Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Branitelji danas u Udbini

09.09.2011. 22:00
Branitelji danas u Udbini


Svaki korak ovog prostora poznat nam je kroz Domovinski rat, obranu i veličanstvene operacije. Prisjećamo se svih naših poginulih prijatelja i onih koji ne mogu biti s nama jer su u zatvorima. Ovo je aktivnost koja budi sjećanje na ponosne dane obrane Hrvatske i radujemo se svakom našem ponovnom susretu, rekao je brigadni general Tomo Medved


Branitelji iz svih gardijskih brigada, Udruga pripadnika Središta gardijskog za specijalističku obuku dočasnika “Damir Tomljenović Gavran”, specijalne policije i drugih postrojbi iz Domovinskog rata sudjeluju u hodočašću dugom oko 200 kilometara, od Aržana do Udbine gdje će na Dan hrvatskih mučenika sudjelovati na misnom slavlju i odati počast svima koji su dali živote za slobodu Hrvatske. Za početak hodočašća odabrali su Aržano, mjesto u kojemu je rođen i pokopan prvi poginuli branitelj Josip Jović.
U mislima sa zatočenim generalima
Skupinu od tridesetak branitelja sreli smo u četvrtak na pretposljednjoj dionici – od Palanke prema Gračacu, a više o hodočašću rekao nam je Branimir Ražov, predsjednik Udruge pripadnika SGSOD “Damir Tomljenović Gavran”, koja je organizator ovog hodočašća.
– Ovo je tradicionalno hodočašće, a ovoga puta posvećeno je svim poginulim hrvatskim braniteljima i sjećanju na one dane. U mislima su nam i naš prijatelji suborci koji čame po kazamatima od Bosne i Hrvatske, pa i u Haagu. Stalno mislimo i suosjećamo s našim generalima Gotovinom, Markačem, Glavašem, Norcem i drugima, kazao je Ražov.
Kazali su nam da je hodočašće krenulo prije pet dana, a prošli su kroz brojna mjesta – od Aržana do Trilja, nakon toga od Maljkova do Polače te preko Knina do Palanke i Gračaca, a posljednja etapa koju su prešli jučer je Gračac – Udbina. Sve dionice nazvane su po istaknutim braniteljima: brigadiru Predragu Matanoviću, general bojniku Andriji Matijašu Pauku, Gojku Šušku, dr. Franji Tuđmanu, general bojniku Blagi Zadri te generalu zbora Janku Bobetku.
Predstavnici svih postrojbi
– Najteža etapa bila nam je od Polače do Palanke, preko Knina, jer prešli smo više od 40 kilometara po zahtjevnom terenu, kazao je Ražov.
Na ovom hodočašću sudjeluju pripadnici svih gardijskih postrojbi, postrojbe SGSOD-a, specijalne policije i ostalih postrojbi.
– Ovdje su po jedan do dva predstavnika svih postrojbi. Zainteresiranih je bilo i više, ali zbog sigurnosnih i materijalnih razloga nismo primili više ljudi. Zahvaljujem svim općinama i gradovima kroz koje smo prošli, jer su nam osigurali smještaj u vojarnama ili dvoranama te hranu, kazao je Ražov.
U hodočašću je sudjelovao i brigadni general Tomo Medved koji je pohvalio organizaciju i zahvalio svima koji su pružili potporu te je rekao da je ovo hvalevrijedna aktivnost kojoj je želio dati svoj doprinos.
– Svaki korak ovog prostora poznat nam je kroz Domovinski rat, obranu i veličanstvene operacije. Prisjećamo se svih naših poginulih prijatelja i onih koji ne mogu biti s nama jer su u zatvorima. Ovo je aktivnost koja budi sjećanje na ponosne dane obrane Hrvatske i radujemo se svakom našem ponovnom susretu, kazao je Medved.
Svi hodočasnici u subotu će biti na svetoj misi u Crkvi hrvatskih mučenika u Udbini, a pozvali su i sve građane koji su u mogućnosti da dođu i na taj način odaju počast onima koji su dali živote za slobodnu Hrvatsku.