Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Investitori zbog Dajle tuže državu

09.09.2011. 22:00
Investitori zbog Dajle  tuže državu


Ključnu ulogu u smirivanju strasti imao je kardinal Josip Bozanić. Očito je mudro procijenjeno da bi smjena biskupa Milovana unijela razdor među istarsko svećenstvo, što bi bila velika šteta za Crkvu u Istri


Prekjučer je u  Upravni sud Republike Hrvatske prispjela i treća tužba  protiv rješenja ministra pravosuđa kojim je poništeno  vraćanje dijela zemljišta  bivšeg benediktinskog samostana u Dajli tamošnjoj  župi kao njegovom navodnom sljedniku. Upravni spor  pokrenula je i tvrtka Golf –  Istra Magica d.o.o. iz Buja  putem punomoćnika Igora  Arlovića, odvjetnika u Zagrebu, doznajemo od glasnogovornice suda Lidije Prica.
Proteklih dana protiv ministrova rješenja tužbu su  podnijele Župa Dajla – čijim  se zastupnikom legitimiralo  samo Državno tajništvo Svete Stolice koje vodi moćni  kardinal Tarcisio Bertone – te  tvrtka Abbazia d.o.o. iz Pule  koju je osnovala Abbazia di  Praglia, benediktinska opatija kraj Padove u koju su se  fratri iz Dajle povukli nakon  što im je jugoslavenska vlast  1947. agrarnom reformom  oduzela gotovo 600 hektara  zemljišta i taj “proces” dokrajčila konfiskacijom godinu dana kasnije.
S obzirom na to da je i  podnositelj treće tužbe  odavno eksponiran u slučaju  Dajla – između ostalog, jedan je od tuženika u sporu  koji je još 2006. pokrenula  Abbazia di Praglia – o sadržaju smo pitali člana Uprave Zvonka Anderluha, koji  je ujedno jedan od direktora  i suvlasnika bujske tvrtke  Makro 5 u čijem je vlasništvu Golf – Istra Magica.
– Tužili smo za svaki  slučaj, jer nismo znali hoće li  biti drugih tužbi, a primorani smo štititi svoje interese. Neprihvatljivo je da  Državno odvjetništvo i na  naše čestice, koje smo kao  već treći kupac stekli u dobroj vjeri, sada stavlja plombu i privremenu mjeru zabrane raspolaganja i  otuđivanja, što nas potpuno  koči u ovoj investiciji koja u  prvoj fazi predviđa izgradnju  golf igrališta, pratećih objekata i vila za smještaj u  Fratarskoj šumi kraj Karigadora, kazao nam je jučer  Anderluh.
U Biskupskom ordinarijatu u Poreču potvrđeno je da  generalni vikar mons. Marijan Kancijanić više nije vicekancelar Porečke i pulske  biskupije, već je tu službu  opet preuzeo mr. Ilija Jakovljević. Službeno nikada  nije potvrđeno da je mr. Jakovljević, zbog slučaja Dajla  maknut s te funkcije, već je  rečeno da je na godišnjem  odmoru.
Po svemu sudeći, odnosi  na relaciji Porečka i pulska  biskupija – Vatikan se smiruju, sada je slučaj Dajla  prepušten Hrvatskoj da ga  ona razriješi izravno s Vatikanom, tj. državnim tajništvom Svete Stolice. Još je  pak značajnija vijest da  mons. Ivan Milovan ostaje  porečki i pulski biskup, da  neće biti smijenjen i da će  predvoditi svečanu misu u  Rovinju na blagdan svete Fume 16. rujna. Naši izvori  ističu da je ključnu ulogu u  smirivanju strasti imao kardinal Josip Bozanić. Očito je  mudro procijenjeno da bi  smjena biskupa Milovana  unijela razdor među istarsko  svećenstvo, što bi bila velika  šteta za Crkvu u Istri.