Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Socijala pala za 4,2 milijuna kuna

09.09.2010. 22:00
Socijala pala za 4,2 milijuna kuna


Iz programa socijalne zaštite, smanjena su izdvajanja za Gradsku udrugu umirovljenika, i to sa 94 na 64 tisuće kuna. Za 100 tisuća kuna se smanjuju i subvencije boravka djece u predškolskim ustanovama. Sto tisuća kuna manje dobit će i Savjetovalište i sklonište za žrtve obiteljskog nasilja
Zbog lošeg punjenja gradske blagajne, što je posljedica gospodarske krize, Grad Zadar uvodi niz restriktivnih proračunskih mjera. Nepopularnih mjera štednje nisu pošteđena ni izdvajanja za socijalu i zdravstvo, tako da su financijska sredstva za realizaciju Programa potreba za socijalnu skrb i zdravstvo smanjenja za 4,1 milijuna kuna, odnosno 12,14 posto.
Naime, prvotno je za realizaciju socijalnog i zdravstvenog programa bilo planirano 34,6 milijuna kuna, a rebalansom proračuna spomenuta sredstva se smanjuju na 30,4 milijuna kuna.
Iz programa socijalne zaštite, smanjena su izdvajanja za Gradsku udrugu umirovljenika, i to s 94 na 64 tisuće kuna. Za 100 tisuća kuna se smanjuju i subvencije boravka djece u predškolskim ustanovama. Uz već najavljeno smanjenje naknada za opremu novorođenčadi, 100 tisuća kuna manje dobit će i Savjetovalište i sklonište za žrtve obiteljskog nasilja.
Što se tiče programa zdravstvene zaštite, bit će smanjena planirana sredstava za Sklonište za napuštene pse i mačke. Sredstva se smanjuju s 950 na 350 tisuća kuna. Najveći dio smanjenja, 500 tisuća kuna, odnosi se na izgradnju novog azila. Drugi dio smanjenja u iznosu od 100 tisuća kuna ide na čuvanje pasa i održavanje skloništa. Naime, dogovoreno je da se psi koji ne pronađu vlasnici ne mogu držati na neograničeno vrijeme te da će se djelatnici azila dodatno angažirati na udomljavanju pasa čime će se troškovi za hranjenje i zdravstvenu skrb značajno smanjiti.
Sredstva predviđena za pomoć udrugama koje se bave problematikom prevencije i liječenja ovisnosti smanjuju se s 470 na 320 tisuća kuna.
Pedeset tisuća kuna manje, Grad Zadar će ove godine izdvojiti za zadarske udruge oboljelih od različitih bolesti, koje će se, kako stoji u obrazloženju, zajedno sa svima ostalima, kojima su smanjena sredstva iz gradske blagajne, solidarizirati s novonastalom situacijom te joj prilagoditi provedbu programa.