasnosti uprave i nadzornog odbora, kreditno su zaduživali poduzeće, te su davali jamstva i mjenice. Prema stajalištu USKOK-a, šteta koju je Podravka pretrpila zbog takvog poslovanja iznosi najmanje 400,8 milijuna kuna.
Tih 400 milijuna kuna otišlo je uglavnom na financiranje stjecanja 10,64 posto dionica Podravke od strane varaždinske Fime. U optužnici se napominje da je Polančec, kao ministar gospodarstva, potpredsjednik Vlade i predsjednik Upravnog odbora HFP-a bio zadužen i za prodaju 26 posto dionica Podravke u državnom vlasništvu, što ukazuje da je predmet operacije Spice bio i državni udjel u koprivničkom prehrambenom divu.
Nadoknada sredstva
Optužnicom USKOK-a obuhvaćeno je vremensko razdoblje od 2005. do listopada 2009. Tehnički dio operacije Spice, pak, počeo je 7. srpnja 2006., kad je varaždinska Fima stekla 10,64 posto dionica Podravke. Godinu dana kasnije varaždinska Fima prebacuje dionice svojoj malteškoj ispostavi Fima Ami.
Radilo se o tome da je kredit Fime kod Merryl Lyncha bio osiguran tako da je investicijska banka mogla prisvojiti dionice ako kredit ne bude vraćen, odnosno da je Fima, u slučaju pada vrijednosti dionica, morala nadoknaditi sredstva tako da zalog odgovara punom iznosu kredita. Ta je sredstva, međutim, nadoknađivala Podravka.
Istraga protiv podravkaša i ostalih krenula je nakon što su u rujnu prošle godine otkriveni nenaplativi krediti Podravke splitskom SMS-u koji su odlazili Fimi. Podravkaši su to objašnjavali obranom od neprijateljskog preuzimanja, pa je čak Darko Marinac dao ostavku na mjesto u Nadzornom odboru. No, mjesec dana kasnije podravkaši su uhićeni.Polančec je uhićen u ožujku ove godine, a u istrazi ga se teretilo da je Podravki dogovorio novi kredit od mađarske OTP banke, kojim su pokrivena Fimina dugovanja Merryl Lynchu. Pomoć MOL-a i OTP-a, tad se smatralo, Polančec je ishodio zloupotrebom svog položaja u pregovorima s mađarskim MOL-om oko upravljačkih prava u Ini. MOL je, pritom, jamčio Podravci kod OTP-a depozitom cjelokupnog iznosa kredita, a zbog svega su istrazi bili ispitivani i članovi uprave MOL-a i OTP-a.


 OBRANA ČEKA ISPITIVANJE SANADERA


Iako je uskočka istraga gotova, obrana okrivljenih u aferi Spice još ima vremena za ispitivanje svjedoka.
Obrane okrivljenika ispituju potencijalne svjedoke još od ljeta. Uputili su pozive prema pedesetak osoba za koju su procjenili da bi im mogle biti korisne, a među njima su bili i političari.Najatraktivniji među njima, svakako je bivši premijer Ivo Sanader. Ispitivanje Sanadera i njegovog glasnogovornika Ratka Mačeka predviđeno je za 16. rujna u prostorijama odvjetničke komore. Sanader je, kako nam je potvrđeno, primio poziv za taj termin, no nije se javljao da razjasni hoće li doći ili neće.




 POLANČEC: UVID U SPIS DOBIO SAM TEK U SRIJEDU


– Prije dva tjedna dobio sam nalog za proširenjem istrage u predmetu Podravka, u kojem mi se na teret stavljaju stvari izvan onih zbog kojih sam uhićen, tom sam prilikom dobio i pravnu pouku da uvid u spis mogu dobiti nakon što dam iskaz. Iskaz sam dao prvog rujna i već idućeg dana zatražio sam uvid u spis koji ima četrdesetak tisuća stranica. Kopije toga predane su mi u srijedu, rekao je Damir Polančec.
Kako tvrdi, financijsko-knjigovodstveno vještačenje, kojim je utvrđena šteta od barem 400 milijuna kuna, dovršeno je također u srijedu. Činjenicu da mu je uvid u spis dozvoljen tek dan prije podizanja optužnice, Polančec ne smatra slučajnom, kao ni to da je istog dana dovršeno i vještačenje.
– Teško mi je vjerovati da je slučajno da se protiv mene paralelno vodi nekoliko optužnica, kao i da sam u ovaj opsežan spis uvid dobio dan prije podizanja optužnice. Posve je jasno da ću imati vrlo malo vremena da kvalitetno pripremim obranu u svim ovim predmetima. Ali tim je veći motiv da dokažem svu apsurdnost svega što mi se stavlja na teret, kazao je Polančec.