Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

MUP istražuje Šelebajeve optužbe protiv ravnatelja policije Olivera Grbića

09.09.2011. 22:00
MUP istražuje Šelebajeve optužbe  protiv ravnatelja policije Olivera Grbića


Unutarnja kontrola Ministarstva unutarnjih poslova istražuje  optužbe protiv glavnog ravnatelja policije Olivera Grbića kojega je u otvorenom pismu ministru Tomislavu Karamarku zagrebački poduzetnik Vladimir Šelebaj Sallier optužio za zlouporabu policijskog sustava. U MUP-u su  potvrdili da su zaprimili Šelebajevo pismo te da policijska unutarnja kontrola  provjerava tvrdnje koje su u njemu iznesene.
“Pismo je zaprimljeno jučer, uključena  je unutarnja kontrola i krajem tjedna  očekuju se rezultati”, kazao je glasnogovornik MUP-a Krunoslav Borovec.
Dodao je da navode iz pisma sada ne  želi komentirati, ali da će javnost izvijestiti o rezultatima unutarnje kontrole kada ona bude dovršena. U pismu  Karamarku, u kojem je naveo da će o  svemu obavijestiti medije, vladu, USKOK, francusko veleposlanstvo i delegaciju EU-a u Hrvatskoj, Šelebaj tvrdi  da ravnatelj policije, koji je navodno u  ljubavnoj vezi s njegovom suprugom,  HTV-ovom novinarkom i urednicom Dijanom Čuljak Šelebaj, sudjeluje u pokušaju da ga se ošteti za milijunsku  imovinu.
Šelebaj tvrdi da je Grbić, na nagovor  Dijane Čuljak Šelebaj, iskoristio svoje  podređene kako bi mu onemogućio da  tijekom brakorazvodne parnice dođe do  novca od prodanog zajedničkog stana.  Navodi da je bez osnova i mimo uobičajene procedure pozivan na razgovore u policiju te da su policijski službenici, među ostalim, bez potrebe pretraživali njegove nekretnine u Zadru.
U takvim policijskim postupcima  Šelebaj vidi tešku zlouporabu sustava, a  u pismu iznosi i sumnju da ga se prati i  prisluškuje. Policijska unutarnja kontrola istraživala je ravnatelja policije i  nakon optužbi Damira Polančeca da je  Grbić članovima HDZ-a sugerirao da  podnose anonimne kaznene prijave protiv oporbenih političara. U tom je postupku s ravnatelja policije otklonjena  bilo kakva sumnja. Unutarnji nadzor u  tom je slučaju trajao tjedan dana, policijski su istražitelji obavili razgovor sa  Grbićem, a pregledan je i niz dokumenata te službenih bilješki. To je pitanje, nakon Polančecovih javno iznesenih tvrdnji koje je Grbić u više navrata  opovrgnuo, bilo i tema sjednice Vijeća za  nacionalnu sigurnost, koje je tražilo detaljnu provjeru tvrdnji o zlouporabama  policijskog sustava.