Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

Fischler u ponedjeljak dolazi u posjetu Sanaderu

09.09.2011. 22:00
Fischler u ponedjeljak dolazi u posjetu Sanaderu


Fischleru je posjet odobrio sudac istrage Krešimir Devčić, nakon što USKOK nije imao nikakvih primjedbi. U zahtjevu za posjetom, kojeg je morao odobriti i sam Sanader budući da pritvorene i zatvorene osobe ne moraju primiti svakog tko ih želi vidjeti, Franz Fischler je naveo da su on i bivši hrvatski premijer bliski prijatelji


Austrijski političar  Franz Fischler, poznatiji našoj javnosti i kao savjetnik Vlade u pregovorima s EU za vrijeme dok je  Ivo Sanader bio premijer, posjetit  će idućeg tjedna svog prijatelja u  zatvoru u Remetincu. Fischleru je  posjet odobrio sudac istrage  Krešimir Devčić, nakon što USKOK nije imao nikakvih primjedbi  na Fischlerov zahtjev za posjetom.  U zahtjevu za posjetom, kojeg je  morao odobriti i sam Sanader budući da pritvorene i zatvorene osobe ne moraju primiti svakog tko ih  želi vidjeti, Franz Fischler je naveo  da su on i bivši hrvatski premijer  bliski prijatelji. Kako nam je potvrdio Sanaderov odvjetnik Goran  Suić, Franz Fischler doputovat će u  Zagreb u nedjelju, a posjetit će  Sanadera u Remetincu u ponedjeljak ujutro. Fischlerov posjet Sanaderu svakako je podsjetnik da  europska politika s velikom  pažnjom prati događanja u procesima koji se vode protiv bivšeg  hrvatskog premijera, a zasigurno je  i najava da će procese, jednom kad  suđenja počnu, aktivno monitorirati.
Domaćoj javnosti Fischler je najpoznatiji kao bivši Vladin savjetnik  za poljoprivredu u pregovorima s  Europskom unijom. Sanaderova  Vlada angažirala ga je kao savjetnika 2005. godine, a savjetovao  ju je sve do rujna 2009. godine.  Nije tajna da su kadrovi bivšeg  premijera postali nepopularni nakon njegovog odlaska, a sam je  Fischler tvrdio da je smijenjen nakon što su domaće televizije prikazale snimke na kojima stoji pored Sanadera.
Kako je ustvrdio u intervjuu  Večernjem listu, o otkazu suradnje  telefonom ga je obavijestio glavni  pregovarač s EU Vladimir Drobnjak, svega jedan dan nakon što je  sporna snimka prikazana na domaćim televizijama.
Jesu li Fischlerovi savjeti bili korisni hrvatskoj Vladi, nije poznato.  Međutim, činjenica je da su sigurno mogli biti, jer je taj austrijski  političar od 1995. do 2004. godine  bio europski povjerenik za poljoprivredu. A prije toga, od 1989. do  1994. godine u austrijskoj je Vladi  obnašao dužnost ministra poljoprivrede. Trenutno je kandidat za  glavnog direktora FAO-a, UN-ove  organizacije za hranu i poljoprivredu.
Iskustvo u međunarodnoj politici Fischler je iskoristio i za suorganizaciju međunarodnih foruma,  poput prošlogodišnjeg europskog  foruma u Alpbachu, na kojem je  gostovao i Ivo Sanader.