Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Turizam puni paški proračun

09.09.2010. 22:00
Turizam puni paški proračun


Izvorni prihodi Grada su povećani tijekom turističke sezone tako da smo do sada uspjeli pokriti minus iz prvih šest mjeseci ove godine i do konca godine očekujemo potpuno ostvarenje proračuna, kaže gradonačelnik Fabijanić


Zbog recesije i gospodarskih problema koji su s  tim povezani, proračun Grada  Paga je u prvih šest mjeseci  ove godine ostvaren za 11 %  manje od planiranog. 
– Izvorni prihodi Grada su  povećani tijekom turističke  sezone tako da smo do sada  uspjeli pokriti minus iz prvih  šest mjeseci ove godine i do  konca godine očekujemo potpuno ostvarenje proračuna,  kaže gradonačelnik Fabijanić.
Jedan od najvećih problema je ostvarenje planiranog  poreza od prodaje nekretnina.  Prema planu trebalo je ostvariti gotovo tri milijuna kuna, a ostvareno je samo  600.000 kuna.
– To je važna stavka u izvornim prihodima Grada i tu  smo imali dosta problema, no  stvorili smo uvjete za realizaciju dva velika projekta, za  gradnju dva turistička naselja  koja bi se trebala početi graditi koncem jeseni ili početkom zime i preko toga ćemo  ispuniti i stavku koja se odnosi  na porez od prodaje nekretnina, kaže gradonačelnik Fabijanić.
Usprkos problemima Grad  Pag uredno podmiruje svoje  obaveze. Proračun Grada Paga za ovu godinu iznosi oko  46,8 milijuna kuna, a od tog  iznosa trećina je unaprijed potrošena na kreditne obaveze.  Dvije najveće rashodovne  stavke u proračunu su obnova  Gradskog mosta za što Grad  Pag mora osigurati oko pet  milijuna kuna i kreditni obrok  za gradnju kanalizacijskog  sustava u iznosu od 2,5 milijuna kuna.