Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Rašteviću i Bukoviću obnovljene škole

09.09.2010. 22:00
Rašteviću i Bukoviću obnovljene škole


– U ovom malenom selu, otvaranjem ove škole pokazali smo da znamo cijeniti svaki kutak naše domovine, i da znamo prepoznati potrebe naše djece u potrazi za znanjem i istinom, kazala je Anita Talapka Berghaus, ravnateljica Osnovne škole Benkovac
 Benkovačka područna škola u Rašteviću, obnovljena iz programa CEB V u vrijednosti od 3.892.000 kuna i benkovačka područna škola u Bukoviću, obnovljena sredstvima Zadarske županije u iznosu od 763.085 kuna, jučer su uz prigodni program svečano otvorene.
U Rašteviću prva četiri razreda škole pohađa 25 učenika iz Raštevića, a u Bukoviću 18 učenika Bukovića i Novog naselja Buković Gaja. Svečanom otvaranju su nazočili saborski zastupnik, benkovački gradonačelnik Branko Kutija, njegov zamjenik Mirko Erstić, zadarski župan Stipe Zrilić, županijski pročelnik Ivan Šimunić, ravnateljica benkovačke osnovne škole Anita Talapka Berghaus, predsjednik MO Raštević Zdenko Jurjević i predsjednik MO Buković Dragan Matić te brojni drugi županijski i gradski dužnosnici.
Ravnateljica Talapka Berghaus istaknula je da uvjeti u kojima je škola bila prije obnove nisu bili primjereni ni za 20., a kamoli 21. stoljeće.
– U ovom malenom selu, otvaranjem ove škole pokazali smo da znamo cijeniti svaki kutak naše domovine, i da znamo prepoznati potrebe naše djece u potrazi za znanjem i istinom, kazala je Anita Talapka Berghaus, ravnateljica Osnovne škole Benkovac.
Osim učitelja Lidije Buterin, Anamarije Dešpoja i Vedrana Karduma, djeci će svojim entuzijazmom i pažnjom pomagati i žitelji Raštevića te Grad Benkovac, Zadarska županija i Vlada Republike Hrvatske.
– Koliko god je mali broj djece u školi, valja reći da se radi o kvalitetnoj nastavi, jer učitelji pristupaju svakom djetetu individualno i s njim rade više nego kada je u razredu 20 i više učenika. Učenici puno više sudjeluju u nastavi, a cilj ih je naučiti učiti, da sami povezuju, da rade u timovima, a načini i metode rada ovise o pojedinom predmetu, istaknula je Talapka Berghaus.
U prigodnom programu su nastupili recitatori Petra Tepša i Marijan Begović te školski zbor. Školu opremljenu kompjuterima je blagoslovio župnik don Martin Jadreško.
– Škola je tvornica znanja, a znanje je nešto najvažnije svakom čovjeku u njegovom životu. Zato je važno imati dobre uvjete školovanja. Znanje je kapital koji će mlade ljude učiniti uspješnim u životu, naglasio je župan Zrilić dodajući kako će se idući tjedan u sklopu programa CEB V svečano otvoriti benkovačka područna škola u Pristegu u koju je investirano 3,5 milijuna kuna i područna stankovačka škola u Vukšiću vrijedna 4,1 milijuna kuna. Obnovljena benkovačka područna škola u Tinju još čeka potrebne papire za otvaranje i početak nastave.
Na mjestu na kojem je 17. kolovoza 1990. godine je Jovan Rašković (SDS) 17. kolovoza 1990. godine u Bukoviću održao zloglasni antihrvatski skup, pod budnim okom učiteljica Gabrijele Bačić i Ane Bubić te vjeroučiteljice Kristine Bonić redali su se nastupi školaraca, plesne skupine “Četvrtašice” i ženske klape “Lokice” voditelja Marka Lovrina. U naselju koje je prije rata bio naseljen uglavnom Srbima, naselju koji se do 18. stoljeća zvao Vuković i naseljavao isključivo Hrvate, tri stoljeća potom u prvi razred se upisalo 8 učenika hrvatske nacionalnosti.
– Nemojte da vam je učenje teško, jer će vam biti od koristi u čitavom životu. Ovo je najljepše doba vašeg života, poručio je Branko Kutija nakon čega je župnik don Elvis Knežević predvodio molitvu blagoslova škole.
Nakon ceremonije otvaranja područnih škola u Rašteviću i Bukoviću uz bogati stol nastavilo se druženje, svojevrsne pučke feštice. Svečanosti otvaranja započele su hrvatskom himnom te minutom šutnje za poginule hrvatske branitelje tijekom Domovinskog rata. Program u Rašteviću je vodila učenica Valentina Čirjak, a u Bukoviću učenica Ivana Kristić.


 ŽELJA ZA POVRATKOM NIJE UGASLA


U benkovačkoj školi ima 979 učenika, a od toga 126 u 10 područnih škola u Lisičiću, Rašteviću, Podlugu, Nadinu, Perušiću Gornjem, Bruškoj, Korlatu, Popoviću, Bukoviću i Rašteviću, koja je po broju učenika najveća područna škola.
– Gotovi svi devastirani školski objekti na benkovačkom području obnavljaju se uz pomoć Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, odnosno međunarodnim programom CEB V koji se financira 50 posto sredstvima državnog proračuna, a 50 posto sredstvima Vijeća Europe. Obnova preostalog dijela škole u Rašteviću bit će u proračunu za iduću godinu, najavio je Kutija dodajući da su za vrijeme velikosrpske agresije stanovnici Raštevića protjerani, njihovi domovi spaljeni, ali ljubav i želja i za povratkom nije nikad ugasla.