Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Idući tjedan počinje otkup 800 tona paške vune

09.09.2011. 22:00
Idući tjedan počinje otkup  800 tona paške vune


Tvrtka „Kristan nautika” je ponudila model po kojem bi jedinice lokalne samouprave Povljana, Pag, Kolan i Novalja otkup sufinancirale s 1,5 kuna po kilogramu vune. – Ne treba nam naknada. Sakupit ćemo vunu i dovesti je do ceste kako bi je otkupljivač mogao preuzeti kamionom, kaže Ante Donadić, predsjednik ovčarske udruge „Rogujica”


Nakon dvadeset godina na Pagu je  počeo organizirani  otkup vune. Tvrtka „Kristan nautika” sa sjedištem na  otoku Krku, koja je prije  nekoliko mjeseci ovčarskim  udrugama i jedinicama lokalne samouprave ponudila  model otkupa, uspostavila  je suradnju s Paškom siranom koja ima osnovno stado od 3.000 ovaca i velike  količine vune na skladištu.
– S predstavnicima Paške  sirane smo dogovorili otkup  vune tako da ćemo za nekoliko dana doći na Pag s  kamionom i prevesti vunu s  otoka, rekla je Karoline Depope-Naso, voditeljica otkupa u tvrtki „Kristan nautika”.
Dogovor otkupljivača i  uzgajivača
Paška sirana će tvrtki  „Kristan nautika” predati  oko tri tone vune.
Na Pagu ima oko 30.000  ovaca i svake se godine nakon striženja dobije oko 40  tona vune koja ostaje na  pašnjacima, a u dvadeset  godina se, kako neki procjenjuju, nakupilo gotovo  800 tona vune. Tako goleme  količine vune postale su  ekološki problem. O problemu vune na Pagu dobro su  upoznati i u Hrvatskoj poljoprivrednoj agenciji.
– Zadovoljni smo da se  pojavio subjekt za otkup  vune, to je dobro prije svega  zbog činjenice da se vuna  godinama neodgovorno baca u okoliš, čime se narušava slika hrvatskog  ovčarstva, koja se s druge  strane ima podičiti s čitavim  nizom kvalitetnih proizvoda od mesa do iznimno cijenjenih sireva, rekao je dr.  sc. Zdravko Barać, ravnatelj Hrvatske poljoprivredne agencije.
Dr. sc. Zdravko Barać  smatra kako uvjete otkupa,  cijenu vune i način sabiranja trebaju izravno dogovarati predstavnici uzgajivačkih udruženja i otkupljivača te navodi kako Hrvatska poljoprivredna agencija u okviru svojih djelatnosti može djelovati edukativno po pitanju striže  ovaca te načina čuvanja odnosno skladištenja vune. 
Tvrtka „Kristan nautika”  je ponudila model otkupa  vune po kojem bi jedinice  lokalne samouprave na otoku, Povljana, Pag, Kolan i  Novalja otkup sufinancirale  s 1, 5 kuna po kilogramu  vune, što bi dobivali ovčari,  a tvrtka „Kristan nautika”  bi odvozila vunu s otoka.  No, prvi dogovor o otkupu  vune postignut je prije nego  što su se jedinice lokalne  samouprave očitovale o prijedlogu tvrtke „Kristan  nautika”. U otkup vune  uključuju se i ovčari okupljeni u ovčarskoj udruzi  „Rogujica” iz Paga.
– Na sastanku smo dogovorili kako nam ne treba  naknada. Sakupit ćemo vunu i dovesti je do ceste kako  bi je otkupljivač mogao  preuzeti kamionom, rekao  je Ante Donadić, predsjednik ovčarske udruge „Rogujica”.
Proteklih godina na Pag  su u više navrata dolazili  otkupljivači vune,  međutim, svi su od ovčara  tražili dovoženje vune do  otkupnog mjesta. Za mnoge  ovčare to je bilo neprihvatljivo jer su morali najprije  danima skupljati i slagati  vunu, a onda je i prevoziti  na udaljenost i do trideset  kilometra od pašnjaka.  Međutim, tvrtka „Kristan  nautika” to ne traži i prijedlog članova ovčarske  udruge „Rogujica” im odgovara.
Kamioni uz prometnice
– Nama odgovara način  preuzimanja vune kakav su  predložili ovčari. Od početka smo naglašavali kako  ćemo našim kamionima  preuzimati vunu koju  ovčari postave uz prometnicu, navodi Karoline Depope Naso.
Vuna je nekada bila cijenjena i ovčarima je donosila veću dobit od prodaje  sira i janjetine. Zbog povećanja proizvodnje vune, u  19. stoljeću se pramenka,  ovca koja je prevladavala na  Pagu, križala s merino ovcom. Međutim, pojavom  sintetičkih materijala potražnja za vunom se smanjivala, a od početka devedesetih godina prošlog  stoljeća otkup vune je potpuno prestao. Od tada se na  pašnjacima otoka Paga svake godine nakuplja oko  četrdeset tona vune. Ovčari  navode kako se vuna ne  može spaliti niti na bilo koji  drugi način uništiti i zbog  toga je neki zatrpavaju, a  neki skupljaju na hrpe na  pašnjacima. No, svjesni su  kako je jedino pravo  rješenje odvoženje vune s  pašnjaka. Tvrtka „Kristan  nautika” je ponudila model  otkupa koji je ovčarima  prihvatljiv i za koji dan će  početi odvoz vune s otoka.