Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Vlada prodaje Ravnice, Šepurine i objekt na Molatu

09.09.2010. 22:00
Vlada prodaje Ravnice, Šepurine i objekt na Molatu


Kada bi prostornim planovima svi ti objekti i zemljišta bili smješteni unutar građevinskih zona, Hrvatska bi ovoga trena mogla prodajom tih objekata pokriti cijeli defit od 14,05 milijarda kuna


U vlasništvu države trenutno je 45 bivših vojnih nekretnina koje se prostiru na nevjerojatnih 22,7 milijuna metara četvornih duž jadranske obale, od Savudrije do Ćilipa, i na otocima. Niti jedna od tih nekretnina, koje je MORH proglasio neperspektivnima za vojne ciljeve te ih vratio na raspolaganje državi, nije od obale mora udaljena više od pet kilometara. Kada bi prostornim planovima svi ti objekti i zemljišta bili smješteni unutar građevinske zone, Hrvatska bi ovoga trena mogla prodajom tih objekata pokriti cijeli defit od 14,05 milijarda kuna, i to samo ako bi za metar kvadratni tražila minimalnih 100 eura.
Međutim, zbog nepostojanja prostornih planova, pa i neriješenih imovinsko-pravnih statusta većina tih nekretnina trenutno nije spremna za prodaju. Godinama se najavljuje stavljanje u funkciju tih nekrentina, a manji dio njih dan je na upravljanje lokalnoj samoupravi koja ih je iskoristila u javne svrhe, no tek je gospodarska kriza i besparica natjerala Vladu da krene u akciju rasprodaje svih nekretnina čiji su papiri čisti, a među njima su i MORH-ovi objekti uz obalu.
Vrijedan kompleks Šepurine
Premijerka Jadranka Kosor na ovotjednoj je sjednici Vlade najavila kako je za prodaju spremno desetak bivših MORH-ovih objekata, i već idućeg tjedna povući će se prvi potezi da bi se nekretnine što prije prodale: raspisat će se natječaj za sudske vještake koji bi trebali procjeniti vrijednost nekretnina. U Središnjem državnom uredu za upravljanje imovinom otkrivaju tek kako će prvi na redu biti bivši vojni kompleksi u Zadru i Šibeniku, objekti u Kumrovcu, poslovna zgrada Đakovštine, te građevinsko zemljište u Velikoj Gorici. O kojim se konkretno nekretninama radi, zasad ne žele otkriti te napominju kako će namjena tih nekretnina ovisiti o prostornim planovima koji su u nadležnosti jedinica lokalne samouprave.
Kako neslužbeno doznajemo, Vlada priželjkuje među prvima prodati vojni kompleks Šepurine koji se prostire na čak milijun četvornih metara južno od prometnice Zadar – Nin, na morskoj obali. Vrijednost tog zemljišta mjeri se u desetinama milijuna eura budući da je prostornim planovima ono proglašeno zonom ugostiteljsko-turističke i sportsko-rekreacijske namjene. Zainteresiranih investitora Vlada već ima puno, no prethodno je potrebno riješiti imovinski problem jer dio tog zemljišta potražuju bivši vlasnici. Na zadarskom području Vlada namjerava prodati i vojarnu Ravnice u samom središtu Zadra, koja se prostire na gotovo 20 tisuća metara kvadratnih. Vlada je pokušala prodati taj kompleks po cijeni od 7,5 milijuna eura, no nije bilo zainteresiranih. U Zadru će na prodaji najvjerojatnije biti i skladište Plovanija, rasprostranjeno na 59.000 metara kvadratnih.
Kumrovec na četvrtom natječaju
Na šibenskom području prvo je na redu atraktivno zemljište na području bivšeg vojnog skladišta Jamljak. Radi se o 195 tisuća matra četvornih zemljišta udealjnog dva i pol kilometra od Šibenika, na kojem je predviđena mogućnost građenja stambenih objekata. U blizini Šibenika, točnije dva kilometra od Rogoznice, nalazi se objekt vojarne Kruščica, na prostoru od 63.000 metara kvadratnih, koji je vladino Povjerenstvo za upravljanje imovinom također svrstalo među bivše vojne nekretnine koje se mogu prodati u gospodarsku namjenu.
Kod Trogira, na sjevernoj obali Trogirskog kanala, južnim djelom naslonjeno na potpuno uređenu morsku obalu nalazi se bivše vojno skladište Seget Donji. Izvori iz vlade kažu da će upravo to skladište, koje zauzima 32.000 metara četvornih, među prvima na bubanj. Na otocima Molat te Mali Lošinj prodat će se vojarna “Selo”, odnosno skladište goriva “Velopin”. U kontinentalnom dijelu Vlada će ponovno pokušati prodati objekte bivše komunističke partije u Kumrovcu koji nisu prodani ni na protekla tri natječaja.


 PRODAJE SE




“Šepurine”, Nin 1.044.000 m2
“Ravnice”, Zadar 19.300 m2
“Jamljak”, Šibenik 194.997 m2
“Kruščica” Rogoznica 63.192 m2
 “Seget Donji” Trogir 32.00 m2
“CIS”, Pula 17.350 m2
“Plovanija”, Zadar 59.000 m2
“Selo”, otok Molet
“Velopin”, Mali Lošinj 95.000 m2