Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Pavlović: Treba zadržati kazneno djelo zlostavljanja u obitelji

09.09.2011. 22:00
Pavlović: Treba zadržati kazneno  djelo zlostavljanja u obitelji


U glavi XVIII. budućeg Kaznenog zakona su kaznena djela protiv braka, obitelji i djece. Iz njezina sadržaja se zaključuje da je ispušteno dosadašnje kazneno djelo nasilničkog ponašanja iz članka 215.a Kaznenog zakona. Nasilje, zlostavljanje ili osobito drsko ponašanje unutar obitelji, s ponižavajućim položajem člana obitelji kao posljedicom takva ponašanja temeljna su obilježja postojećeg kaznenog djela, navodi odvjetnik Pavlović
Bilo koje kazneno djelo počinjeno unutar obitelji, posebice na štetu djeteta zavrjeđuje posebnu pozornost, hitnu reakciju nadležnih tijela i državnih organa, naročito centra socijalne skrbi, policije, državnog odvjetništva i suda


Tjedan dana prije  odlaska zastupnika  na ljetnu stanku Vlada je u saborsku proceduru uputila prijedlog novog Kaznenog zakona. U Hrvatskom saboru, prijedlog  novog Kaznenog zakona  prošao je prvo čitanje. Nakon Ustava, riječ je o jednom  od najvažnijih zakona, čijih  397 članaka štiti najviše vrijednosti u društvu. Stručnjaci koji su radili na njegovoj  izradi, ističu da novi Kazneni zakon predstavlja zaokret u dosadašnjoj kaznenoj  politici. Naime, u nizu  odredbi novije je Kazneni zakon liberalniji i moderniji od  postojećeg, po uzoru na europsko zakonodavstvo.
Predloženi Kazneni zakon, prema najavama onih  koji su ga kreirali, na učinkovitiji će način štiti ljudska  prava, prije svega prava žrtve, prava ranjivih skupina,  posebno djece, kako u obitelji tako i izvan nje. O promjenama koje će Kazneni zakon doživjeti na području  zaštite djece i obitelji, razgovarali smo s poznatim zadarskim odvjetnikom  Šimom Pavlovićem,  stručnjakom za kazneno-procesno pravo.
Oblici obiteljskog  nasilja
U kojoj je fazi odnosno  stadiju donošenje novog  Kaznenog zakona?
– Prijedlog novog Kaznenog zakona u Saboru je  prošao prvo čitanje. Prema  njegovim prijelaznim i završnim odredbama njegova  se primjena očekuje 1.  srpnja 2013. godine, u vrijeme kada bi  Hrvatska trebala postati punopravna članica Europske unije.
Kakvo je današnje stanje  i što se očekuje od novog  Kaznenog zakona?
– U glavi XVIII. budućeg  Kaznenog zakona su kaznena djela protiv braka, obitelji  i djece. Iz njezina sadržaja se  zaključuje da je ispušteno  dosadašnje kazneno djelo  nasilničkog ponašanja iz  članka 215.a Kaznenog zakona. Nasilje, zlostavljanje  ili osobito drsko ponašanje  unutar obitelji, s ponižavajućim položajem člana obitelji kao posljedicom takva  ponašanja temeljna su obilježja postojećeg kaznenog  djela. Zakonodavac u budućem Kaznenom zakonu  nije zadržao tu inkriminaciju smatrajući da je nepotrebno dvostruko inkriminiranje toga ponašanja kao  kaznenog djela i istovremeno prekršaja iz Zakona o  zaštiti od nasilja u obitelji. U  Obrazloženju Prijedloga  kaznenog zakona se navodi  kako je preciznije razgraničenje između prekršaja i  kaznenog djela potrebno  učiniti kod čitavog niza kaznenih djela, pa se kao primjer navodi upravo postojeće  kazneno djelo nasilničkog  ponašanja u obitelji, jer da  nije jasno u čemu je razlika  toga kaznenoga djela u odnosu na pojedine oblike nasilja navedenih u prekršajnim odredbama Zakona o  zaštiti od nasilja u obitelji iz  2009. godine.
Koji je temeljni osnovni  smisao Zakona o zaštiti od  nasilja u obitelji?
– Svrha je Zakona o zaštiti  od nasilja u obitelji prevencija, sankcioniranje i suzbijanje svih vrsta nasilja u obitelji, primjenom odgovarajućih mjera prema počinitelju, te ublažavanje posljedica već počinjenog nasilja  pružanjem zaštite i pomoći  žrtvi nasilja. Najčešći sadržaj obitelji čine žena i  muškarac u braku, njihova  zajednička djeca te djeca  svakog od njih.
Kako Zakon definira nasilje u obitelji? Koji sve oblici nasilja u obitelji postoje?
– Zakon nasilje u obitelji  definira kao svaki oblik tjelesnog, psihičkog, spolnog ili  ekonomskog nasilja, a osobito: tjelesno nasilje, odnosno primjena fizičke sile bez  obzira je li nastupila tjelesna  ozljeda ili nije, tjelesno  kažnjavanje i drugi načini  ponižavajućeg postupanja  prema djeci u odgojne svrhe;  psihičko nasilje, odnosno  primjena psihičke prisile koja je prouzročila osjećaj  straha, ugroženosti, uznemirenosti ili povrede dostojanstva; verbalno nasilje, verbalni napadi, vrijeđanje,  psovanje, nazivanje pogrdnim imenima ili na drugi  način grubo verbalno uznemiravanje, uhođenje ili uznemiravanje preko svih sredstava za komuniciranje ili  preko elektroničkih i tiskanih medija ili na drugi način  ili komuniciranja s trećim  osobama, protupravna izolacija ili ugrožavanje slobode  kretanja; spolno nasilje, odnosno spolno uznemiravanje; ekonomsko nasilje pod  kojim se podrazumijeva  oštećenje ili uništenje osobne i zajedničke imovine ili  zabrana ili onemogućavanje  korištenja osobne i zajedničke imovine ili pokušaj da  se to učini te oduzimanje  prava ili zabrana raspolaganja osobnim prihodima ili  imovinom stečenom osobnim radom ili nasljeđivanjem, onemogućavanje zapošljavanja ili rada, prisiljavanje na ekonomsku ovisnost, uskraćivanje sredstava  za održavanje zajedničkog  kućanstva i skrb o djeci ili  drugim uzdržavanim članovima zajedničkog kućanstva.  Inače se svi postupci pokrenuti prema počinitelju smatraju hitnim. Žrtvi se pridaje  posebna pozornost, s prioritetom zaštite interesa djece  izloženih nasilju.
Predviđene kazne
Kakve kaznene odredbe  Zakon o zaštiti od nasilja u  obitelji predviđa?
– U tome Zakonu za prekršaje su propisane visoke  kazne zatvora kako bi se osobita zaštita pružila obitelji i  članovima obitelji ugroženih  i izloženih nasilju, poštivanje pravnog sustava te sprječavanje ponovnog  počinjenja nasilja u obitelji  primjerenim sankcioniranjem počinitelja prekršaja.  Sankcije su zaštitne mjere,  kazna zatvora, novčana kazna i druge prekršajnopravne  sankcije propisane Prekršajnim zakonom.
Kako će se novim Kaznenim zakonom urediti područje zaštite od nasilja u  obitelji?
– Vratimo se budućem  Kaznenom zakonu. U drugim pojedinim inkriminacijama nailazimo na pružanje  zaštite djeteta i žene u obitelji. Tako je u članku 170.  predviđeno kazneno djelo  prisile na sklapanje braka.  Kao predložak mu je poslužio članak 37. Konvencije  Vijeća Europe o prevenciji i  borbi protiv nasilja nad  ženama i obiteljskog nasilja.  Nadalje, u skladu s Europskom konvencijom o zaštiti  djece od seksualnog iskorištavanja i seksualnog zlostavljanja uvodi se posebno  kazneno djelo koje se odnosi  na sudjelovanje djece u seksualnim predstavama te mamljenje djece za zadovoljavanje seksualnih potreba,  tzv. grooming. Nije suvišno  navesti i kazneno djelo zanemarivanja i zlouporabe  djetetovih prava i slično.
Da li novi Kazneni zakon  posebnu pozornost poklanja  djeci i maloljetnicima koji su  žrtve nasilja u obitelji?
– Što ovdje želim naglasiti?  Bilo koje kazneno djelo  počinjeno unutar obitelji,  posebice na štetu djeteta  zavrjeđuje posebnu pozornost,  hitnu reakciju nadležnih tijela i državnih organa, naročito centra socijalne skrbi,  policije, državnog odvjetništva i suda. Počinjena djela  su vrlo često osobito brutalna, bestijalna, odiozna, pa  u postupku odmjeravanja  kazne o tim činjenicama treba itekako voditi računa. Posebno se to odnosi na djecu,  osobe upućene na odrasle,  nemoćne, ranjive žrtve. U  kaznenom, prekršajnom ili  bilo kojem drugom postupku  (parničnom ili upravnom)  nužno je izbjegavati njihovu  dodatnu viktimizaciju.
I na kraju, kakav je Vaš  osobni stav prema novom  Kaznenom zakonu, njegovim odredbama koje se odnose na zlostavljanje u obitelji?
– Osobno sam za zadržavanje kaznenog djela zlostavljanja u obitelji. Između  kaznenog djela i prekršaja je  razlika  kvantitativne naravi.  Kazneno djelo je kažnjiva  radnja veće težine. To se najbolje očituje kod kazni za  kazneno djelo nasilničkog  ponašanja u obitelji za koje  je propisana kazna zatvora  od šest mjeseci do pet godina, dok se za prekršaj  može izreći kazna zatvora do  maksimuma 90 dana. Izlaz  iz postojećeg stanja bio bi  kod svih kaznenih djela u  kojima se pojavljuje nasilje u  obitelji kvalificirati kao teže  kazneno djelo. Ako u Kaznenom zakonu imamo sitno  djelo krađe ili neko drugo  bagatelno djelo, tada ne vidim razloga “spuštanja” postojećeg kaznenog djela u  zonu prekršajne odgovornosti. Neovisno koliko ga napadali, novi Zakon o kaznenom postupku, koji se od  1.rujna 2011. primjenjuje na  sve kaznene postupke, potpuno opravdano zahtijeva  da se u odnosu na dijete i  mlađeg maloljetnika, žrtve  kaznenog djela, postupa posebno obzirno imajući na  umu dob, ličnost i druge  okolnosti kako bi se izbjegle  štetne posljedice za odgoj i  razvoj djeteta ili mlađeg maloljetnika.